Program
Volejbal - 11.08.2023 19:41

Tréner Vanmedegael vidí v posunutom volejbalovom kalendári pozitíva

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Volejbalový kalendár sa od budúceho roka výrazne mení a novinky práve nepotešili naše národné mužstvo. To sa nedostalo na európsky šampionát a pri vzniknutých posunoch má pred sebou rok bez súťažného zápasu. Belgický tréner Steven Vanmedegael, ktorý si v Zlatej európskej lige odkrútil turnajovú premiéru u našich mužov, v tom zásadný problém nevidí a hľadá pozitíva. V tréningových kempoch mal možnosť povolať a otestovať hráčov zo širšieho reprezentačného kádra. Sám pritom skonštatoval, že prípravné zápasy veľký zmysel nemajú a veľký dôraz kládol na techniku. Trojtýždňové reprezentačné sústredenie v Nitre sa končí a naši volejbalisti majú stále pred sebou dlhé mesiace zápasového voľna.

"Prvý týždeň prípravy bol pre tím veľmi potrebný. Hlavným cieľom bolo dostať sa čo najviac do kontaktu s loptou. Do tréningu sme nezapájali skákanie, ale pracovali sme veľa na technických prvkoch hry. Od podania, cez prihrávku, spracovanie lôpt „zadarmo“ prstami, či bagrom. Išlo o to, aby hráči stále cítili loptu. Snažili sme sa odstrániť zlé návyky a nahradiť ich správnymi. Opakovali sme to dookola. Chceli sme využiť tento čas čo najefektívnejšie, ako to len išlo. Zámerom je, aby sa hráči vrátili do klubov čo najlepšie pripravení," opísal dianie kouč Steven Vanmedegael. O viacerých zlých návykoch v hre našich reprezentantov hovoril už po júnovom poslednom zápase Zlatej Európskej hry, ktorý našu bilanciu uzavrel na 1-5.

37-ročný Belgičan, ktorý naposledy viedol Knack Volley Roeselare, našiel vďaka širšej partii hráčov viaceré použiteľné prospekty do budúcnosti. Zázračné zlepšenie výsledkov však nesľubuje na počkanie: "Bolo jasné, že s hráčmi, s ktorými sme absolvovali Zlatú Európsku ligu, to nebolo dostatočné a nestačilo to do budúcnosti. Tým, že sa kalendár majstrovstiev Európy posunul o rok, tak sme dostali extra šancu na jeden rok, aby sme tvrdo trénovali a pracovali aj s mladými hráčmi. To je veľmi dôležité. V družstve máme mladíkov a môžeme ich rozvíjať. Je rovnako dôležité, aby mali nastavenú myseľ na vrcholový volejbal. Preto som rád, že sme takto spolu a môžeme spoločne pracovať dve-tri letá," Pre web Slovenskej volejbalovej federácie zdôraznil aj potrebu hľadieť za hranicu slovenskej ligy, pretože jej elitní hráči majú stále ďaleko od elity v Európe.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora