Novinky - 09.09.2023 17:43

Prípravné zápasy sa skončili, nasleduje ostrý štart Tipos extraligy

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: hc slovan

Súpermi Slovana v príprave boli viacnásobní účastníci hokejovej Ligy majstrov (Bolzano Foxes, Fribourg-Gottéron), tradičný klub z českej extraligy s nadupanou súpiskou (Kometa Brno), solídne tímy nemeckej DEL-ky (Fischtown Pinguins, Düsseldorfer EG), ako aj dva kluby z nadnárodnej ICE HL (Black Wings Linz, Graz 99ers). 

Už po niekoľký krát po sebe zvolilo športové vedenie Slovana konfrontáciu so silnými súpermi z rebríčkovo vyššie postavených európskych hokejových líg, aj za cenu toho, že výsledky v príprave nebudú presvedčivé. Viac ako prípadné víťazstvá nad druholigovými českými mužstvami, prípadne poľskými klubmi, trénerov zaujímalo, ako si vynovené mužstvo a jeho herný systém budú počínať proti popredným tímom zo silných líg. 

Slovanu sa vyslovene nevydaril turnajový zápas v Bolzane proti Fribourgu-Gottéron (1:9), na čom sa mohlo podpísať aj únavné cestovanie v predchádzajúcich dňoch. Pri pohľade na súpisku bohatého švajčiarskeho klubu však muselo byť aj hokejovému laikovi jasné, že tento tím predstavuje európsku extratriedu. Hráči Fribourgu majú na svojom konte vyše tisíc odohraných zápasov v NHL (Slovan pre porovnanie 44). Rozpaky fanúšikov boli aj nad výkonom v domácom prostredí proti Komete Brno (2:6). Predsa len, rozdiel vo výkonnosti a hernej kvalite medzi oboma mužstvami bol v tomto zápase až príliš veľký v neprospech Bratislavčanov. V odvete v Brne s tým istým súperom to už také výrazné nebolo a Slovan tam siahal po lepšom výsledku. V ostatných zápasoch Slovan v zásade ukázal to, na čo momentálne má. Vcelku suverénne si počínal v konfrontáciách s rakúskymi mužstvami (Linz 3:1, Graz 8:0), na ktorých predsa len bolo vidieť, že sú na ľade o jeden-dva týždne neskôr. Hoci, Graz na druhý deň po debakli v Bratislave s tou istou zostavou "vybavil" domáci HK Nitra 3:0. V Bolzane proti domácim "líškam" si Slovanisti nechali víťazstvo ujsť medzi prstami, keď vyrovnávajúci gól na 3:3 inkasovali 11 sekúnd pred koncom. Naopak, v Krefelde zvrátili v tretej tretine zápas proti Düsseldorfu a cenný bod naviac si pripísali v samostatných nájazdoch.

V prípravných zápasoch dostalo šancu celkom 28 hráčov: dvaja brankári, ktorí sa pravidelne striedali a každý z nich odchytal po štyri zápasy; 11 obrancov, vrátane 17-ročného Fabuša, a 15 útočníkov, vrátane kmeňových hráčov Modrých krídiel Slovan Fetkoviča, Jasenca, Masnicu a Dudáša. 

Slovan strelil v 8 prípravných zápasoch 23 gólov. Najproduktívnejším hráčom v prípravných zápasoch bol obranca Ian Scheid so 6 bodmi (1+5), nasledujú Jakub Minárik 5 b. (2+3) a Zach O'Brien (1+4). Najlepšími strelcami boli Daniil Fominykh a Tomáš Török, obaja dali po tri góly. Celkom bodovalo 19 hráčov, aj keď naše štatistiky nemusia byť úplne presné, keďže nedisponujeme kompletnými údajmi z turnajov v Krefelde a Bolzane.

Po spoločnom teambuildingu - hráči sa v piatok vydali na splav Malého Dunaja v krásnom prostredí neďaleko známeho Vodného kolového mlyna v Jelke - a krátkom víkendovom voľne sa už celý tréningový proces a taktická príprava budú sústrediť na otvárací zápas Tipos extraligy a ďalšie zápasy. Slovan nebude mať ľahký úvod, vzhľadom na viaceré obsadené termíny na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu kultúrnymi akciami odohrá v prvej štvrtine základnej časti doma iba štyri zápasy. Zvládnutý úvod - otvárací zápas v piatok 15. septembra doma s Michalovcami, nedeľný výjazd do Humenného a ďalší piatkový domáci šláger so Zvolenom (22. septembra) - bude preto veľmi dôležitý a naznačí, akú silu a výkonnosť si mužstvo z náročnej prípravy prinieslo do extraligy