Program
Hokejbal - 20.06.2022 16:21

Štartuje hokejbalový šampionát, Slováci sú obhajcami zlatého kvarteta

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Štrnáste majstrovstvá sveta v hokejbale mužov a ôsme ženské sa uskutočnia už počas najbližších dní (21. až 27. júna) v kanadskom Quebecu. Pre slovenského fanúšika ide tradične o šampionát, ktorého vyhliadky výrazne prevyšujú ostatné kolektívne športy. Naši muži totiž vyhrali štyri majstrovstvá sveta po sebe, z nich posledné sa hrali v roku 2019 v košickej Steel Arene. Zlatý hetrik sa zmenil na zlaté kvarteto a to môže byť teraz rozšírené kvinteto v krajine, kde táto impozantná séria začala. Naše ženské družstvo doma pred tromi rokmi na medailu nedosiahlo, skončilo štvrté, no historicky už má vo vitríne päť cenných kovov.

Písal sa rok 2013 a svetový šampionát sa hral v kanadskom St. John'se. Muži sa vrátili s titulom majstrov sveta, historicky len druhým, ženy ako obhajkyne zlata brali druhé miesto za domácimi Kanaďankami. Tak začala impozantná séria štyroch vrcholných turnajov, z ktorých sa vždy domov viezlo mužské zlato. Naše mužstvo je zároveň jediným v histórii, ktoré vždy z majstrovstiev ukoristilo medailu a tým sa naši najväčší konkurenti - Kanada a Česko - popýšiť nemôžu. Bilancia súčasných zverencov Mojmíra Hojera vyznieva 5-2-6, partia dievčat pod taktovkou Mariána Hambálka ide do boja s medailovým súpisom 1-3-1.

Minulý turnaj v Košiciach zaujal aj rozšírením konkurencie. Tradičnú trojicu so Slovenskom, Kanadou a Českou republikou doplnilo Fínsko, pre ktoré šlo len o piatu účasť. Po senzačnom semifinálovom víťazstve nad Čechmi sa práve severania stali našimi vyzývateľmi v poslednom zápase a zlaté medaily ostali doma po výsledku 4:3. Tesne pod stupňami víťazov zvyčajne finišujú Spojené štáty americké a po jednej medaile má aj India a Taliansko. V kratšej ženskej histórii sa do top trojky zakaždým prebojovalo len kvarteto Kanada, Česko, Slovensko a USA. Kanaďanky za sedem ročníkov pozbierali päť zlatých.

Keďže sa Majstrovstvá sveta v hokejbale 2022 hrajú v Quebecu, časy zápasov nie sú práve prispôsobené našim časovým podmienkam. Chlapi sa budú v základnej skupine konfrontovať s Veľkou Britániou v stredu o 03:40 a na rovnaký čas je naplánované česko-slovenské derby u nežnejšieho pohlavia. Mužský duel Slovensko - Taliansko začína vo štvrtok o tretej ráno. Mužského turnaja sa zúčastní sedemnásť tímov, ktoré sú rozdelené do dvoch kvalitatívnych divízií. Ženské obsadenie pozostáva zo šiestich tímov. Oproti predošlej edícii k Veľkej Británii ako papierový outsider pribudol aj Libanon.

Mužská nominácia na MS v Kanade:
Brankári:
Peter Buliš (HBK PROTEF Považská Bystrica), Peter Kučera (HBK Hokejmarket Skalica)
Obrancovia: Jozef Minárik (LG Bratislava), Michal Salajka (HBK Hokejmarket Skalica), Roman Bujdák, Marek Lukáč (obaja HBK PROTEF Považská Bystrica), Marek Gajdoš, Ivan Gajdoš (obaja HBK Nitrianski Rytieri), Tomáš Vidlár (HBK Kometa Vrútky), Lukáš Horváth (Kert Park Praha)
Útočníci: Milan Rampáček, Martin Lukačovič (všetci HBK Hokejmarket Skalica), Milan Vozár, Marcel Cíbik, Róbert Balga (obaja ŠK 98 Pruské), Patrik Svitana, Lukáš Piják, Boris Oravec, Libor Teplický (všetci HBK PROTEF Považská Bystrica), Matúš Korbáš, Adam Fumač, Miroslav Behúl (Leaders Ružinov), Filip Bobál (Leaders Bratislava), Filip Simon (HBK Kometa Vrútky)

Ženská nominácia na MS v Kanade:
Brankárky:
Natália Dzurillová (HMHK Vranov n/Topľou), Simona Hupková (L2Hockey Gajary Flames), Andrea Pastorková Rišová (ŠK 98 Pruské)
Obrankyne: Lucia Záborská, Natália Paľová (obe HMHK Vranov n/Topľou), Alexandra Gaborčíková (Popradskí Piráti), Paula Cagáňová, Ema Zaňová (obe HBK Bošany), Lucia Martincová (HBC DT Považská Bystrica), Alžbeta Šuliková (ŠK 98 Pruské), Nina Štrbáková (HBK Medokýš Martin)
Útočníčky: Emília Leskovjanská (MŠK Spišská Belá), Romana Halušková (ŠK 98 Pruské), Nela Lopušanová (HBK Medokýš Martin), Alex Čorňáková (HANCOP Juniors Bratislava), Michaela Vršková, Nikola Randová (obe HBC Plzeň Litice), Petra Huňadyová, Mária Patrícia Dzurinová, Michaela Hajníková (všetky HMHK Vranov n/Topľou), Andrea Klimantová, Tamara Dobošová (obe HBK Bošany), Nikola Nemčeková, Kristína Šimnová (obe ŠK HOGO Žilina)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora