Program
Basketbal - 22.12.2022 00:01

Levice zažili neskutočný večer. Favorit sa triasol

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: patriotilevice

Basketbalisti Patriotov Levice delili sekundy od prvého víťazstva v J-skupine Európskeho pohára FIBA. Izraelská Hapoel B-Cure Laser Haifa si napokon udržala po výsledku 93:91 stopercentnú bilanciu v druhej fáze súťaže. Duel sme vysielali naživo na JOJŠPORT
        "Kľúčové bolo, s akým nasadením a chcením sme vstúpili do toho zápasu. Nechcem hovoriť, že to bolo len o začiatku, ale počas celého priebehu bola každá situácia urobená s maximálnym nasadením. O to ide. Počas 40 minút sa udeje veľmi veľa situácií. Keď si ich spätne pozrieme alebo vyhodnotíme, čo by sme mohli urobiť lepšie, ale na druhej strane, bolo mnoho vecí, ktoré sme za hranicou našich možností pokryli, vybojovali, hodili sa za loptou a to nám dalo nádej bojovať do poslednej sekundy o víťazstvo,“ vravel bezprostredne po zápase tréner Levíc Michal Madzin.
        

Na strane hostí boli osobnosti, ktorí ešte nedávno hrali v NBA alebo patrili k top hráčom vo svojich súťažiach. Domáci však opäť raz ukázali, prečo sa dokázali prebojovať do druhej fázy súťaže po sérii 3 výhier v rade. „Veľmi dôležité, že sme zvládli úvod. Jediná časť, ktorú sme v podstate nejako nezvládli, bol začiatok tretej štvrtiny. Tam nám Haifa trochu odskočila, ale som rád, že sme zabojovali a dostali sa naspäť do zápasu. Tým, že sme sa dokázali vrátiť do stretnutia, tak nám to dalo šancu vyhrať. Mohlo to ísť oboma stranami, mohlo to ísť za stavu 51:60 na mínus 20 a bol by z toho výprask. Stiahli sme to a dali sme si šancu uspieť v tomto zápase,“ uviedol pivot Boris Bojanovský.

V zostave Levíc chýbal Deshawn Freeman, taktika sa proti jednému z najlepšie doskakujúcich tímov súťaže musela upraviť, ale napokon nebol badateľný nejaký rozdiel. „Hrali sme aj s nízkou zostavou, plus sa k tomu pridali nejaké fauly. Nebolo to určite ideálne, ale myslím si, že sme sa s tým popasovali celkom dobre,“ dodal Bojanovský.

Čo sme písali pred zápasom:


V stredu nás čaká bohatý program LIVE prenosov. Po obednom predkrme zo Svetového pohára v Ski Crosse z Innichenu vám ponúkneme dve zaujímavé basketbalové vystúpenia slovenských tímov v európskych súťažiach. Od 16:55 vysielame zápas Spišských Rytierov v Alpsko-jadranskom pohári so slovinskou Rogaškou a od 18:55 úvodné domáce vystúpenie levických Patriotov v druhej fáze Európskeho pohára FIBA s izraelským Hapoel B-Cure Laser Haifa.

A tento súper predznamenáva športovú udalosť v Leviciach!  Ide totiž o jeden z popredných tímov Európskeho pohára FIBA. Haifa sa pri tom dostala do tejto fázy až v kvalifikácie, kde vyradila fínsku Kataja a bulharské Rilski. Následne ukázala svoju silu v B-skupine, s bilanciou 5 výhier a 1 prehry sa stala jej víťazom. Síce ide v podstate o nováčika na európskej scéne, ale káder ma nabitý mnohými zaujímavými individualitami. Informovali o tom na stránke patriotilevice.sk.

Hlavné slovo hrajú Američania, ústrednou tvárou je rozohrávač Anthony Hickey. V predchádzajúcom ročníku bol najlepším strelcom nadnárodnej VTB ligy, ktorá patrila do februára k najlepším súťažiam v Európe. Naturalizovaný reprezentant Kosova Shawn Jones nebol ďaleko od NBA, napokon sa musel „uspokojiť“ s úspešnou kariérou v Európe.

Jeho krajanovi Jalenovi Jonesovi sa do najlepšej ligy sveta podarilo dostať, hral postupne za New Orleans Pelicans, Dallas Mavericks a Cleveland Cavaliers. Dokonca hral aj za reprezentáciu USA. Kadeem Allen bol dokonca draftovaný, z 53. miesta si ho v druhom kole vybral Boston Celtics. Obliekol si tiež dres New Yorku Knicks. Spencer Weisz je členom širšieho kádra izraelskej reprezentácie.

„Máme ďalšiu šancu, vieme, kde má Haifa silné stránky, ktoré musíme eliminovať. Ak to dodržíme, tak môžeme pomýšľať na dobrý výsledok. Hrajú strašne rýchlo, majú dynamické družstvo. V kádri majú až 7 Američanov, čiže bude veľmi ťažké ich zastaviť. Musíme sa s týmito vecami vysporiadať. Dúfam, že budeme na to pripravení,“ prezradil David Abrhám.

Výhrou nad Kyjevom potvrdili, prečo patria aktuálne k špičke Európskeho pohára FIBA. „Chceme podať výkon na hranici našich možností tak, aby sme po zápase boli spokojní. Verím, že sa hlavne s porovnaní s prvým zápasom budeme vedieť prispôsobiť a vyrovnať sa s agresivitou a rýchlosťou hry. Verím, že budeme vedieť vzdorovať ich štýlu hry, akým sa Haifa prezentuje,“ vyhlásil kouč Michal Madzin.

V domácej súťaži je Hapoel na 6. mieste, na euroligové Maccabi Tel Aviv, či eurocupový Hapoel Tel Aviv, alebo účastníkov Ligy majstrov – Jeruzalem a Holon, nemajú veľkú stratu. Čo viac si môže fanúšik Levíc priať? „Je to pozvánka nielen pre všetkých fanúšikov Levíc, ale aj celkovo basketbalových na Slovensku. Po dlhšej dobe sa tu hrá európska súťaž. Tým, že Patrioti postúpili do druhej fázy, tak prídu sem atraktívni súperi. Verím, že všetci si prídu na svoje a vytvoria skvelú atmosféru,“ dodal Abrhám.

Sledujte live s komentátorom Radom Rančíkom v stredu 21. decembra od 18.55 h!

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora