Program
Volejbal - 09.07.2023 19:59

Ženské finále ZEL dominantne ovládla Ukrajina

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Dva týždne po mužoch našla svojho víťaza Zlatá Európska liga aj v ženskej kategórii. Jej formát bol odlišný a oproti pánskemu final four v chorvátskom Zadare sa hrali dvojzápasy doma-vonku v semifinále aj vo finále. Z triumfu sa tešia volejbalistky Ukrajiny, ktoré si poradili so Švédskom dvakrát 3:0. Pečať svojmu triumfu dali 97 minút trvajúcim súbojom v Lunde. Tréner Ivan Petkov doviedol naše východné susedky ku druhému triumfu v tejto súťaži. Ten prvý je z roku 2017.

Čerstvé víťazky Zlatej Európskej ligy opanovali základnú skupinu v konkurencii Francúzska a Maďarska, v semifinále zdolali Česko 3:0 a 3:1 a vo finále mali presvedčivo navrch. "Domáci" zápas v Rumunsku vyhrali za necelú hodinu a pol, odveta vo Švédsku trvala približne o desať minút dlhšie. Ako dramatický a vyrovnaný možno snáď označiť len druhý a tretí set v Lunde. Ten domáce prehrali na 22 respektíve na 30 bodov. Medzi ústredné postavy dvojzápasu možno rozhodne zaradiť 36-bodovú univerzálku Anastasiu Krajdubovú a Anastasiu Majevsku, ktorá nazbierala okrúhlych desať blokov.

Minulý rok Ukrajinky nepostúpili zo základnej skupiny, zatiaľ čo Švédky pôsobili v nižšej striebornej lige. Za ašpirantky na titul tento rok neboli považované a pred štartom súťaže šlo o štvrté a siedme najvyššie nasadené družstvo. Predovšetkým severanky však vo vlasti dokázali spôsobiť kvalitný ošiaľ, dostali sa na titulku slávneho Aftonbladetu a opäť ukázali, že tento šport je v krajine na vzostupe. Druhý raz po sebe sa dostali na Majstrovstvá Európy, kde predtým chýbali 38 rokov a teraz majú v rukách striebro v prestížnej európskej súťaži. Ukrajinky ich však na absolútny trón nepustili a majú impozantný bilanciu 8-1. V deviatich zápasoch navyše stratili v súčte iba sedem setov. Švédky v tomto ročníku ZEL prehrali trikrát.