Program
Volejbal - 25.01.2024 17:46

Začína sa volejbalová nadstavba, toto sú lídri štatistík

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JojŠport

Mužská aj ženská najvyššia volejbalová súťaž má za sebou základnú časť sezóny 2023/24 a hodnotiť možno, že sa ani v jednom prípade nezopakoval minuloročný víťaz. O všetkom dôležitom sa však začína rozhodovať až teraz. Tímy si potrebujú vybudovať čo najlepšiu pozíciu pre vyraďovaciu časť a potom sa naplno rozbehne boj o titul majstra Slovenska.

V mužskej extralige nateraz zanecháva najlepší dojem Rieker UJS Komárno, ktorý vyhral dvanásť zo štrnástich zápasov a svoju kvalitu potvrdil aj účasťou vo februárovom superfinále Pohára. Prešov a Myjava, zhodne s bilanciou 10-4, však priepastne nezaostávajú. Dlhodobú fázu v ženskej lige vyhral Volley Project UKF Nitra, tesne pred bratislavským VKP. Obe ligy teraz do prvého marcového víkendu pokračujú nadstavbovou časťou a po nej sa ide do play-off.

Mužská extraliga má nateraz najlepší tím v Komárne, no na čele individuálnych bodových štatistík by sme nenašli členov tejto zostavy. Kraľuje Prešovčan Michal Ščerba, jeden z kvarteta vyše dvestobodových mužov a s priemerom 5,2 bodu na set je najlepší v lige. 25-ročný smečiar pritom nie je novým zjavom a v popredí týchto celoligových štatistík sa držal aj v predchádzajúcich sezónach.

Jeho konkurentmi rovnako boli Adrián Vančo či Peter Mlynarčík. Mladý univerzál VKP aj o poznanie skúsenejší hráč na rovnakom poste z radov Komárna zbierajú vysoko cez štyri body na set. Veľkú kvalitu má Prešov aj na servise a reprezentuje ju najmä Erik Gulák. Na konte má 28 es, najviac v lige. O štyri menej nadelil kanadský ťahúň Komárna Jeff Lam.

V blokárskej disciplíne je to bratislavsko-myjavský boj medzi Andrejom Billichom a Michalom Zemanom. V oboch prípadoch ide o perspektívnych hráčov, ktorí len nedávno hájili aj farby Projektu RD SVF a držia sa na priemere jedného bloku na set. O rok mladší Billich z farieb VKP ich má v celkovom súčte 54 a v základnej časti v tomto smere nenašiel plnohodnotného vyzývateľa.

VKP má zároveň v tíme štatisticky najlepších prihrávačov a v top päťke tohto rebríčka má trojčlenné zastúpenie. Dvaja muži však môžu o sebe povedať, že dve tretiny nimi prijatých lôpt bolo zvládnutých a vôbec najlepšie je na tom svidnícke libero Marián Vitko.

Dream Team základnej časti sezóny 2023/24 Niké extraligy podľa svf.sk:
libero: Marián Vitko (TJ Slávia Svidník)
nahrávač: Máté Lévay (Rieker UJS Komárno)
blokári: Andrej Billich (VKP FTVŠ UK Bratislava), Michal Zeman (TJ Spartak Myjava)
smečiari: M. Trubač (VKP FTVŠ UK Bratislava), Michal Ščerba (VK Mirad UNIPO Prešov)
univerzál: Peter Mlynarčík (Rieker UJS Komárno)

Sledujte najbližší volejbalový zápas na JOJ Športe: sobota 27. januára o 18:00: Rieker UJS Komárno - VK Mirad UNIPO Prešov

Podobne ako v mužskej súťaži Komárno, aj v prípade žien Nitry platí, že mená ich individualít nesvietia na čele jednotlivých štatistických ukazovateľov. Najlepšie bodujúcu hráčku má napríklad vo svojich radoch Žilina, servis majú najlepší Prešovčanky a blokom kraľujú Bratislavčanky.

Univerzálka Sofia Cuartasová pribudla do tímu VA Uniza až v priebehu ročníka, no už stihla položiť 239 lôpt, čím sa blíži k priemeru piatich získaných bodov na set. Spomenúť však treba aj talentovanú Slávistku Radku Haškovú s priemerom 4,39 a v celkovom počte získaných bodov je na tom stále lepšie bratislavská volejbalistka.

VK Prešov mal v základnej časti suverénne najviac es spomedzi všetkých družstiev. Preto neprekvapí, ktoré hráčky majú zatiaľ najlepší servis. Trio žien má na konte už viac ako tridsať priamych bodov z podania. Šarišankám "stíha" trnavská smečiarka Michaela Rosinská, no popri nej je to Katarína Bognárová a Jana Neupauerová. Spomenúť môžeme aj Dorotu Nebusovú, ktorá zatiaľ odohrala iba šesť zápasov, no predviedla sa pozoruhodnými trinástimi esami.

Na bloku nájdeme najjasnejšiu štatistickú odpoveď na to, kde tkvie najsilnejšia stránka Volley Projectu UKF Nitra. Brazílčanky Paloma Lopesová a Anny Caroliny Ramosová vedia v tomto smere vytvoriť takmer až nepriestrelný val a dokopy úspešne zablokovali 79 lôpt. V lige je do druhé a tretie miesto po Srbke Jelene Kokoljovej. Tá sa dostala na okrúhlu päťdesiatku. Pri zohľadnení počtu setov je na tom najlepšie spoločne s Terezou Podhradskou zo Slávie Kooperativa EUBA. Dôležité "ale" však prináša čerstvá posila VKP Alba Hernándezová. Najvyššia volejbalistka sveta pri svojom debute zaznamenala šesť blokov v piatich setoch.

Nové mená do nášho textu vnáša príjem podania. Štyri ženy majú úspešnú prihrávku pri nadpolovičnej väčšine podaní, dve dokonca atakujú 60 percent. Ide o Denisu Martákovú z Nového Mesta nad Váhom a reprezentačné libero Emu Magdinovú zo Slávie.

Dream Team základnej časti sezóny 2023/24 Niké extraligy podľa svf.sk:
liberka: Natália Miková (VK Nové Mesto nad Váhom)
nahrávačka: Ivana Malinová (ŠVK Pezinok)
blokárky: Ema Smiešková (VKP FTVŠ UK Bratislava), Paloma Lopesová (Volley Project UKF Nitra)
smečiarky: Denisa Nebusová (Volley Project UKF Nitra), Jelena Konkoljová (VA Uniza Žilina)
univerzálka: Sofia Cuartasová (VA Uniza Žilina)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora