Program
Volejbal - 26.05.2023 09:19

Pohár národov premiérovo na Slovensku. Bojuje sa o olympiádu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Prvý raz vo svojej histórii získala Slovenská volejbalová federácia právo zorganizovať prestížny Pohár národov v plážovom volejbale. V našom hlavnom meste sa predstavia družstvá žien a zároveň pôjde o predkolo olympijskej kvalifikácie pre Paríž 2024. Areál Beach Clubu Draždiak privíta päť tímov, zložených z dvoch dvojíc. V hre budú aj Slovenky, reprezentované Ľubicou Šipošovou, Martinou Tereňovou, Andreou Bundzelovou a Lesiou Slezákovou. Najväčšími favoritkami na triumf bratislavského turnaja sú Švajčiarky a Litovčanky. Hrať sa bude cez víkend 27. a 28. mája. V priamom prenose na Joj Šport vám ponúkneme finálový duel.

"Som rád, pretože táto akcia je výnimočná. Úroveň tohto podujatia, ktorý je zároveň kvalifikáciou na OH sme ešte medzinárodne neorganizovali na Slovensku. Mechanizmus pridelenia organizácie v plážovom volejbale má rôzne formy. Po prihlásení mužov a žien sa urobil žreb, ktorý spôsobil, že v našej skupine nebol pridelený organizátor. Európska konfederácia nám oznámila, že to budeme my. Nepočítali sme s tým, no vytvorili sme všetky finančné a organizačné podmienky, aby mal turnaj svoju kvalitu a úroveň," podelil sa o svoje dojmy Marek Rojko, ktorý šéfuje SVF. Konkurenciu v našej skupine tvorí Švajčiarsko, Litva, Ukrajina a Rumunsko. Do finále olympijskej kvalifikácie postupuje len víťaz turnaja. Mužov čaká na začiatku júna cesta do nórskeho Lillesandu, kde sa stretnú s Nórskom, Estónskom, Anglickom a Bulharskom.

Trénerom našich dvojíc je Miloš Dubovec, ktorý proti kvalitným súperom verí v čo najviac dobre odohraných setov. "Bude to pre naše dievčatá obrovským prínosom, môžu si vyskúšať zápasy s tímami aj zo svetovej triedy. Súperov poznám, okrem párov z Rumunska. Ostatné družstvá hrajú desať rokov európske súťaže, čiže my sme inde. Švajčiarske jednotky sú mladý tím, párkrát sa dostali aj do semifinále na podujatiach," zhrnul bratislavskú konkurenciu. Slovensko by v budúcnosti chcelo zorganizovať aj ďalšie podobné akcie, čo môže posunúť vpred aj našich reprezentantov a reprezentantky. Podobných skupín zo ženskej časti turnaja sa hrá päť. Okrem Bratislavy je ich dejiskom aj izraelská Netanya, grécky Heraklion, škótsky Ayr, holandský Apeldoorn, maďarská Budapešt a nórsky Lillesand.

Olympiády v Paríži sa zúčastní 24 dvojíc medzi mužmi a rovnaký počet medzi ženami. Pre zisk miesteniek do svojich rúk sa už bude konať len veľmi málo akcií formátu CEV Beach Volley Nations Cup 2023 a neúspech môže byť pre olympijských favoritov veľkým škrtom cez plány. Aktuálnymi svetovými jednotkami sú Nemky, ktoré zároveň majú bronz z ostatných MS. Európskymi šampiónkami sú Lotyšky.