Program
Volejbal - 01.08.2023 16:26

Dejiskami mužských volejbalových ME prekrásne haly

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Volejbalový európsky šampionát je športovým sviatkom veľkého významu a tomu zodpovedajú aj haly, v ktorých samotné zápasy budú prebiehať. Predchádzajúce edície nazreli do hokejovej Ostravar Areny, známej multifunkčnej parížskej Accor Areny, legendárneho rotterdamského kongresového centra Ahoy, nechýbal 18-tisícový antwerpský Sportpaleis či dokonca futbalový Národný štadión vo Varšave. Trocháriť nechceli ani súčasní hostitelia turnaja, ktorými je Taliansko, Izrael, Bulharsko a Severné Macedónsko. Zhruba tretina šampionátových zápasov sa bude konať na Apeninskom polostrove, kde vytasili históriou dýchajúci rímsky Športový palác aj halu jedného zo svojich elitných klubov. Bývalé dejisko šampionátov však vytiahli aj Izraelčania a Macedónci.

Palazzo dello Sport
Jedno z najslávnejším rímskych športovísk pojme 11-tisíc divákov, no keď zaznie meno PalaLottomatica, PalaEUR alebo Palazzo dello Sport, zopár kontroliek by malo zablikať fanúšikom volejbalu, basketbalu aj hudby. V roku 1960 sa tam hral basketbalový turnaj Letných olympijských hier, o tridsať rokov neskôr v týchto priestoroch prebehol aj žreb svetového šampionátu futbalistov, domáce zápasy tam hrával basketbalový Virtus Rím, v 90. rokoch sa tam hralo Final Four basketbalovej Euroligy a pre volejbal pôjde už o piaty veľký turnaj. V roku 1978 a 2010 to boli MS mužov, v roku 2014 MS žien a v ročníku 2016/17 tu turnajom Final Four vyvrcholila Liga majstrov. Z hudobného priemyslu to bol široký zoznam velikánov, ktorí za vyše šesťdesiatročnú históriu otestovali statiku Športového paláca - Rolling Stones, Iron Maiden, Bon Jovi, AC/DC, Lana Del Rey aj Ariana Grande.

PalaEvangelisti
Pre volejbalových fanúšikov je veľmi povedomý aj domovský stánok Perugie, bývalého talianskeho majstra aj víťaza Champions League. PalaEvangelisti uprostred krajiny rozhodne nepatrí medzi najväčšie haly a aj preto nedostala šancu predviesť svoju krásu počas kontinentálnych či svetových šampionátov, ktorých v nedávnej histórii Taliansko hostilo viac. Že však tím Sir Safety Susa má doma "poriadok" a disponuje skvelými podmienkami, niet pochýb.

Unipol Arena
Veľká hala klubovej scény je aj 11-tisícový bolonský stánok, ale to je reč najmä o basketbale. Virtus Bologna je jednou z najväčších basketbalových značiek v krajine a držiteľ 16 domácich titulov, čo je druhé najvyššie číslo v histórii. V jeho priestoroch sú viaceré špecifické múzeá, venované prestížnemu veľtrhu Futurshow alebo Lucianovi Pavarottimu. Rozhodne však nezaostáva ani po športovej stránke. Ide o štvrtú najväčšiu taliansku halu a svoje o tom vie aj volejbalová komunita. Minulý rok tu vrcholila mužská Liga národov a pravidelne sa tu hrá semifinále a finále národného Pohára.

Obnovená sláva Ancony a roztiahnutie ME na juh krajiny
Športová hala PalaFlorio má svoju výhodu v lokalite. Nachádza sa totiž v Bari, v kalábrijskom regióne, kde sú na rozdiel od severu veľké haly od seba o čosi ďalej. Táto nesie meno Pietra Floriana Floria, bývalého prezidenta Talianskej volejbalovej federácie, no momentálne sa v nej hráva až tretia liga. Do povedomia sa vracia aj PalaRossini v Ancone. V nej sa na začiatku aktuálneho storočia viackrát hrala skupinová fáza Svetovej ligy a v roku 2010 aj Majstrovstvá sveta. Zo spomenutých turnajov sa veľké úspechy domácich nikdy nezrodili, hoci Taliani v Ancone nikdy neprehrali zápas.

Shlomo Group Arena
Pätnásť šampionátových zápasov si bude môcť užiť aj izraelský Tel Aviv. Domovský stánok Hapoelu je primárne národným štadiónom pre basketbal a hádzanú, no dostatočne vysoké stropy dnu vpúšťajú aj volejbalový sviatok. Športovisko vzniklo na mieste, kde predtým stálo autokino a aj preto sa mu občas prezýva "drive-in-arena". V prevádzke je len od novembra 2014, a tak dýcha novotou a teraz sa chystá na druhý šampionát v kolektívnom športe. Tým prvým boli Majstrovstvá Európy basketbalistiek. Slovenky však odohrali všetky svoje zápasy v Ľubľane. Volejbalový krst Shlomo Group Arena dopriali hráči Maccabi Tel Aviv v Challenge Cupe 2022/23.

Palace of Culture and Sports
Bulharská Varna v rámci turnaja pozve účastníkov do toho najlepšieho, čo má. Komplex na brehu Čierneho mora bol pôvodne postavený ako domov pre tri halové športy, no najvýraznejšie a najdominantnejšie v ňom zaparkovala práve volejbalová reprezentácia. Hrala sa tu olympijská kvalifikácia do Paríža, Liga národov, Majstrovstvá sveta 2018, CEV Cup, Liga majstrov, Zlatá európska liga aj Svetová liga. Čerešničkou na záver je fakt, že Palác kultúry a športu má niekoľko svojich identických kópií. Architekt Stefan Kolčev totiž bol na seba taký hrdý, že identickú budovu doprial napríklad aj nigérijskému Lagosu, kde má kultúrne využitie.

Boris Trajkovski Sports Center
Po bývalom severomacedónskom prezidentovi Borisovi Trajkovskom, ktorý zmenil smerovanie krajiny k NATO a EÚ, je pomenovaná ďalšia z arén, na ktorú sa fanúšikovia počas EuroVolley môžu tešiť. Zmestí sa tam desaťtisíc divákov, stojí len pätnásť rokov a jej čaro doteraz mali možnosť okúsiť najmä hádzanári a basketbalisti. V hádzanárskom prípade šlo o ženské ME z roku 2008 a 2022. Basketbalisti tu hrajú väčšinu svojich reprezentačných zápasov, no netýkalo sa to minuloročného kvalifikačného zápasu Severného Macedónska so Slovenskom. Halu okrem športovcov v minulosti už postavili na nohy ZZ Top, 50 Cent, OneRepublic, Lenny Kravitz či Enrique Iglesias.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora