Program
Basketbal - 23.12.2022 12:48

Komárno aj Spišská postúpili do štvrťfinále Alpe Adria Cupu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Na minulú sezónu Alpsko-Jadranského pohára má slovenský fanúšik veľmi pekné spomienky vďaka triumfu Levíc, ktoré sú momentálne už súčasťou Európskeho pohára FIBA a v ňom sú už v druhej fáze skupinovej časti. V spomenutom Alpe Adria Cupe 2022/23, ktorého priame prenosy si na stanici Joj Šport už budujú svoju tradíciu, pôsobia dva tímy z našej SBL a oba si zabezpečili postup zo skupinovej fázy do play-off. Turnaj hralo celkovo šestnásť mužstiev a z každej zo štyroch základných skupín šli lepší dvaja ďalej. O máličko presvedčivejšie bolo Komárno, ktoré zo šiestich duelov dotiahlo do víťazného konca až päť a skupinu vyhralo. Spišská Nová Ves brala s bilanciou 4-2 druhé postupové miesto.

BC Komárno, ktorý sa len pred dvomi rokmi vrátil do najvyššej slovenskej súťaže, patrí v tejto sezóne do hornej polovice ligového poradia. Jeho spoločnosť v európskom pohári mala česko-chorvátsko-rakúske zloženie. Najsilnejšou prekážkou bol BC Kolín, ktorý v súčasnosti patrí medzi lepšie tímy v Česku a do play-off ide po boku mužstva z južného Slovenska. Obaja pritom nazbierali jedenásť bodov a mali vyrovnanú zápasovú bilanciu. Paradoxne, v oboch sa lepšie vodilo hosťom. Zverenci Zlatka Jovanovića uspeli koncom októbra pri rieke Labe, no v poslednom kole rovnakému súperovi doma podľahli o bod. Obaja už mali v tom čase istý postup a otázne bolo len poradie. Keďže Kolínčania vyhrali 69:68 a v prvom meraní síl zaostali o 12 bodov, skóre udržalo na čele Komárňanov. Nepostupové miesta berie KK Škrljevo a Kapfenberg Bulls.

Aj D-skupina priťahovala náš pohľad o čosi viac a zásluhu na tom mali Spišskí Rytieri, priebežný líder Slovenskej basketbalovej ligy. Ten nezačal svoje turnajové účinkovanie ideálne a SCM Temešvár ho v Rumunsku rozstrieľal 106:72. Z giganta rumunskej ligy sa vykľul víťaz tejto skupiny a jeden z topfavoritov na celkový postup, pričom Spišiaci ho v druhom vzájomnom zápase doma pokorili. Na lepšie ako druhé miesto to však nestačilo, a to ešte museli hájiť pred slovinskou Rogaškou. V tomto prípade prvý duel patril tímu Tea Hojča, no druhý zvládol lepšie súper. Nič však už neriešil. Spišskonovovešťania doň šli s istotou postupu, nakoľko Slovinci popri dvoch postupujúcich celkoch padli aj v hale chorvátskeho KK Zabok.

Alpe Adria Cup má už známe aj dvojice pre štvrťfinálovú fázu. Spišiaci sa stretnú s Pardubicami, ktorým podľahli v minulosezónnom semifinále a vďaka tomu boli súčasťou posledného duelu. Komárno narazí na GKK Šibenka. Chorváti boli súčasťou B-skupiny a postup ukoristili na úkor slovinského tímu Nutrispoint Ilirija. Duely vyraďovacej fázy sú naplánované na 25. januára a 8. februára. Spišská Nová Ves aj Komárno dvojzápas začínajú vonku. Zvyšné dve štvrťfinálové dvojice tvorí Kolín s Viedňou a Dabrowa Gornicza s Temešvárom.