Program
Volejbal - 11.02.2024 08:07

Nedeľné Niké Superfinále bez obhajcov trofeje

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Nedeľa nám rozhodne o víťazoch Niké Slovenského pohára vo volejbale medzi mužmi aj medzi ženami. Finálovú dvojicu ako prví spoznali muži, keď Komárno preniklo do svojho tretieho finále po sebe cez zlatý set proti Prešovčanom a VKP Bratislava využil dobrú východiskovú pozíciu z Myjavy, ktorú už doma nepokazil. O týždeň neskôr sa skompletizovala aj posledná turnajová dvojica tímov zo širšej z našich dvoch extralíg. Slávia Bratislava síce v odvete na nitrianskej pôde padla, no rozhodlo hladké trojsetové víťazstvo z prvého semifinále. Novomešťanky v súboji s VKP ukázali, že si proti tomuto súperovi veria a darí sa im.

Obe finálové bitky si budete môcť pozrieť aj so sprievodnými štúdiami v našom vysielaní na Joj Športe. Približne od 15:15 sa venujeme ženskému finále VK Nové Mesto nad Váhom - Slávia Kooperativa EUBA a od 18:00 už budeme mať zacielené na mužské finále VKP FTVŠ UK Bratislava - Rieker UJS Komárno.

Dejiskom Niké Superfinále Slovenského pohára bude Nitra, kde sa hralo už v rokoch 2016 a 2021. V oboch minulých edíciách dvíhali trofej nad hlavu volejbalistky Slávie a volejbalisti Prešova. Ak ostaneme pri Slávii, tak tá je pätnásťnásobným víťazom pohárovej súťaže a teda najúspešnejším zo siedmich tímov, ktoré sa v minulosti tešili z prvenstva. Finále pohára nehrali iba raz. Podobne ako v roku 2021, jej súperom bude VK Nové Mesto nad Váhom.

Preň to sú jediné dve doterajšie finálové účasti a súperkám budú chcieť oplatiť prehru 0:3 spred troch rokov. Cestu si presekali cez Prešov a aktuálne silnejší z dvoch bratislavských klubov, VKP. Slávia Kooperativa EUBA vo štvrťfinále zdolala Pezinok dvakrát 3:0 a v semifinále prešla cez Nitru po výsledkoch 3:0 a 2:3.

Pohár Štefana Pipu si po ženskom finále nájde aj najlepší mužský tím tohto ročníka, a teda víťaz komárňansko-bratislavskej bitky. Rieker UJS Komárno má vo vitríne dva pohárové triumfy, VKP FTVŠ Bratislava osem. Celkovo sa v histórii z triumfu tešilo deväť mužstiev. Bratislavčania sa v novodobej histórii klubu a teda od návratu medzi elitu predvedú vo finále premiérovo, hoci sú historicky najúspešnejším celkom. Naposledy však vypukli ich oslavy ešte v roku 2010. Úradujúci majster Slovenska v prvom kole play-off zdolal Svidník, v druhom Myjavu a vyhral pri tom všetky štyri zápasy. Komárno vystúpilo na trón v rokoch 2015 a 2022. Blízučko boli aj minulý rok a tohtoročné sebavedomie je po dobrých výkonoch na všetkých frontoch vysoké.