Program
Volejbal - 20.08.2024 20:04

Európskemu plážovému volejbalu trónia Lotyši a Nemky

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Augustové Majstrovstvá Európy 2024 v plážovom volejbale v Holandsku mali lotyšských šampiónov a nemecké šampiónky. Event v "politickom hlavnom meste" krajiny v Haagu vyšiel najlepšie lotyšskej dvojici Martiňš Plaviňš - Kristians Fokerots. Prvý menovaný 39-ročný veterán tak pridal ďalší úspech k olympijskému bronzu z Londýna či bronzu z ME 2010, ktoré ešte dosiahol s predošlými partnermi. Medzi ženami turnajom prešla so zlatým vyústením dvojica Svenja Müllerová - Cinja Tillmanová. Najväčšie problémy im narobili štvrťfinálové súperky z Lotyšaka, proti ktorým ako jediným stratili set. Západoholandské mesto, sídlo parlamentu, vlády, monarchu i Medzinárodného súdneho dvoru OSN hostilo celkovo počas šiestich dní 144 zápasov. V akcii boli aj štyri páry z Českej republiky.

Plavinš s Fokerotsom sa postarali o kvalitné prekvapenie. Do turnaja totiž šli až ako 25. najvyššie nasadený tím a už v základnej skupiny mali proti sebe tri vyššie nasadené páry. S bilanciou 3-0 sa bez problémov dostali do priamo do druhého kola play-off, v ktorom pokorili Švajčiarov Krattigera a Breera 2:1 na sety a následne holandské duo Luini-Varenhorst 2:0. To už dalo prekvapeniu turnaja do rúk semifinálovú miestenku a para mu rozhodne nedošla. Víťazstvo nad poprednými favoritmi na medailu Stevenom Van de Veldem a Matthewom Immersom 2:0 znamenalo finálovú účasť a v ňom sa Lotyši nezlomili ani proti tretiemu najvyššie nasadenému tímu. Nemci Nils Ehlers a Clemens Wickler sa síce ujali vedenia ziskom prvého setu na 17 bodov, no v dramatickej koncovke sa Martiňš Plaviňš s Kristiansom Fokerotsom vrátili do zápasu (22:20) a v tretom sete súperov zmietli 15:5.

V ženskej časti šampionátu v Haagu sa o senzácii nehovorilo, hoci od Nemiek Svenje Müllerovovej a Cinje Tillmanovej by sme v štartovom poli našli tri vyššie nasadené tímy. Ide však o bronzové medailistky z majstrovstiev sveta spred dvoch rokov. Pri troch víťazstvách v základnej skupine nestratili ani set, podobne ako v druhom vyraďovacom kole proti Poľkám Sliwkovej a Wachowiczovej. Problémy pocítili až proti mladej a talentovanej lotyšskej dvojici Tina Graudinová - Anastasija Samoilovová, kde museli otáčať manko 0:1 na sety, no medzi kvarteto najlepších i tak zapísali svoje mená. V semifinále s prehľadom zrušili neskôr bronzové Švajčiarky Esmée Böbnerovú so Zoé Vergéovou-Dépréovou a dvojsetové trvanie malo aj finále proti talianskemu páru Valentina Gottardiová - Marta Menegattiová (21:17 a 21:18).

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora