Program
Volejbal - 10.10.2024 19:29

V mužskej lige je viac favoritov, v ženskej hviezdne návraty

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenský klubový volejbal mužov i žien patrí do nášho rôznorodého portfólia aj tento rok. 27. septembra sa rozohrala Niké extraliga žien a o sedem dní neskôr aj mužská Niké extraliga. Zatiaľ čo u žien sa pracuje s "typickým" okruhom favoritiek s dvojicou bratislavských tímov a Nitrou, liga mužov sľubuje dramatickejší priebeh s vysokými cieľmi Komárna, Myjavy, Prešova, VKP aj mimoriadne posilnenej Nitry.

Mužská liga si zvyká na nový počet tímov - sedem. Z minuloročného pelotónu ubudol SŠS Trenčín respektíve Projekt RD SVF a pasovať sa tak budú kluby geograficky od Myjavy po Svidník. Meno majstra Slovenska sa dozvieme najneskôr 1. mája 2025, no dovtedy všetkých ešte čaká dlhá cesta. Samotná základná časť je naplánovaná do polovice januára a zahŕňa prvé dva vzájomné zápasy každej dvojice. Na konci januára sa rozohrá nadstavba s dvomi skupinami - top štvorkou a zvyšným triom. Play-off hrajú všetci, najvyššie nasadený celok až od semifinále. Titul obhajuje Komárno, ktoré v poslednom finále na sedem duelov zdolalo VKP. Bronz bral Spartak Myjava. Prešov sa po ročnej absencii na stupni víťazov plánuje vrátiť späť, no pretlak na stupienkoch môže spôsobiť aj Nitra, ktorá ohlásila príchod Petra Porubského, Emanuela Kohúta, Mareka Gergelyho aj Matúša Krajča.

Atraktívne dianie sľubuje aj extraliga žien, ktorá uťala vyše 150-dňové nesúťažné čakanie našim televíznym zápasom medzi Nitrou a Žilinou. Slávia Bratislava v minulej sezóne opäť ukázala, že je turnajovým družstvom a zisk dvoch trofejí vie vykúzliť aj bez toho, aby viedla spanilú jazdu celou sezónou. Ambícia vyhrať ligu aj pohár opäť preto znie dôvodne a bude to pod taktovkou staronového kouča Michala Matušova. Lenže Nitrianky alebo policajtky z hlavného mesta nechcú dosiahnuť nič menšie. Šokom by nebol ani medailový počin Žilinčaniek alebo Novomešťaniek. Súťaž navyše v lete ohlásila nováčika, a to volejbalistky Komárna. V súťaži rezonovali aj témy návratov, keďže v slovenskej lige opäť môžeme sledovať Skarletu Jančovú (VKP FTVŠ UK Bratislava), Emu Palkovičovú (VK Nové Mesto nad Váhom) či Miroslavu Kijakovú (Rieker UJS Komárno).

Plán najbližších volejbalových extraligových prenosov na JOJ Športe:
sobota 12. októbra o 19:00: Rieker UJS Komárno - VK Mirad UNIPO Prešov (muži)
sobota 19. októbra o 17:00: VKP FTVŠ UK Bratislava - Rieker UJS Komárno (muži)
sobota 26. októbra o 18:30: VK Mirad UNIPO Prešov - VKP FTVŠ UK Bratislava (muži)
sobota 2. novembra o 18:00: VK Slávia SPU Nitra - VK Mirad UNIPO Prešov (muži)
piatok 8. novembra o 19:30: VKP FTVŠ UK Bratislava - VK Slávia SPU Nitra (muži)
sobota 9. novembra o 14:00: VKP FTVŠ UK Bratislava - Slávia Kooperativa EUBA (ženy)