Program
Volejbal - 23.08.2024 17:25

Priechodnosť skupiny volejbalisti musia preniesť do hry

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/TASR

Slovenské národné volejbalové mužstvo zhodnotilo kvalifikačnú skupinu v bojoch o európsky šampionát ako hrateľnú a priechodnú. Teraz je čas preniesť papierové predpoklady a odhady priamo na hraciu plochu. Zverencov Stevena Vanmedegaela preverí v kvalifikačnej G-skupine Lotyšsko a Kosovo, pričom na šampionát vedie priama cesta cez prvé miesto a doplnia ich aj najlepšie celky z druhých priečok. Minulý rok Slováci chýbali na majstrovstvách Európy prvý raz od roku 2005, čiže po ôsmich účastiach v rade.

Lotyši sa na ME objavujú sporadicky, kým Kosovo je pomerne novým zjavom na reprezentačnom fóre. Faktom však je, že Pobalťania sú v aktuálnom európskom renkingu len o jedno miesto nižšie ako slovenská reprezentácia. V roku 2023 ich na šampionát nepustili Fíni. Kredit si odvtedy zvýšili triumfom v Striebornej európskej lige, kde osvedčili veľkú kvalitu na smečiarskom poste a chvály sa dostalo aj trénerovi Rainerovi Vassiljevovi. "O oboch družstvách si musíme dať dokopy čo najviac informácií a poznatkov. Naša misia je jasná - postúpiť na záverečný turnaj EuroVolley 2026," povedal ešte po žrebe kouč Steven Vanmedegael.

Samotné majstrovstvá prebehnú na prelome augusta a septembra, pričom ich dejiskom bude Bulharsko, Fínsko, Taliansko a Rumunsko. Ako prvý hostiteľ bolo predstavené Rumunsko ešte pred dvomi rokmi. Bulharsko pribudlo na začiatku tohto kalendárneho roka a stalo sa prvou krajinou, v ktorej sa ME hrajú vo dvoch edíciách po sebe.

Program Slovenska v kvalifikácii ME 2024:
nedeľa 25. augusta: Lotyšsko - Slovensko
streda 28. augusta: Slovensko - Kosovo
14. júna 2025: Kosovo - Slovensko
13. augusta 2025: Slovensko - Lotyšsko

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora