Program
Hokejbal - 07.07.2023 10:58

Štyri hokejbalové striebra z mládežníckych svetových šampionátov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Český Liberec počas uplynulých ôsmich dní žil hokejbalom. Na jednom mieste sa uskutočnili juniorské Majstrovstvá sveta - šampionát hráčov do 23 rokov, žien do 21 rokov aj chlapčenské kategórie U18, U16 a U14. Slovensko patrí v tomto športe medzi absolútnu elitu a u susedov to potvrdilo ziskom štyroch strieborných medailí. Po sklamaní na seniorskom svetovom šampionáte 2022 v kanadskom Lavale, kde sa náš výber prvý raz v histórii zaobišiel bez cenného kovu, sa rýchlo ukázalo, že v budúcnosti máme zarobené na ďalšie mimoriadne vydarené a úspešné turnaje.

Prvé dve kategórie, ktoré spravili slovenskému fanúšikovi radosť, boli výbery do 20 a do 23 rokov. Mladšia partia, pod taktovkou Michala Salajku, absolvovala na MS šesť zápasov s bilanciou 3-3. Hneď dvakrát bola nad ich sily Kanada, zároveň finálový premožiteľ pomerom 3:10. Okrem toho si poradila so Švajčiarskom a Spojenými štátmi americkými, podľahla Česku, no práve domácich Čechov vo veľkom semifinálovom boji zdolala 6:5 po samostatných nájazdoch. Bodovým lídrom našej "dvadsiatky" dol Alex René Bartakovics, ktorý v šiestich zápasoch nahral bilanciu 3+10. Reprezentácia do 23 rokov mala vo svojich radoch viaceré dobre známe mená z domácej extraligy, podporené mladými hokejistami. V skupinovej fáze zlikvidovala Veľkú Britániu 15:0, Kanadu zdolala 2:1 a USA 6:3. Vo finále Slováci podľahli Českej republike 1:2.

V kategórii do šestnásť rokov ostali Slováci bez medaily, keď v zápase o bronz prehrali s USA. Miniturnaj hokejbalistov do štrnásť rokov vyniesol v českej a maďarskej konkurencii zlato našej mládeže a väčšia pozornosť bola následne už venovaná "osemnástke". V nej potešil presvedčivý triumf nad Českom 6:0 v úvode turnaja, ku ktorému naši pridali aj skalp Kanady pomerom 3:2 a USA 2:1. Vďaka tomu sa prebojovali do finále, kde v emotívnom a vyhrotenom zápase podľahli Čechom 2:3. Zbierku druhých miest rozšírili aj hokejbalistky do 21 rokov, v zostave s Nelou Lopušanovou a ďalšími jej hokejovými spoluhráčkami. Napriek nevydarenému vstupu do šampionátu si naše dievčatá v semifinále trochu nečakane poradili s Českom 6:4 a vo finále podľahli Kanade 0:1.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora