Program
Volejbal - 15.04.2023 11:40

Druhý raz v histórii sa hrá finále medzi Prešovom a VKP

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Semifinálové série možno obaja zvládli presvedčivejšie ako sa očakávalo, navyše do finálového súboja postúpil v oboch prípadoch nižšie nasadený tím. Vo finále mužskej volejbalovej extraligy si tak zahrá tretí a štvrtý tím po základnej časti, pričom len druhý raz v histórii pôjde o duel VKP Bratislava s Prešovom. Policajti majú na konte jedenásť majstrovských titulov a pôjde o ich pätnástu finálovú účasť. VK Mirad Unipo hrá finálovú sériu šiesty raz a doma má dve zlatá. Špecifikom súboja bude aj fakt, že sa hrá premiérovo o Pohár Bohumila Goliana.

V rokoch 2016 a 2017  sa dvakrát po sebe z titulu tešila Nitra, následne zaznamenal dva tituly tím Prievidze a po covidovej prestávke dvakrát oslavovalo Komárno. Teraz je scéna pripravená na výmenu kráľov mužského volejbalu. Bratislavský tím hodlá prerušiť dvanásťročné čakanie, kým Prešov aktuálnejší zo svojich titulov získal pred ôsmimi rokmi. Šarišania v semifinále zdolali Komárno 3:1 na zápasy, no podľa slov trénera Erika Digaňu bolo za postupom dosť námahy a súper podal výborný výkon. "Sme vo finále, ja som na prvom mítingu pred sezónou chalanom povedal, že už nechcem byť druhý. Oni tiež, že nechcú byť, tak ideme zabojovať," cituje ho web volejbalovej federácie. VKP mal proti víťazovi základnej časti z Myjavy ťažkú úlohu a hoci v zákaldnej časti so Spartakom prehral tri zo štyroch vzájomných zápasov, v play-off pomer obrátil. "Veľmi sa tešíme z postupu. Myjava v dlhodobej časti ukázala, že má svoje kvality, ale v tejto sérii sme boli lepší my," zhodnotil tréner Robin Pělucha.

Hoci aj tu platí obligátne porekadlo o tom, že play-off je inou súťažou, súperi už majú za sebou päť súťažných konfrontácií v prebiehajúcom ročníku. V najaktuálnejších štyroch sa tešil VK Mirad Unipo Prešov, vrátane pohárového semifinále. VKP uspel naposledy ešte vo štvrtom kole základnej časti, hoci presvedčivo 3:0. Celkovo však platí, že na Prešovčanoch v týchto piatich zápasoch získal v súčte len šesť setov. Príjemnou spomienkou pre východniarov je aj sezóna 2004/05, ktorá vyvrcholila finálovou sériou týchto dvoch tímov a Prešov vyhral 4:2 na zápasy. Vtedajšia ligová konkurencia ešte pozostávala zo Zvolena, Nového Mesta, Humenného či Púchova a veľa sa odvtedy v slovenskom volejbale zmenilo.

Pokiaľ má byť vo finále úspešný bratislavský tím, veľké porcie v jednotlivých výmenách na seba musí brať Adrián Vančo s Michalom Trubačom. Obaja patria medzi najlepšie hodnotených smečiarov v tomto ročníku. Viac sa však hovorí o mladíckej dravosti, ktorá má prevahu v zostave, dobre doplnenej aj Matejom Kubšom či Jurajom Zaťkom. Súčasný prešovský káder má za sebou čerstvejšie kľúčové zápasy o trofeje. V minuloročnom finále podľahol Komárnu a toho istého súpera zdolal v tohtosezónnom finále Pohára.

Program finálovej série mužskej volejbalovej extraligy:
sobota 15. apríla o 19:00: VK Mirad Unipo Prešov - VKP
nedeľa 16. apríla o 19:00: VK Mirad Unipo - VKP
sobota 22. apríla o 18:00: VKP - VK Mirad Unipo
nedeľa 23. apríla o 18:30: VKP - VK Mirad Unipo (live na Joj Šport)
*26. apríla o 19:00: VK Mirad Unipo - VKP
*29. apríla o 19:00: VKP - VK Mirad Unipo
*3. mája o 19:00: VK Mirad Unipo - VKP

Tagy: Finále