Program
Volejbal - 19.06.2023 16:27

Semifinálovým prekvapením Zlatej Európskej ligy Chorváti a Švédky

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Zlatá Európska liga sa pre slovenskú reprezentáciu mužov aj žien skončila, no to nie je dôvodov prestať jej venovať pozornosť. Počas leta si posvietime na semifinále aj finálovú bitku, pričom obhajcami prvenstva spred roka sú Česi a Francúzky. Českí reprezentanti v top štvorke nechýbajú ani tento rok, pričom sme sa mohli s nimi pasovať už v základnej skupine, no francúzske volejbalistky si o medaily tento rok nezahrajú. Za najpríjemnejšie prekvapenie doterajšieho priebehu turnaja možno označiť chorvátske mužstvo, ktoré bolo pred žrebom až ôsmym nasadeným tímom. Napriek tomu prekĺzlo do top štvorky.

Naši muži svoje účinkovanie skončili s piatimi získanými bodmi v šiestich zápasoch, čo stačilo na posledné miesto štvorčlennej C-skupiny. Oproti minulému roku je to však zlepšenie. To si pripísali jediný bod za prehru 2:3. Teraz ukoristili cenný skalp Fínska, ktoré bolo najvyššie nasadeným tímom našej partie, a v domácom prostredí ho pokorili 3:0. Okrem toho zviedli päťsetový boj na severe Európy aj doma s estónskym tímom. Proti Českej republike to boli prehry 1:3 a 0:3. "Je jasné, že viacero hráčov nie je pripravených hrať na tejto úrovni. Nemajú základné technické a taktické myslenie v hre. Je to katastrofa," hovoril po poslednom zápase proti Česku tréner Steven Vanmedegael. Jeho optimizmus pred odvetnou fázou, kedy hlásil, že mužstvo je pripravené vyhrávať, tak patrične ochladol. "V rozhodujúcich momentoch sme zo šiestich lôpt urobil päť chýb a to sa nemôže stať. Takú úroveň nemôžeme podliezť. Nestalo sa však prvý raz, že sa hráči zbytočne vzdali. Netúžili po víťazstve a nevložili sa do toho. Toto sa musí zmeniť," povedal Belgičan po prvom turnaji, na ktorom trénoval našu reprezentáciu.

Ženy absolvovali Zlatú Európsku ligu v úspornejšom režime, uvedomujúc si letný kontinentálny šampionát, na ktorý sa pripravujú. Výsledkovo si počínali lepšie, keďže nad Rumunskom dvakrát vyhrali a s Českom dvakrát prehrali. Bodku za svojím účinkovaním napísali víťazstvom 3:1 v Nitre a dokonca ašpirovali na postup z tabuľky druhých tímov. V porovnaní na diaľku však na tom bolo lepšie Švédsko. "Po prehre s Českom, kedy dostalo naše mladé družstvo riadne poza uši, nebola nálada najlepšia. Skvele sme zvládli zápas v nasadení. V piatok sme mali jeden agresívny tréning a v sobotu to hráčky preniesli do zápasu. Všetky veci, ktoré sme od nich chceli, tak plnili. Klobúk dole pred nimi," ocenil psychickú mobilizáciu svojich zvereniek tréner Michal Mašek. Spokojná bola s druhým miestom aj kapitánka Karolína Fričová. "Je to prísľub do budúcnosti, že tvrdá práca sa vyplatí. Veríme, že na to nadviažeme na majstrovstvách Európy," konštatuje osem týždňov pred prvým šampionátovým zápasom.

Semifinále Zlatej Európskej ligy mužov je na programe 24. júna aj vo vysielaní Joj Šport

Turnaj mužov pozostával z troch štvorčlenných skupín, pričom do play-off postúpil víťaz každej z nich a najlepší tím z druhých miest. Mimoriadne suverénne si počínala Ukrajina, ktorá bola spoločne s Tureckom papierovo najsilnejším celkom Zlatej ligy. Štvrťfinalisti ostatných MS proti Belgičanom, Chorvátom a Severným Macedóncom nestratili ani set a sú jediným osemnásťbodovým mužstvom doterajšieho priebehu súťaže. Ani turecké postupové vyhliadky vážne trhliny nedostali. Tím Alberta Giulianiho síce raz padol s Rumunmi a cez päť setov lámal Portugalčanov, no s bilanciou 5-1 a skóre 17:9 ukoristil postupovú priečku. Strieborný celok minuloročnej edície sa tak dostal do semifinále, kde ho z našej skupiny doplnil vtedajší finálový premožiteľ. Česi síce nečakane prehrali v Estónsku 0:3, no Slovákom nepustili ani bod a Fínom jeden. Takáto matematika stačila na postup a práve v semifinále sa uskutoční česká odveta s Turkami. Ukrajinu vyzve Portugalsko, najlepší spomedzi druhých. Pyrenejci ukradli jeden veľmi cenný bod Turkom a preň ich nemrzela ani prehra v Dánsku. Pri porovnávaní s rovnako deväťbodovými Fínmi mali obaja bilanciu 3-3, no v prospech Portugalska hovoril rozdiel vyhraných setov +2.

Semifinále Zlatej Európskej ligy žien sa hrá 25. a 28. júna a svoje miesto si nájde aj vo vysielaní Joj Šport

Ženy sa zaobišli bez extrémnych prekvapení a v najpozitívnejšom svetle sa zrejme ukázalo Švédsko. To síce bolo v konkurencii Belgicka a Bosny a Hercegoviny papierovo najslabším článkom, no i tak popri favorizovanom tíme Krisa Vansnicka vybojovali postup z druhého miesta. Pravdou je, že Belgičanky mali po troch kolách skóre 9:1 a v záverečný hrací deň skupiny im v Lunde už o nič nešlo. Pre žlto-modré to bol naopak veľmi dôležitý duel a vyhrali ho 3:1. Práve vďaka tomu mali o dva body viac ako druhé tímy zvyšných dvoch tabuliek. B-skupinu vyhralo Česko pred Slovenskom a Rumunskom. Naše susedky zaznamenali nečakanú domácu prehru s Rumunskom v úvode odvetnej fázy, no tú následne súperkám oplatilo a proti našim reprezentantkám vo dvoch zápasoch stratili iba jeden set. Semifinálový zoznam kompletizuje Ukrajina, ktorá za sebou udržala minuloročné víťazky Zlatej Európskej ligy. Vo vzájomných zápasoch to mali s Francúzkami 1-1, zhodne v štvorsetových zápasoch, ale Francúzsko nečakane začalo skupinový program prehrou s Maďarskom a pri nízkom počte zápasov sa toto manko už dohnať nepodarilo. Semifinálové dvojice tak tvorí Ukrajina s Českom a Švédsko s Belgickom.