Novinky - 12.03.2013 00:00

Genéza udalostí okolo mládežníckeho hokeja v Poprade

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Tibor Turan
logo Popradu

Na rokovaní správnej rady HK ŠKP Poprad dňa 14. januára 2013 som požiadal cez mestského poslanca Mariána Barillu primátora mesta o alikvótnu časť zo schválenej dotácie 45-tisíc eur na fungovanie mládežníckeho hokeja. Následne večer som dostal formou SMS správy sprostredkovanú odpoveď od Antona Danka. Na základe týchto udalostí som sa rozhodol zásadne reagovať na invektívy, intrigy a dlhodobé urážky mojej osoby, ale nebolo mi umožnené priamo očistiť svoje meno a tak som bol nútený napísať otvorený list:

                                                                                                Ing. Anton DANKO

                                                                                        primátor mesta Poprad

                                                                         Nábrežie Jána Pavla II. 2802/3

                                                                                                                  Poprad

                                                                                           

V Poprade 18.02.2013  

Vec: Otvorený list primátorovi mesta Poprad

Vážený pán primátor,

 

                   píšem Vám tento list, pretože som od Vás nedostal žiadnu odpoveď na môj telefonát, resp. SMS správu a stretnúť sa s Vami osobne nie je možné.

             Dňa 14.01.2013 ste mi po členovi Správnej rady HK ŠKP Poprad a zároveň poslancovi mesta Poprad Ing. Mariánovi BARILLOVI poslali odkaz, citujem: „ Keď chceli rodičia pozvať primátora na Vianočný turnaj, tak si podľa informácií od svedkov povedal, že ak ho pozvú, tak sa klub nebude podieľať na organizácii turnaja. Týmto si mu vystavil červenú kartu a dal jasne najavo, že s ním nechceš spolupracovať. Pokiaľ budeš ty pôsobiť v popradskom hokeji, nemá záujem ho podporovať.“

            Pán primátor túto nehoráznu lož som si chcel s Vami vydiskutovať, ale nedali ste mi ani čas a ani priestor na to, aby som pred tzv. svedkami očistil svoje meno. Nestalo sa to prvý krát, čo pracujem v hokeji, že ste ma takto hrubo obvinili, niekedy sám z vlastnej vôle, inokedy na základe takýchto zaručených informácií a to sa netýka , len stretnutí s poslancami mesta Poprad, ale aj na iných Vašich stretnutí s významnými osobami či zo spoločenského alebo športového života. Pohár trpezlivosti z mojej strany pretiekol, aj keď som očakával, že sa vzťahy medzi nami znormalizujú a hokej ako najpopulárnejší šport v našom meste k tomu výrazne prispeje, nestalo sa tak. Vidím, že som sa hlboko mýlil a do budúcna to asi nemá ani zmysel. V prílohe prikladám Vyhlásenie rodičov a trénerov 9. ročníka ŠHT, z ktorého je jasné, že ide o vykonštruované klamstvo.

             Červené karty v tomto meste nerozdeľujem ja, ale úplne niekto iný, ja sa snažím len poctivo robiť svoju prácu, ktorej rozumiem, mám ju naozaj rád a to je práca v hokeji.  Dovolím si povedať, že za tú  ťažkú a nie jednoduchú prácu, ktorú robím aj pre mesto Poprad, som si zaslúžil z Vašej strany len “odmenu“ intríg a ohováraní na moju osobu, a to aj napriek tomu čo som pre popradský hokej urobil ako hráč, resp. funkcionár nielen popradského klubu, ale aj SZĽH.

            Nie je mi jasné a nechápem, prečo stále podmieňujete podporu športu v našom meste jednotlivými osobami, či v ňom budú pracovať alebo nie, ako to bolo svojho času vo futbale s pánom Ing. Milanom Baranom, alebo v basketbale s Ing. Milanom Lučivianským, ktorí danému športu rozumeli, boli fundovanými odborníkmi na svojom mieste a ktorých do týchto funkcií menovalo mestské zastupiteľstvo. Po ich vynútenom odchode sa  futbal a basketbal dostal do nie práve závideniahodnej situácie. To isté sa deje dnes v hokeji.     

