Program
Volejbal - 07.08.2023 16:29

Ženské ME v beachi potvrdili nevyspytateľnosť, mužské zlato obhájili Švédi

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Európsky šampionát 2023 v plážovom volejbale našiel svojich víťazov v ženskej aj mužskej kategórii. Kým medzi ženami malo podujatie za ostatných osem rokov šesť rôznych víťaziek, mužský šampionát našiel v rovnakom období iba tri zlaté dvojice. Tradíciu potvrdil aj turnaj na viedenskom ostrove Donauinsel, ktorý sa na čas zmenil na Red Bull Beach Arenu. Zlatí medailisti z roku 2022 zo švédska David Åhman a Jonatan Hellvig stratili v šiestich zápasoch iba tri sety. Zrodila sa tak obhajoba titulu volejbalistov, ktorých vekový priemer vychádza len na 21 rokov. Kráľovnami viedenského piesku sa stali Nina Brunnerová a Tanja Hüberliová zo Švajčiarska.

Åhman s Hellvigom šli do turnaja ako tretí najvyššie nasadený pár a za štyri dni nakopili šesť víťazstiev. "Každý zápas na tomto turnaji bol náročný. Do posledného sme už dali všetky zvyšky síl a šli sme si po zlato. Je to skvelé stať sa opäť víťazmi EuroBeachVolley. Hoci sme sem prišli po minulom roku s vysokými očakávaniami, pred pár mesiacmi som sa zranil a v príprave na turnaj som pár týždňov nebol schopný hrať. Skutočne sme nevedeli, čo čakať, no som šťastný z toho, čo sme dosiahli," povedal starší Jonatan Hellvig. Len šiesty raz v 31-ročnej histórii sa podarilo víťazom mužského turnaja obhájiť triumf, no história ME si pamätá aj šnúru štyroch triumfov po sebe. Miernym prekvapením bolo striebro, ukoristené dočasne zloženým holandským duom Leon Luini - Yorick de Groot, ktorých by sme pred turnajom v okruhu favoritov nenašli.

Ženské Majstrovstvá Európy vyhrala dvojica, ktorá sa pred dvomi rokmi usadila na druhej priečke a tento rok bola najvyššie nasadenou. Švajčiarky Nina Brunnerová a Tanja Hüberliová boli vo finále proti španielskym súperkám Tanii Morenovej a Daniele Álvarezovej dominantné a vyhrali sety na dvanásť a na trinásť. Väčšie problémy na svojej ceste mali v semifinálovej aj štvrťfinálovej fáze proti Švajčiarkam respektíve Nemkám. "Ťažko sa hľadajú slová na to, čo sa nám podarilo a ako sa cítim. Samozrejme, že sme sem cestovali s myšlienkami na ďalšie víťazstvo vo Viedni, ale ostatných pár turnajov naše sebavedomie značne naštrbilo. Bolo však cítiť, že tento víkend sme opäť našli rytmus. Hrať tu a vyhrať tu je vždy výnimočné," povedala 30-ročná Hüberliová, ktorá s o tri roky mladšou spoluhráčkou Brunnerovou má doma zlato z ME druhý raz. Aj to predchádzajúce ukoristili vo Viedni. Potvrdili zároveň silu švajčiarskeho plážového volejbalu, ktorý z najaktuálnejších štyroch kontinentálnych šampionátov ovládol tri.

Ako pri šampionátoch býva zvykom, nebola núdza ani o prekvapenia. Pred turnajom sme spomínali Čechov Tadeáša Trousila a Davida Schweinera, ktorí mohli z pozície turnajových dvojok byť najväčšími vyzývateľmi nórskych hviezd Andersa Berntsena Mola s Christianom Sandliem Sørumom. Česi zakopli raz už v základnej skupine, čím sa im cesta pavúkom skomplikovala a v osemfinále ich zdolali neskorší švédski víťazi. Štvornásobní majstri Európy z Nórska vypadli vo štvrťfinále na Holanďanoch Luinim a de Grootovi. Medzi ženami sa rozhodne viac ako osemfinálová prehra s Litovkami očakávalo od Holanďaniek Katje Stamovej a Raisy Schoonovej. Talianske ašpirantky na medailu Valentina Gottardiová a Marta Menegattiová vypadli vo štvrťfinále na neskorších nečakaných finalistkách zo Španielska.

Obsadenie medailových pozícií na beachvolejbalových ME 2023:
MUŽI: 1. D. Åhman/J. Hellvig (Švédsko), 2. L. Luini/Y. de Groot (Holandsko), 3. S. Popov/E. Reznik (Ukrajina)
ŽENY: 1. N. Brunnerová/T. Hüberliová (Švajčiarsko), 2. D. Álvarezová/T. Morenová (Španielsko), 3. L. Ludwigová/L. Lippmannová (Nemecko)