Program
Volejbal - 26.05.2023 17:54

ZEL vrcholom sezóny mužov a prípravou pre ženské družstvo

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Sobotou štartuje účinkovanie nášho ženského aj mužského reprezentačného tímu vo volejbalovej Zlatej Európskej lige. Ako bolo už vopred avizované, ich situácia pred štartom prestížnej medzištátnej súťaže je diametrálne odlišná a záleží najmä od účasti či neúčasti na kontinentálnom šampionáte. Ženy pod taktovkou Michala Maška brúsia formu na augustové Majstrovstvá Európy, ktoré otvárajú účinkovaním v tallinnskej D-skupine. Mužstvo Stevena Vanmedegaela iný vrchol sezóny už v tomto roku nečaká, pre Belgičana je to prvá väčšia akcia pri slovenskej reprezentácii a proti Čechom, Estóncom a Fínom rozhodne je čo predviesť. Z každej základnej skupiny postupuje do play-off len víťaz.

Slovenky odohrali v minulosezónnej Zlatej európskej lige len štyri zápasy, keďže z ich skupiny administratívne vyškrtli Bielorusko. Nad Chorvátskom ani Českom nevyhrali a brali tak posledné miesto. Česky nečakane po triumfoch nad Rumunskom a Francúzskom dokráčali až k turnajovému prvenstvu. Rok predtým síce dvakrát podľahli Bulharsku, no s Ukrajinou si podelili víťazstvá. Aj teraz by sa do akcie mali dostať viaceré mladé hráčky, ktoré ešte dostanú pred šampionátom šancu ukázať svoje kvality. "Vždy musíme mať nejakú filozofiu a cieľ. Reprezentačná sezóna je dlhá a vývin trvá trošku dlhšie, mladé hráčky potrebujú čas a keď budú dobre pracovať pod tlakom, môžu to potom zúročiť. Minulý rok pomohla Európska liga našim smečiarkam, napríklad Žernovič hrala potom úplne skvele," povedal kouč Michal Mašek. Jeho družstvo v príprave dvakrát podľahlo Ukrajine 2:3 a hovorí o splnenom účele zápasov.

Sledujte všetky slovenské zápasy v Zlatej Európskej lige na Joj Šport

Mužská reprezentácia môže považovať turnaj z prelomu mája a júna za vrchol sezóny, no v zložení tímu neostal kameň na kameni. Kouč Steven Vanmedegael prebral taktovku počas decembra a aktuálne nemôže počítať s pätnástimi reprezentantmi. "Je to akoby sme začali od začiatku, čo je dobré. Máme pred sebou veľa práce a za desať dní je náročné urobiť všetko. Sústredíme sa na základy a berieme to postupne, na úvod nás čaká náročný zápas s Českom. Pripravíme sa čo najlepšie," povedal k situácii pragmaticky na tlačovej konferencii. V slovinskom Maribore si Slováci stihli trikrát zahrať s Chorvátskom a zrodili sa výsledky 2:2, 1:3 a 2:3. Pokiaľ ide o nedávnu minulosť v ZEL, Slováci minulý rok zaznamenali po dve prehry s Tureckom a Portugalskom, v roku 2021 mali proti Rumunom a Ukrajincom bilanciu 1-3 a z roku 2019 je skalp Lotyšska a Belgicka.

Program mužov z Zlatej Európskej lige 2023:
27. mája o 16:00: Česko - Slovensko (Zlín)
31. mája o 19:00: Estónsko - Slovensko (Tartu)
4. júna o 13:00: Fínsko - Slovensko (Turku)
10. júna o 18:00: Slovensko - Fínsko (Nitra)
14. júna o 17:00: Slovensko - Estónsko (Nitra)
17. júna o 16:00: Slovensko - Česko (Nitra)

Program žien v Zlatej Európskej lige 2023:
27. mája o 16:00: Rumunsko - Slovensko (Pitesti)
31. mája o 16:00: Česko - Slovensko (Zlín)
14. júna o 20:00: Slovensko - Česko (Nitra)
17. júna o 19:00: Slovensko - Rumunsko (Nitra)