Program
Volejbal - 18.08.2023 18:29

Holanďanky boli nad sily našich volejbalistiek

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Hoci základná D-skupina na ženských volejbalových Majstrovstvách Európy nemá dominantného favorita, od ktorého sa čaká útok na zlato, Holandsko stále možno považovať za kontinentálnu špičku. 10. najlepším tímom svetového renkingu bol druhým slovenským súperom na turnaji a senzáciu nedopustil. Partia s Nikou Daalderopovou či Celeste Plakovou zaznamenala svoje druhé víťazstvo 3:0 na šampionáte. Pre Slovenky toto stretnutie nebolo v zozname skupinových priorít a prístup tomu zodpovedal. Tréner Michal Mašek dal priestor na ihrisku až trinástim členkám svojej zostavy.

Naša turnajová bilancia zatiaľ vyznieva vyrovnane 1-1 a rovnako 3:3 počtom získaných a stratených setov. Deň pred súbojom s Holandskom sme totiž rovnakým výsledkom zdolali Fínsko. V prvom sete naše reprezentantky s favoritom držali krok, no potom prišlo manko 13:18, ktoré skúsený súper už dotiahol k vedeniu. Ďalšie dve dejstvá už boli citeľne jasnejšou záležitosťou. Bielo-oranžové rýchlo odskočili do vedenia a z rúk ho nepustili. Výsledkom boli dve zhodné skóre 19:25. Rotácia zostavy však vytvorila nášmu trénerovi zopár pozitívnych dilem. Ponúknutej šance sa totiž výborne chytila 15-bodová Zuzana Šepeľová a v hre sa nestratili smečiarky Nina Herelová, Karolína Fričová či nahrávačka Lenka Ovečková.

Prehra s Holandskom slovenské plány nijak nenarúša. Do vyraďovacej fázy postupujú lepšie tímy zo šesťčlennej konkurencie, pričom naše premožiteľky sú spoločne s Francúzskom neohrozené adeptky na dve z týchto miest. O ostatné sa očakáva boj a vo výhru našich žien sa verí okrem už absolvovaného duelu s Fínskom aj proti Španielkam a Estónkam. Piatok bol doteraz najnabitejším šampionátovým dňom, keďže sa hralo až osem zápasov. V akcii boli prvý raz Češky, ktoré v najväčšom prekvapení doterajšieho priebehu podľahli Azerbajdžanu, a prvý raz aj Srbsko či Turecko. Najväčšie konkurentky spoludomáceho Talianska začali hladkým víťazstvom 3:0 nad Ukrajinou respektíve Švédskom.

Slovensko - Holandsko 0:3 (-20, -19, -19)
Rozhodovali: Vestbo (Nór.), Simonovská (Č. Hora), 77 minút, 168 divákov
Slovensko: Šepeľová 15 (Fričová 7), Koseková 1 (Ovečková 3), Herelová 3 (Abrhámová 3), Hrušecká 2 (Körmendyová), Šunderlíková 9 (Návratová), Žernovičová 2 (Palgutová 3), libero Pállová
Holandsko: Marringová 15, Plaková 10, Lohuisová 5, Baijensová 5, van Aalenová 5, Daalderopová 17 (Jasperová), libero Reesinková (Knipová)