Program
Volejbal - 12.01.2024 16:40

Kalendárny rok vo volejbale otvára zápas na Kopaniciach

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Skončila sa tri týždne trvajúca prestávka v domácich ligových volejbalových súťažiach. V druhú sobotu tohto roka začínajú zbierať body naše popredné tímy v Niké extralige mužov aj žien, pričom najlepšiu pozíciu aktuálne držia Komárňania a Nitrianky. Ani jeden z nich si pritom minuloročné finále play-off nezahral a tak majú do súčasných bojov dostatok chuti, motivácie aj odhodlania. Zaháľať nebude ani Joj Šport, ktorý si z nového kalendárneho roka odchytí hneď prvé stretnutie a v sobotu vám ponúkneme zápas medzi Spartakom Myjava a Sláviou Svidník. 18. januára si potom priblížime odvety semifinále Pohára.

Komárno z trinástich ligových zápasov vyhralo jedenásť, čo sa javí ako veľmi suverénna jazda. Pred Svidníkom a Prešovom však má len dvojbodový náskok, keďže aj tieto dve mužstvá prehrávajú minimálne. Rieker UJS ťahal v extralige osemzápasovú víťaznú šnúru, no tú stratil práve v čase, keď sa naša najvyššia súťaž chystala na sviatočnú odmlku. V domácom prostredí sa o to postaral Prešov a celku z Nitrianskeho kraja následne nevyšli podľa predstáv ani zápasy v Challenge Cupe, kde dvakrát podľahol portugalskému Associação de Jovens da Fonte do Bastardo.

Prvé kolo po prestávke je zároveň posledným v základnej časti mužov. Komárno by v Trenčíne s Projektom RD SVF nemalo mať problémy a očakáva sa, že svoju pozíciu na čele uháji. Druhý Svidník cestuje na pôdu štvrtej Myjavy a Prešovčania budú doma proti Nitre plniť pozíciu favorita. Program dopĺňa duel VKP Bratislava s Tatranom Banská Bystrica - Slovenská Ľupča.

Na rozdiel od minulého roka, najlepšie dva tímy nepostupujú do semifinále play-off, ale pokračuje sa nadstavbou. Hrá sa tak o čo najlepšiu pozíciu v nej a bude to tesná naháňačka medzi Svidníčanmi a Prešovčanmi. Pri rovnosti bodov vypovedá pomer setov v prospech TJ Slávia, ale tá má zároveň náročnejšieho súpera v poslednom kole.

Zaujímavá je aj situácia medzi ženami, v početnejšej z našich dvoch extralíg. V minulej sezóne Slávia presvedčivo zvalcovala konkurenciu a vopred nebolo pochýb o tom, že do play-off pôjde z prvého miesta. Lenže rekordný šampión už v lete avizoval oslabenie kádra, a to má za následok aktuálne štvrté miesto.

Vedie UKF Nitra, ktorý ovládol dlhodobú časť naposledy pred dvomi rokmi. V play-off 2023 však stroskotal hneď v prvom kole na Novomeštiankach. Nitra v ostávajúcich dvoch kolách už zrejme o prvé miesto nepríde. Hrá s bratislavskou Sláviou a Novým Mestom nad Váhom, pričom oproti VKP má k dobru päť zápasov. Policajtky majú bilanciu 13-3, ale tá oproti Žiline a Slávii ešte žiadnu definitívu do rúk nedáva.

Slávia Kooperativa EUBA navyše má k dobru nedohraný decembrový zápas s Brusnom a tým môže poslať manko na mestské rivalky do minulosti. Ani Nové Mesto nad Váhom z piateho miesta však nie je bez šance na to, aby preniklo do štvorčlennej silnejšej nadstavbovej skupiny. V "dolnej šestke" pred play-off pobudne Trnava a Prešov, ktorí budú rozdielovými celkami. Obaja majú na konte viac ako dvadsať bodov, kým Brusno, Pezinok a aj tím RD SVF pozbierali tri, dve respektíve jediné víťazstvo.

Tagy: extraliga