            Naopak, vy ako primátor by ste mali urobiť všetko preto, aby ste nám funkcionárom uľahčili už aj tak dosť ťažkú prácu, ktorú v súčasnosti máme pri zachovaní toho ktorého športu v meste Poprad. Tu neexistuje žiadna koncepcia rozvoja športu, žiadna komunikácia, nefunguje tu proste nič, len oduševnenie funkcionárov, ktorí ak chcú niečo urobiť, okamžite sú pranierovaní a upodozrievaní. Poctivá práca sa tu nevypláca a najlepšie sa majú donášači a zaručení svedkovia. Nie je jednoduché v tomto meste robiť šport, tak ako v našom prípade je potrebné zabezpečiť každoročne okolo 600.000 – 700.000 eur na činnosť klubu, ktoré nedávate vy z vlastného vrecka, na rozdiel od iných ľudí, ktorí to urobia aj napriek tomu, že sa nikdy nedočkajú žiadneho poďakovania od vedenia mesta, ale urobia to zas a stále preto, že ten šport milujú.

            Vzťahovať podporu hokeja Vami ako primátora na mňa ako konkrétnu osobu sa mi opäť a zas zdá čudné a nie je to po prvýkrát, čo dávate vyjadrenia (klub jedného muža, neprehľadný tok financií, neprávoplatne zvolený, atď. ). Tieto vyjadrenia určite nesvedčia  Vášmu postaveniu primátora, čím zbytočne vytvárate atmosféru neistoty a napätia pre hokej ako taký. Ja som bol do svojej funkcie legitímne zvolený, teraz v ňom pracujem a nie som v ňom sám, kto zabezpečuje jeho činnosť, financovanie a rozhoduje o jeho smerovaní. Hokejový klub urobil aj pred touto veľmi náročnou sezónou voči mestu všetko tak, ako si to vyžadovalo uznesenie mestského zastupiteľstva zo dňa 6. júna 2012 č. 108/ 2012, správa sa voči mestu korektne, no aj napriek tomu do dnešného dňa nedostal takú podporu, aká mu bola z Vašej strany opakovane verejne prisľúbená.

            Popradský hokej je tu 87 rokov, bol, je a bude tu naďalej v tomto meste či s Vami , so mnou, alebo bez nás, ale my všetci máme povinnosť urobiť všetko preto, aby hokej dostával to, čo si z historického a súčasného hľadiska zaslúži, čo si zaslúžia ľudia žijúci v našom meste ako aj jeho fanúšikovia obzvlášť v takej ťažkej dobe, akú teraz žijeme. Ak takéto vzťahy majú naďalej pretrvávať, nemá zmysel v tomto meste nielen pracovať, ale aj žiť.

            Záverom Vás ešte raz žiadam o konfrontáciu s tými tzv. svedkami a ak nie, žiadam Vás o osobné a písomné ospravedlnenie sa. Pokiaľ sa tak nestane do siedmich dní od doručenia tohto listu, budem informovať, o praktikách aké sa tu dejú, verejnosť a média, pretože si moja hlava pamätá toho naozaj dosť. Zároveň poškodzovanie môjho mena začnem riešiť súdnou cestou.

                                                                                                    Ing. Tibor Turan

                                                                                                    Výkonný riaditeľ

 Príloha:

Prehlásenie rodičov a trénerov 9. ročníka ŠHT

Na vedomie:

Poslanci Mestského zastupiteľstva mesta Poprad

Na tento list som dostal od primátora Popradu túto odpoveď formou SMS-ky: "Vážený pán Turan. Nakoľko mi nedvíhate telefón, reagujem na Váš list takto: Konfrontáciu si môžte urobiť s Dr. Líškom a Dr. Jenčom, ktorí mi celú situáciu opísali a bolo to asi v takomto duchu: "Pán Turan povedal, že by nebolo vhodné, aby niekto pozval na turnaj Danka, alebo riaditeľku školy, lebo potom on nebude tento turnaj veľmi podporovať!" A čo sa týka celého listu. Veľmi rád budem aj ja potom mediálne reagovať na všetko, čo je v ňom napísané a mám tiež veľmi dobrú pamäť! Viac sa zatiaľ nebudem k týmto nepravdám a osočovaniu mojej osoby vyjadrovať!"

Fakt je ten, že dotácie na mládež zatiaľ na účet občianskeho združenia nedorazili. Doteraz to fungovalo tak, že peniaze v jeden deň na účet prišli a obratom odchádzali späť na účet mesta.

Tak, ako to bolo uvedené v denníku Korzár, koľko dáva mesto Poprad na hokej:

Rok 2012

náklady mesta Poprad spolu 773 990 eur, z toho
náklady na zimný štadión – 608 700 eur
dotácia pre HK Poprad s. r. o. na prevádzku  69 590 eur
dotácia pre HK Poprad s. r. o. na činnosť – 50 700 eur (seniorský hokej – muži 50-tisíc eur, ženy 700 eur)
dotácia na činnosť mládeže 45 000 eur

Rok 2013

náklady mesta Poprad spolu 733 670 eur, z toho
náklady na zimný štadión  619 080 eur
dotácia pre HK Poprad s. r. o. na prevádzku  69 590 eur
dotácia na činnosť mládeže 45 000 eur

Tak ja sa pýtam, či keby sa v Poprade na zimáku nehral seniorský hokej, či by bola prevádzka štadiónu lacnejšia? To by tu už nemusel byť ľad, či čo? Vzťahovať celé náklady na prevádzku zimáku ako podporu seniorskému hokeja je scestné a vôbec nevystihuje realitu ako takú. Ako je z prehľadu dotácií zrejmé, seniorský hokej dostáva dotáciu na prevádzku, pod ktorú spadá prenájom priestorov na zimnom štadióne ako kabíny hráčov, trénerov, zázemie ako práčovňa, posilňovňa, ale aj kancelárske priestory, salóniky, skyboxy, WC priestory atď. S priamou dotáciou na extraligový hokej klub v tomto roku rozpočet mesta nepočíta. Navyše v schválenom rozpočte mesta 2013 s výhľadom na roky 2014 a 2015 už mesto Poprad s priamymi dotáciami na šport (futbal, hokej, basketbal) ani nepočíta, čiže ani s podporou pre mládežnícky hokej. Podprogram rozpočtu mesta pre šport má rozpočet na rok 2014 stanovený o celých 100-tisíc eur menší, ako je tomu v tomto roku a toto krátenie sa týka priamych dotácií na šport v meste. Dotácia na prevádzku HK Poprad s. r. o. predstavuje 69 590 eur, ktorými mesto dotuje prevádzku a tieto peniaze odchádzajú nazad mestu. V tomto roku 2013 tak seniorský hokej nedostane priamu dotáciu na činnosť, čiže z mestského balíka 733 670 eur nejde na popradské áčko ani cent.

Mesto sa vo svojich odpovediach do médií vyhýba zodpovednosti a neodpovedá k veci. Útočí na seniorský hokej, v ktorom to podľa ich informácií má „vrieť“. Fungovanie seniorského áčka je zabezpečené bez financií od mesta čisto zo sponzorských príspevkov a v Poprade na tom nie sme rozhodne najhoršie. Hráči majú vyplatené platy za posledné obdobie, finančné resty im postupne nabiehajú na účty. Aktuálna situácia v Poprade sa nijako nevymyká bežnej praxi v extraligových kluboch. Na základe skutočnej situácie s financiami v Áčku si dovolím tvrdiť, že sme medzi trojkou klubov, ktoré si svoje záväzky plnia hneď po Košiciach a Piešťanoch. Tak ako v ostatných kluboch dlhujú hráčom výplaty ešte za október, či november, toto v Poprade nemáme.

Dôkazom toho sú aj slová kapitána HK Poprad Ľubomíra Vaica pre médiá. "Situácia s peniazmi nie je v slovenských kluboch ružová. Čo mám informácie od chalanov z iných klubov, tak im dlhujú peniaze ešte za október či november minulého roka. Záväzky si poctivo plnia snáď len v Košiciach a Piešťanoch, ale už aj tam sa objavili prvé problémy, čo sme sa s chalanmi rozprávali. V Poprade postupne dostávame všetky dlžné výplaty. Do týždňa by nám mala nabehnúť na účet aj výplata za január. Informácie, že v seniorskom tíme to vrie, nie sú pravdivé. Normálne sa pripravujeme na play-off, v ktorom chceme uspieť. Skrátka negatívna atmosféra okolo extraligového hokeja v Poprade neexistuje, lebo takto sa funguje v rámci všetkých extraligových klubov, že sa nejaké peniaze priebežne dlhujú," povedal Vaic.

Tibor Turan