Program
Volejbal - 30.06.2023 15:12

CEV hlási zmeny kalendára, formátu aj kvalifikácie MS

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Medzinárodná volejbalová federácia sa opäť priblížila svojmu cieľu zjednotiť medzinárodný kalendár volejbalu. Krokom k tomu bolo zníženie cyklu majstrovstiev sveta zo štyroch na dva roky a zároveň prešiel zmenou aj formát. Kalendár na roky 2025 až 2028 sa tak javí ako poriadne nabitý s množstvom medzinárodných akcií a konfrontácií. My budeme dúfať v pravidelnú účasť nášho ženského aj mužského výberu, hoci najaktuálnejšie novinky nie sú ideálnou správou pre našu mužskú reprezentáciu, ktorá si na najbližší súťažný zápas s kvalitným súperom citeľne počká.

Zásadnými zmenami pre MS je ich konanie každé dva roky, v predolympijskom roku. Mení sa aj systém kvalifikácie. Postúpi 32 tímov, pričom automatickú miestenku získa domáci tím, obhajca zlata a tri najlepšie tímy z každého kontinentálneho šampionátu. Zvyšné miestenky pripadnú na konci súťažného obdobia na základe svetového renkingu. Jednotného formátu sa dočkajú MS mužov aj žien - tímy rozdelené do ôsmich štvorčlenných základných skupín a najlepší dvaja z každej postúpia do osemfinále. Na spadnutie má byť aj dohoda s MOV, ktorá by zjednodušila kvalifikačný proces na olympijské hry. Tie by si v Los Angeles okrem domácich Američanov mali zahrať aj kontinentálni šampióni, medailisti z MS 2027 a ďalšie tri najvyššie umiestnené tímy vo svetovom poradí.

Najbližšie Majstrovstvá sveta sa budú hrať v roku 2025, čím sa Majstrovstvá Európy posunú o rok neskôr a konať sa budú vždy v párnych rokoch. Slovenská mužská volejbalová reprezentácia si tento rok na ME nezahrá a zo Zlatej Európskej ligy sa prepadla do neatraktívnej striebornej vetvy. Posun šampionátového cyklu teda znamená dlhšie obdobie bez kvalitnej medzinárodnej konfrontácie. V najbližších dňoch či týždňoch by komunikačné kanály CEV mali zverejniť presnejšie dátumy a podrobnosti pre súťažný kalendár v roku 2025.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora