Novinky - 12.09.2023 18:33

Hodnotenie prípravy a kvality kádra

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: hc05.sk

Tréner Shedden má vždy čo povedať a bolo tomu tak od jeho príchodu pod Urpín. Jeho slová majú váhu, no niet sa čomu čudovať – ide o mimoriadne skúseného a kvalitného kormidelníka. V uplynulej sezóne naskočil do rozbehnutého vlaku a zdedil tím po svojom predchodcovi, no v prípade blížiacej sa sezóny je situácia trochu iná. Aj preto sme sa s ním pozhovárali o aktuálnych témach, o príprave na nový extraligový ročník a reč bola aj o jednotlivcoch a našich prípadných zbraniach.

Začnime tak zľahka, ako ste strávili leto a všetok ten voľný čas? 

Žijem na Floride, kde je vždy pekné počasie, čo mi umožnilo tráviť čas golfom alebo rekreačným rybolovom. Okrem toho som však v Kanade navštívil vnúčatá a absolvoval pobyt v Mexiku, takže mal som čo robiť a leto utieklo pomerne rýchlo.

Príprava je prakticky za nami, takže ako by ste to zhodnotili?

Predsezónne obdobie slúži na to, aby sme sa jednak pripravili na sezónu, ale aj na to, aby sme zistili čo nám vedia poskytnúť naše posily a akú úlohu by mohol každý jeden z hráčov zastávať. Som vcelku spokojný. Máme v tíme aj niekoľko mladých hráčov a v porovnaní s vlaňajškom je tu až 17 nových tvárí, čo je pomerne dosť razantná zmena. Mali sme však príležitosť lepšie sa spoznať a zistili sme, že aj niektorí z mladíkov sú vynikajúco pripravení a majú čo ponúknuť.

Naopak, niektorí legionári potrebovali trochu viac času, aby sa dostali do adekvátnej formy, a hoci to nejaký čas trvalo, takmer všetci, respektíve väčšina z nich, je dobre pripravená na začiatok novej sezóny.

Ako ste spokojný s kvalitou kádra?

Myslím, že ešte bude nutných pár zmien, aby sme sa posilnili. Všetci však dostali počas piatich týždňov príležitosť ukázať sa a s najväčšou pravdepodobnosťou odštartujeme sezónu v tomto zložení, no nevylučujeme ani scenár, že by sme sa ešte posilnili a nabrali tak na kvalite.

Ktorý z mladých hráčov má dobré predpoklady, aby sa výraznejšie presadil?

Môžem povedať, že jeden z mladých hráčov ma celkom oslovil tým, ako maká a reč je o Petriskovi. Tvrdo pracuje, nebojí sa a je to jeden z tých hráčov, ktorého budú súperi veľa času naháňať. Dokáže sa obetovať a hrá naozaj tvrdo, takže pre nás bude skvelou posilou.

Spomeniem aj Žabku, ktorý síce nepatrí k najväčším hráčom, no vynahrádza to súťaživosťou a bojovnosťou. Páči sa nám a má na to, aby bol kvalitným hráčom pre túto súťaž.

Mali ste možnosť sledovať aj ostatné tímy v lige a to, ako sa počas leta posilnili?

Ani nie. Skôr sme sa starali o to, čo môžeme dosiahnuť s naším tímom. Samozrejme, že nám neuniklo, ktorí zahraniční hráči podpísali zmluvy v rámci ostatných klubov, no až tak do detailu sme to zatiaľ nesledovali.

Akú sezónu očakávate?

Pokiaľ možno by sme chceli začať čo najlepšie, no treba podotknúť, že k nejakým zmenám v kádri ešte zrejme dôjde. Napriek tomu verím, že vstup do sezóny nám vyjde a budeme čo najvyššie, až kým sa trochu neposilníme.

Ako vnímate legionárov, ktorých máte k dispozícii a ktorý z nich by mohol byť najväčším prínosom?

Tak taký Bode Wilde vyzerá, že skrýva v sebe nesporné kvality a myslím si, že môže v tejto súťaži nazbierať pomerne dosť bodov. Mal by trochu popracovať na defenzívnej stránke svojej hry, ale smerom dopredu je skutočne nadaný.

Frank Hora bude hráčom, ktorému poskytneme dostatok času na ľade, nakoľko dokáže hrať v oslabeniach, aj v presilovkách a zároveň bude dôležitým hráčom aj v hre piatich proti piatim.

Turnbull je zakončovateľ, ktorý keď si dokáže nájsť dobré miesto, tak premieňa svoje šance. Neviem, či môže plnohodnotne nahradiť Troocka, ale mal by byť schopný zaistiť nám tých dvadsať gólov.

Vela je dostatočne silný a dokáže hrať v každom pásme a byť platný na oboch koncoch klziska. Je to dobrý hráč, ktorý možno nebude bodovo vyčnievať, no bude mimoriadne platným a užitočným v hre v oslabení, či v početnej výhode v priestoroch pred brankárom.

Wilkins je jedným z hráčov, ktorí neboli v špičkovej forme a musí teraz makať, aby sa do nej dostal, no už na pohľad bolo jasné, že ide o inteligentného hráča, ktorý sa na ľade dobre orientuje. Nepatrí k najrýchlejším hokejistom, no má dostatok rozumu, aby to vynahrádzal.

Čo bude našou najväčšou zbraňou, v čom tkvie naša kvalita?

Oproti vlaňajšku je ten tím trochu iný. Tento rok sme to trochu omladili, takže sa chceme prezentovať okrem iného tvrdou prácou, chceme byť agresívni, chceme byť na puku. Nesmieme však zabúdať na poctivé bránenie a zároveň musíme mať kvalitu v bránkovisku, pretože všetky tímy v lige ju majú a jeden z našich brankárov bude musieť vystúpiť do popredia a ukázať sa.