Program
Futbal - 14.05.2022 10:04

Ekvádor môžu vyradiť z MS. Obranca vraj mal falošnú identitu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Futbalové majstrovstvá sveta 2022 si možno zahrá mužstvo, ktoré je už dva mesiace zmierené s vypadnutím. Väčšina miesteniek už bola distribuovaná a hrá sa ešte o posledných päť. Aj o tých sa síce diskutuje a krivdu cítia napríklad Rusi, ktorí boli pre rozpútanie vojenského konfliktu vyradení z baráže. FIFA však zvažuje vyradenie tímu, ktorý už je medzi výpravami v Katare zapísaný. Ide o Ekvádor, v ktorého radoch kvalifikáciu absolvoval aj zadák Byron Castillo. Teraz čelí veľmi vážnemu obvineniu, že jeho doklady neboli s kostolným poriadkom a hrať mal pod falošným pasom a rodným listom.

Riadiaci orgán šampionátu sa už venuje vyšetrovaniu tohto problému. Pokiaľ sa podozrenie a obvinenie potvrdí, juhoamerická krajina sa svojej štvrtej účasti na vrcholnom podujatí nedočká. Na Castilla ako prvé upozornilo Čile, ktoré vraj disponuje dôkazmi, že nie je rodákom z juhozápadu Ekvádora, ale v skutočnosti je Kolumbijčanom. Prišli na to čilské úrady pri civilnej kontrole futbalistu, ktorý s celým tímom v novembri pricestoval na kvalifikačný zápas. 23-ročný bek v najcennejšom drese debutoval v septembri 2021 a aktuálny kvalifikačný cyklus tak bol jeho prvý v A-tíme. Predtým pôsobil už v reprezentačnej "sedemnástke", no v kategórii do 21 rokov ho kouč z tímu vynechával.

FIFA vyzvala ekvádorský národný tím, aby predložil svoje stanovisko k veci a popri tom rozbehla disciplinárne konanie. "La Tricolor" by do majstrovstiev mal vhúpnuť 21. novembra zápasom s domácim tímom. Pri žrebe bol zo štvrtého výkonnostného koša vložený do skupiny A ku Kataru, Senegalu a Holandsku. Lenže celý tento príbeh sa nakoniec môže týkať Peru. Ak je futbalista Barcelona SC Guayaquil skutočne kolumbijskej národnosti, Ekvádoru odpočítajú 14 získaných bodov zo zápasov, do ktorých zasiahol. V takom prípade by sa prepadol na predposledné miesto kvalifikačnej skupiny. Na šampionát by tak cestovali Peruánci a baráž by si namiesto nich zahralo Čile.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora