Program
Futbal - 15.06.2022 18:02

Poznáme všetkých účastníkov MS. Kontumačné vyradenie sa nekonalo

Kvalifikácia svetového šampionátu 2022 sa rozbehla 6. júna 2019 a o 36 mesiacov neskôr konečne poznáme všetky tímy, ktoré sa v decembri na vrcholnom podujatí predvedú. Zoznam ako poslední skompletizovali futbalisti Kostariky a Austrálie, no stále to chcelo trochu opatrnosti. Otáznik sa týkal základnej skupiny A, kam bol popri Katare, Senegale a Holandsku prižrebovaný Ekvádor. Za Juhoameričanov však v kvalifikácii nastúpil obranca Byron Castillo s problémovými dokladmi a podľa viacerých zdrojov s kolumbijskou národnosťou. Ekvádorskému problému s hrozbou vyradenia z turnaja sme sa venovali v samostatnom článku, no v závere kvalifikačného cyklu FIFA ukončila svoje vyšetrovanie a "La Tricolor" sa môžu tešiť na svoje štvrté majstrovstvá sveta.

Zdroj: fifaworldcup/ instagram

​Španielsko a Nemecko budú bez pochýb favoritmi E-skupiny a okrem Japoncov ich partiu doplnia Kostaričania. Tí v skupine CONCACAF-u obsadili štvrté miesto, ktoré ich posunulo do duelu s oceánskym postupujúcim z Nového Zélandu. Stredoameričania vyhrali 1:0. Druhý z neskorých kvalifikantov, Austrália, doplní Francúzsko, Dánsko a Tunisko. "Klokani" si tak zahrajú na piatom svetovom šampionáte po sebe. Do roku 2006 ich cesta viedla cez papierovo ľahšiu oceánsku kvalifikáciu, kde ich mohol potrápiť akurát Nový Zéland. Následne boli presunutí do ázijskej konfederácie a aj tam svoju úlohu zvládajú. Kým do Brazílie postúpili priamo zo skupiny, o miestenku do Ruska museli zabojovať v interkontinentálnej baráži proti Hondurasu a tento rok ich preverilo Peru. Na neutrálnej katarskej pôde vyhrali 1:0 po penaltách.

Tiahla a kostrbatá bola aj európska kvalifikácia. Desať skupín určilo desiatku tímov, ktoré mohli objednávať letenky a ubytovanie v Katare. Ďalších dvanásť sa dostalo do barážového play-off, v ktorom bolo vopred jasné, že na turnaj nepostúpi niektorý z dvojice velikánov Taliansko - Portugalsko. Medzitým na starom kontinente vypukla vojna a športový svet reagoval vyradením ruskej reprezentácie prakticky zo všetkých podujatí. Napadnutej Ukrajine bol dopriaty čas naviac a svoj boj s britskými súpermi absolvovala v neštandardnom termíne. Naši východní susedia za vypätých okolností postup na šampionát nevybojovali. Škótov síce zdolali 3:1, avšak Wales ich o štyri dni neskôr pokoril výsledkom 1:0 vďaka vlastnému gólu Jarmolenka. Poľsko prešlo cez Rusov bez boja a vo svojom barážovom finále zdolalo Švédov 2:0 a dvomi výhrami dvojgólovým rozdielom postúpili na turnaj aj Portugalčania. Výsledky 3:1 proti Turecku a 2:0 proti Severnému Macedónsku ich zapísali medzi kvalifikantov. Pre zaujímavosť, Walesania si na majstrovstvách sveta zahrajú prvý raz od roku 1958. To ešte po trávniku behal Pelé či Garrincha.

Šampionát, netradične posunutý na decembrový termín, tak bude definitívne mať trinástich európskych účastníkov, šesť futbalovo spadajúcich do Ázie, päť afrických a po štyri z CONCACAFU a štyri z juhoamerického CONMEBOL-u. Prvé duely sa hrajú 21. novembra, pričom ten otvárací obstará Senegal s Holandskom. Majstra sveta spoznáme 18. decembra.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Adrián Tóthezere

Adrián Tóthezere

Viac článkov od autora
Adam Tóthezere

Adam Tóthezere

Viac článkov od autora
Tagy: FIFA World Cup