Program
Hokejbal - 06.07.2022 10:04

Každé víťazstvo sa rodí ťažko, ale tím si pomáhal. Zhodujú sa bronzové hokejbalistky

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Mužská hokejbalová reprezentácia sa zo svetového šampionátu v Kanade vrátila sklamaná, keď prvý raz v histórii ostala bez cenného kovu. Činili sa však naše ženy. Tie v Montreale vybojovali bronz a ide o ich šiesty cenný kov v histórii. Lepšie sú na tom len Kanaďanky a Češky, ktoré sa s medailovo vrátili z ôsmich majstrovstiev sveta vždy. Našim dievčatám konkurovala pätica ďalších družstiev. Ku tradičným účastníkom MS, ktorí hrali aj v roku 2019 v Košiciach (Slovensko, Česko, Kanada, USA a Veľká Británia), pribudol Libanon. Ázijský tím sa stal podľa očakávaní fackovacím panákom turnaja, avšak tradične silné kvarteto šlo do tuhého boja.

Zverenkyne Mariána Hambálka v skupine zdolali USA, Britániu aj Libanon, zatiaľ čo podľahli topfavoritkám. Do semifinále tak postúpili z tretieho miesta, aby následne druhý raz na turnaji podľahli Kanade, no vo svojom poslednom turnajovom zápase vyhrali nad Spojenými štátmi americkými 2:0. "Mali sme v tíme menšie problémy, pretože každá chcela byť 'vedúcou zájazdu'. Museli sme si to urovnať a potom to už šlo samo," povedala brankárka Andrea Pastorková-Rišová ako hostka Ranných novín televízie JOJ. Šlo pre ňu o posledný šampionát kariéry a odnáša si z neho honor najlepšej brankárky turnaja. Štrnásťročná Nela Lopušanová sa stala veľkou hviezdou turnaja a v skupinovom zápase proti USA predviedla famózny rozhodujúci samostatný nájazd. Zaradená bola zároveň do All-Star Teamu majstrovstiev. "Toto ocenenie vypovedá o hre celého tímu a o tom, ako my spoluhráčky pomáhali. Som zaň veľmi rada," povedala skromne.

Menej úspešný bol náš mužský tím. Obsadil konečné piate miesto na majstrovstvách sveta a tréner Mojmír Hojer za umiestnenie mimo top trojky prijal zodpovednosť a zarezignoval na svoj post. Slováci v skupine obsadili druhé miesto po prehre s Českom a víťazstvách nad Haiti, Talianskom a Veľkou Britániou. Potom však prišlo štvrťfinále a v ňom nečakaná prehra s Gréckom 3:4. Gréci pritom nikdy cenný kov zo šampionátu nepriviezli. Nestalo sa to ani tentoraz. Zlato brala Kanada a striebro Česká republika, ako v mužskej, tak aj v ženskej kategórii. U nežnejšieho pohlavia mal bronz slovenské držiteľky, v mužskej kategórii ho ukoristili Američania.