Novinky - 11.09.2023 17:50

Navždy v našich srdciach

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: hk dukla

Dnes si pripomíname 12. výročie tragédie, ktorá zasiahla celý hokejový svet a aj ten náš trenčiansky. Dňa 7. septembra 2011 sa pri ruskom meste Jaroslavľ zrútilo lietadlo, ktoré viezlo na palube celý tím hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavľ. Okrem legendárneho Pavla Demitru zahynuli pri tejto tragédii aj traja českí hokejisti Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek.

Pavol Demitra sa narodil 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom, kde naštartoval svoju hokejovú kariéru. Ako profesionálny hokejista začal hrávať v Dukle Trenčín v sezóne 1992/1993 v poslednom ročníku najvyššej česko-slovenskej súťaže. Hneď po nej odišiel do NHL, keď ho v roku 1993 draftovala Ottawa v 9. kole z 227. pozície. NHL kariéra preňho nezačala sľubne, avšak dlho netrvalo a vypracoval sa na lídra tímu St. Louis Blues, za ktorý hrával až do roku 2004. Medzi jeho spoluhráčov patrili aj slováci Michal Handzuš a Ľuboš Bartečko, s ktorými tvorili takzvanú ‘’Slovak line’’.

V sezóne 2004/2005 vďaka lockoutu v NHL, sa Paľovi podarilo odohrať celú sezónu v Dukle Trenčín a hrať po boku Mariána Hossu a Mariána Gáborika. Stal sa najproduktívnejším hráčom súťaže, keď dosiahol 82 bodov v základnej časti, čím vytvoril rekord tej doby. Bola to posledná sezóna, ktorú odohral za náš klub. Následne sa presunul naspäť do zámoria, kde hral za NHL tímy Los Angeles Kings a Minnesota Wild, kde vytvoril produktívnu dvojicu s Mariánom Gáborikom. V klube pôsobil taktiež s našim Brankom Radivojevičom. Svoju NHL kariéru ukončil v tíme Vancouver Canucks. Po skončení sezóny v NHL podpísal zmluvu s KHL tímom Lokomotiv Jaroslavľ, kde počas play off vyrovnal historický rekord súťaže, keď bodoval 10 zápasov po sebe.

Na reprezentačnej úrovni absolvoval v drese Slovenska 77 zápasov, v ktorých strelil 27 gólov. V roku 2003 získali spolu s reprezntačným tímom na majstrovstvách sveta bronzovú medailu. Svoj posledný zápas v reprezentačnom drese odohral 9. mája 2011, kedy sa majstrovstvá sveta konali v Bratislave a v Košiciach. Jeho rozlúčka bola veľmi emotívna a určite ostala v pamäti nespočetného množstva slovákov.


Na jeho pamiatku premenovali v Dubnici nad Váhom základnú školu na Základnú školu Pavla Demitru. Rovnako je po ňom pomenovaný aj náš Zimný štadión Pavla Demitru, pred ktorým stojí aj jeho pämatník, ktorý bol odhalený v roku 2016. Tento rok mu prezidentka Zuzana Čaputová udelila ocenenie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam, za zásluhy v oblasti športu a šírenia dobrého mena Slovenskej republiky. Naši fanúšikovia si ho pripomínajú každý zápas počas 38. minúty, kedy skandujú jeho meno a tlieskajú počas celej minúty. Pavol Demitra nosil počas svojej hokejovej kariéry číslo dresu 38. Toto číslo bude navždy symbolom tohto legendárneho hráča.


Navždy v našich srdciach…