Novinky - 17.09.2011 00:00

Na úvod sezóny prehra v Trenčíne

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: HC ´05

Pred začiatkom stretnutia si všetci prítomní poctili pamiatku Paľa Demitru a pri tónoch štátnej hymny zdvihli pod strechu zimného štadióna dres s pamätnou tridsaťosmičkou, ktorú si už nikto v Trenčiné neoblečie. Po minúte ticha, ktorá trvala symbolických 38 sekúnd, hodili diváci na ľad žlté a červené ruže.

Po pietnych aktoch sa zápas začal z ostra a obidve mužstvá nastúpili vo veľkom nasadení. Už v 2. minúte Dukla zavrela "baranov" v tretine, Tybor sa prekľučkoval z rohu klziska až na vrch pravého kruhu a strelou do ľavého horného rohu bránky nedal Khoroshunovi šancu. "Barani" kontrovali na začiatku 8. minúty, keď sa puku vo vlastnom obrannom pásme zmocnil Hričina, krásnou sťahovačkou sa uvoľnil, no nájazd na Kováča nepremenil. V 11. minúte si Dukla vytvorila tlak, Sojčík sa presadil v rohu v hre 1:1, no strelou z uhla nenachytal pripraveného bystrického brankára. V 14. minúte si mladý 4. útok "baranov" vytvoril pár sľubných šancí, no Kováč bol 100%. Dobrú prácu odviedol v 17. minúte Marcinek, keď nahodil puk do útočného pásma Dukly, sám ho dokorčuloval, pred bránkou našiel osamoteného Kapuša, ktorý strelou bez prípravy trafil Kováčovu lapačku. V samom závere 1. tretiny stratil puk za bránkou Haverinen, no Khoroshun jeho chybu napravil a ľavým betónom nedovolil Tyborovi skórovať.

V úvode druhej tretiny dal o sebe vedieť znova 4. útok "baranov", no prihrávka Hričinu popred bránku domácich nenašla adresáta. Skóre sa menilo v 28. minúte, keď po závare pred domácou bránkou Dukla bleskovo založila protiútok, v situácií dvoch na dvoch si   Lelkeš počkal až do poslednej chvíle a strelou po ľade k pravej tyčke zvýšil náskok domácich - 2:0. Na konci tretiny zachytili "barani" rozohrávku hostí v strednom pásme, Paľov sa ocitol vo výbornej streleckej príležitosti no miesto strely volil prihrávku.

Do tretej tretiny nastúpili bystričania s úsilím zvrátiť nepriaznivý stav. V 45. minúte sa im to aj podarilo, keď Kútny si vymenil puk v strednom pásme s Kristofferssonom a krížnou strelou z poza hráča prekonal Kováča. V čase, keď si "barani" vytvárali tlak, skončila hokejka Kristofferssona v tvári protihráča. Ponúknutú presilovku Dukla využila v 49. minúte, keď po Bolfovej strele od modrej čiary dorazil puk do odkrytej bránky Mikula. Od tohto momentu sa útoky striedali z jednej strany na druhú, no ani jedno mužstvo už nedokázalo skórovať. V samom závere Dukla zle prestriedala, Kapuš s Paľovom išli sami dvaja na Kováča, no Kapuš mieril do stredu bránky.

Dušan Gregor (tréner Trenčína): "Zápas vyznel jednoznačne v náš prospech, pričom v závere sme sa už zamerali najmä na udržanie výsledku a zaslúženého víťazstva. Chcem zložiť poklonu celému mužstvu za to, ako sa dokázalo vyrovnať s touto ťažkou situáciou. Po náročných a hektických dňoch sme si všetci chceli uctiť pamiatku Paľa Demitru a chceli sme ukázať, že život musí pokračovať ďalej. Bol by som rád, keby sa naša sezóna niesla v znamení motta, že budeme hrať hokej pre Paľa, pre našich fanúšikov a pre budúcnosť."

Alpo Suhonen (šéftréner Banskej Bystrice): "Nemôžem nájsť správne slová na to, aby som vyjadril moje pocity. Bolo to pre mňa privilégium byť pri tomto zápase a že som mohol vzdať poctu veľkému hráčovi Pavlovi Demitrovi, ktorého kariéru som pozorne sledoval. Vedeli sme, že to bude emocionálne zvláštny duel a domáci budú pod vplyvom tejto náročnej situácie vysoko emocionálne nabudení. Podarilo sa nám prečkať prvú tretinu, v tej druhej sme sa dokázali zotaviť a v poslednej časti hry sme znížili náskok Trenčína na jediný gól. Potom sa však stalo niečo, čo sa stáva aj v iných krajinách po celom svete. Do hry zasiahol rozhodca, ktorý nesprávne nenariadil v náš prospech trestné strieľanie. Napriek tomu musím pochváliť kolektív, že dobre zvládol zápas. Máme veľa nových a mladých hráčov, ktorí sa ešte určite budú zlepšovať."

Dukla Trenčín - HC '05 Banská Bystrica 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Góly: 2. Tybor (J. Gašparovič), 28. Lelkeš (Sojčík), 49. Mikula (Bolf, Sojčík) - 45. Kútny (Kristoffersson)
Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Kacej, Stano, 4500 divákov

Zostavy

Dukla Trenčín: Kováč - Chovan, Bednár, Gabiš, Hlubuček, Bolf, Trefný, Štindl, Imrich - Pardavý, štastný, Melichárek - Tybor, Gašparovič, Tvrdoň - Radulay, Sojčík, Lelkeš - Mikula, Daňo, Filo

HC ´05 Banská Bystrica: Khoroshun - Cebák, Cuník, Haverinen, Kolba, Kubka, Brňák, Bambúch, Themár - Kokavec, Jokila, Sýkora - Kútny, Češík, Kristoffersson - Paľov, Kapuš, Marcinek - Nemček, Heizer, Hričina