Program
Volejbal - 22.08.2023 23:43

Útok na senzáciu nevyšiel, do osemfinále sa ide z tretieho miesta

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Náš národný volejbalový tím žien postúpil druhý raz v histórii zo základnej skupiny európskeho šampionátu. Podobne ako v roku 2019 v domácom prostredí to bolo po tretej priečke, keďže v tallinskej D-skupine na tom boli lepšie len Holanďanky a Francúzky. Svoje umiestnenie si tím Michala Mašeka poistil utorkovým zápasom proti domácemu Estónsku, ktorý vyhral 3:1. V predošlých štyroch stretnutiach šli Slovenky systémom "všetko alebo nič", keďže vyhrávali aj prehrávali výlučne v troch setoch. Posledný skupinový zápas trval takmer dve hodiny a bol našim najdlhším na turnaji. Dovtedy sme sa ani nepriblížili stovke minút.

Estónske družstvo ešte nikdy nevyhralo zápas na majstrovstvách Európy. Ďaleko od toho nebolo v sobotu proti Fínsku a prehralo v piatich setoch. Dobre začali domáce volejbalistky aj proti nám a hoci v prvom sete prehrávali už 15:22, strhli ho na svoju stranu. Zvyšné tri dejstvá však už patrili Slovenkám, postupne na 24, 9 a 18 bodov. "V úvode sme urobili veľa chýb, dostali sme nejaké esá a nemohli sme urobiť side-out. To bol problém prvého setu. Ja som však dievčatám povedal, že nech ich to nezlomí a ideme ďalej. Potom sme redukovali chyby, začali sme hrať pozornejšie v obrane a celé sa to otočilo. Som veľmi šťastný, že sa to podarilo. Estónky boli od rána na nás ´napálené´ a chceli to skúsiť. Opakoval som, že keď nebudeme robiť chyby a budeme pozorní, potom nemajú veľkú šancu," spokojne po zápase pred našim mikrofónom hodnotil kouč Michal Mašek.

Napriek dobrému tretiemu miestu a osemfinálovej účasti trochu mrzela prehra s Francúzskom, na ktoré si slovenský tím veril a chcel vybojovať historický výsledok. Podľahol mu však 0:3 a náš tréner hovoril o lekcii od súpera, ako sa na takýto zápas pripraviť. Podľa jeho slov našim dievčatám nevyšlo absolútne nič, miestami hrali ustráchane, robili chyby a neboli efektívne. To všetko boli črty, pre ktoré sa ôsmy najlepší tím kontinentu zdolať nedalo. Proti Estónkam po nepresvedčivom prvom sete prišli výrazne lepšie tri. Zarezonoval aj set 25:9, ktorý patril medzi najdominantnejšie na tohtoročných majstrovstvách.

"Vedeli sme, že to bude ťažké, keďže Estónky hrajú doma a majú za sebou publikum. V prvom sete sme si mohli jedným bodom uľahčiť situáciu, naopak sa Estónsko trochu nabudilo. Vďakabohu sme druhý set vyhrali a vtedy sme si uvedomili, že máme zápas vo vlastných rukách a dokončili sme ho za tri body," zhodnotila blokárka Nina Herelová, ktorá sa prezentovala 12 získanými bodmi, dvomi esami a vyše šesťdesiatpercentnou efektivitou v útoku. Meno svojho súpera sa Slovensko dozvie už v stredu a bude to lepší z dvojice Bulharsko - Švajčiarsko. Hrať by sa malo v nedeľu večer vo Florencii.

Už teraz je jasné, že EuroVolley 2023 sa zaradí medzi najúspešnejšie turnaje v ére samostatnosti. Slovenky vyhrali tri zápasy, rovnako ako na domácom šampionáte pred štyrmi rokmi, no všetky víťazstvá mali trojbodový charakter. To by nám mohlo pomôcť aj v konečnom poradí šampionátu oproti doteraz najlepšiemu 12. miestu. Medzitým sa zrodila 17. priečka z turnaja, hosteného Srbskom, Bulharskom, Chorvátskom a Rumunskom. "V prvom rade som nesmierne šťastný za celé volejbalové hnutie, pretože toto družstvo hralo aj pre ďalšie súvislosti s vývojom nášho volejbalu. Postup zo skupiny je splneným základným cieľom, ktorý bolo treba dosiahnuť pre postavenie vo svetovom rebríčku aj chémiu v tíme," hodnotil naše skupinové účinkovanie prezident Slovenskej volejbalovej federácie Marek Rojko.