Program
Volejbal - 26.06.2023 12:24

Turecko ovládlo Zlatú Európsku ligu, Chorvátsko obhájilo bronz

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Štyri týždne po svojom začiatku našla mužská Zlatá európska liga svojho víťaza. Je ním Turecko, ktoré si po dramatickom päťsetovom boji poradilo s Ukrajinou. Vo finálovom boji, hranom v chorvátskom Zadare, stratilo prvý set, no následne malo svojho súpera na lopatkách s možnosťou dianie ukončiť štvrtým setom. Strieborný tím spred roka už dobre rozohranú bitku z rúk nepustil a tešil sa z víťazstva 3:2. Ukrajina sa oproti minuloročnej štvrtej priečke posunula o dve miesta nahor.

Finálový zápas začal podľa ideálnych ukrajinských predstáv. Rýchlo sa dostala do vedenia a tomu dokázala postupne dať veľmi sľubnú podobu 15:9. Turecký tím žiaden obrat nevykúzlil a padol pomerom 14:25. V tejto chvíli platila štatistická zaujímavosť, že Ukrajinci hrali už svoj ôsmy zápas a stratili jediný set. Lenže Zverenci Alberta Giulianiho zaradili vyššiu rýchlosť a v druhom aj treťom sete sa hrala mimoriadne tesná a dramatická bitka, ktorú dostali na svoju stranu a ujali sa vedenia 2:1. V prvom prípade Ukrajinci kládli odpor 22 získanými bodmi, v druhom dokonca 24. Kouč Ugis Krastinš svojich zverencov dokázal namotivovať do štvrtého dejstva a v ňom si Ukrajina vynútila piaty set. Vyhrala na 22 bodov, ale tím v bielo-červenom mal na konci viac síl. Výsledkom 15:6 spečatil svoj triumf a s ním zisk zlata. Obaja finalisti sa predvedú na FIVB Volleyball Challenger Cupe, ktorého dejiskom bude v júli katarská Doha. Víťaz tohto turnaja postúpi do Volejbalovej ligy národov 2024.

Turecko - Ukrajina 3:2 (-14, 22, 24, -22, 6)

Bronzovú medailu ukoristilo Chorvátsko, ktoré si poradilo s českým mužstvom v troch setoch. Výhodu domáceho prostredia a priazeň osemtisícovej kulisy pretavil tím Cérdica Enarda na prevahu vo všetkých troch setoch. Vo všeobecnosti bol výsledok považovaný za prekvapenie a viac sa verilo našim susedom, šampiónovi z ročníka 2022. Namiesto toho sa zrodila obhajoba bronzu, ktorú definovali výborné bloky. V úvodnom sete ešte Česi nahrali 23 bodov a neboli ďaleko od toho, aby ho získali na svoju stranu. Pravdou však je, že sa neocitli v žiadnom sľubnom vedení a viackrát museli sťahovať manko troch či štyroch bodov. V druhom sete dovolili Chorváti súperovi už len 18 bodov, v treťom 20. Zaujímavý impulz pripravil bronzový celok ešte pred štartom Final Four, kedy oznámil predĺženie Enardovej zmluvy o ďalší rok.

Česko - Chorvátsko 0:3 (-23, -18, -20)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora