Program
Volejbal - 11.02.2024 17:53

Triumf v Niké Superfinále pre bratislavské tímy

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Volejbalistky bratislavskej Slávie Kooperativa EUBA ukoristili po pätnásty raz triumf v Slovenskom pohári volejbalistiek. V prvú februárovú nedeľu si v nitrianskej hale poradili s VK Nové Mesto nad Váhom nečakane hladko v troch setoch, pričom hneď dvakrát družstvo z Považia set stratilo vyše desaťbodovým rozdielom. Bratislavský tím má z finálových bitiek výrazne väčšie skúsenosti, v ére samostatnosti hral 16 zo 17 pohárových finále a tento predzápasový fakt sa na výsledku odzrkadlil najlepšie zo všetkých. Po nich sa z triumfu tešil celok z hlavného mesta aj v mužskom finále. VKP FTVŠ UK Bratislava pripomenul Komárnu finálovú prehru spred roka a celok z Nitrianskeho kraja tak pri svojich troch finále po sebe vydoloval jedinú trofej. Bratislavčania vyhrali 3:1, pričom v poslednom sete súpera zmietli na dvanásť.

VKP FTVŠ UK Bratislava - Rieker UJS Komárno 3:1 (23, -22, 19, 12)
111 minút, rozhodovali: Juráček, Kováč, 1500 divákov
VKP:
Fořt 7, Marjov 10, Zaťko 3, Trubač 18, Billich 13, Vančo 15, liberá Ľ. Nemec a Jakubík (Červenák 0, Jurík 3)
Komárno:
Kohút 10, Mlynarčík 17, Gergely 2, Mačuha 6, Kasperkevič 2, Sánta 6, liberá Krajčo a Pati-Nagy (Pavelka 12, B. Hanúsek 1, P. Porubský 0, Forró 0, Százvai 1)

Policajti sú po nedeli už deväťnásobným víťazom Niké Slovenského pohára vo volejbale. Bookmakeri pred zápasom v Nitre viac verili tímu Rieker UJS, ktorý prežíva lepšiu sezónu a nachádza sa na čele ligového poradia. Spočiatku sa proti úradujúcim šampiónom javili ako lepší tím. Prvý set síce prehrali 23:25, no v druhom sa podobným trojbodovým rozdielom dočkali zaslúženého vyrovnania. Lenže potom sa prebrala mladícka dravosť a smelosť, ktorá mala byť výhodou VKP. Komárno sa v tretej časti hry dostalo len na devätnásť bodov a vo štvrtom sete už krok vôbec neudržalo. Bratislava z úvodných desiatich lôpt získala až osem, náskok nestratila a duel ukončila výsledkom 25:12. Pomerom 3:1 na sety sa tak bielo-modrí vracajú na pohárový trón po štrnástich rokoch.

"Po dlhej ceste sme mali trochu rozpačitý začiatok, ale zvládli sme to, z čoho sa veľmi teším. Po prvom sete si chlapci trochu mysleli, že sa Komárno vzdá, čo sa samozrejme nestalo. Padlo im niekoľko dobrých lôpt, zabrali a zaslúžene druhý set vyhrali. V Komárne som trénoval dlhé roky, poznám tých chalanov. Naše družstvo sa trochu dáva dokopy a aktuálne máme formu," spokojne zľahčil v našom pozápasovom rozhovore kouč VKP Robin Pělucha. "VKP nás prevýšilo v hre na vysokú loptu, podaní aj prihrávke. Pre mňa je veľkým sklamaním, že sme v druhom sete ukázali, že dokážeme povstať z relatívne pokazeného setu, ale v ďalšom priebehu hry už na to nenájdeme žiaden ďalší kľúč," neskrýval nespokojnosť zdolaný tréner Richard Vlkolinský.

VK Nové Mesto nad Váhom - Slávia Kooperativa EUBA 0:3 (-8, -23, -11)
73 minút, rozhodovali: Schimpl, Tiršel, 1350 divákov
Nové Mesto: Rešutíková 1, Richweissová 5, Vojtechová 3, Skopalová 4, Kovalčíková 5, Bíliková 2, liberky Miková a Valachová (Dančová 2, Moníková 0, Poláčiková 2)
Slávia: K. Slivková 1, Cibulová 4, Kánová 20, Podhradská 4, Furdová 8, Matalíková 8, liberka Magdinová (Hašková 3, Denysenko 1, Pavlíková 0, S. Slivková 1)

Zdolaný tím z minuloročného finále Pohára šiel do akcie aj medzi ženami. Novomešťanky navyše na Slávii už v tejto ligovej sezóne bod získali, no tentoraz ich nepodržal kvalitný servis ani bloky, ktorých napríklad v semifinálovom dvojzápase proti VKP nakopili až 34. Slávia prvý set zvládla jednoznačným výsledkom 25:8 a zhruba 1300 divákov v Mestskej športovej hale na Klokočine dúfalo, že sa celé stretnutie neponesie v takomto duchu. Značnú časť kulisy pritom tvoril fanúšikovský tábor z Nového Mesta a hoci druhé dejstvo bolo vyrovnanejšie, jeho výsledok opäť radosť nespravil. Družstvo Juraja Šujana sa ani raz nedostalo do vedenia a nakoniec padlo na 23. Tým sa zrejme definitívne zlomil odpor zeleno-bielych, ktoré už prehrou 11:25 v treťom sete len prispeli ku dohraniu stretnutia. Slávia zdolala tohto súpera dvanásty raz po sebe. Za zmienku stojí solídna 46-percentná úspešnosť útokov a hviezdou stretnutia bola bratislavská smečiarka Michaela Kánová s 20 nazbieranými bodmi.

"Som úplne spokojný. V podstate až na druhý set sme mali zápas plne pod kontrolou. To, na čo sme sa pripravovali, sa ukázalo na ihrisku. Nevypadli sme z koncentrácie a od začiatku sme to viedli do víťazného konca," hodnotil po zápase spokojný tréner Jakub Brečka. Na otázku, ako vidí oslavy tímu, popísal plány celkom jasne: "Ja šoférujem do Nitry, takže ja ich ešte musím bezpečne odviezť domov. Pre mňa oslavy začnú až v Bratislave. Pre mňa je to jednoduché. Do polnoci sa oslavuje, potom už začína nový deň a treba pracovať ďalej. Dievčatá pokojne môžu začať aj v Nitre. Vyhrali, tak si oslavu zaslúžia." Juraj Šujan sa triumfu v Pohári dočkal ako hráč, no ako tréner zatiaľ nie. Nevyšlo to ani pri druhej účasti Nového Mesta v bitke o trofej. "Sme sklamaní. Cítil som, že sme sa pripravovali dobre a zodpovedne, no v zápase sme ukázali veľmi málo. Môžeme blahoželať Slávii k jednoznačnému víťazstvu. Celý čas nás tlačila na servise a nevedeli sme sa dostať ku side outom. Mrzí má, že pri tom množstve fanúšikov, ktorí nám dnes prišli fandiť, sme sa nedokázali dostatočne skoncentrovať a cítil som, že si hráčky postupne prestávajú veriť," povedal pri našom mikrofóne.