Program
Volejbal - 15.04.2023 09:55

Finále žien po štyroch rokoch mestským derby

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Finálová séria ženskej volejbalovej extraligy bude po štyroch rokoch bratislavským mestským derby. Postavia sa proti sebe favorizované hráčky Slávie UK Bratislava proti VKP Bratislava. 20násobný šampión Slávia prechádza sezónou 2022/23 veľmi presvedčivým dojmom, zatiaľ čo "Policajtky" svoj priestor na slnku ešte len začínajú hľadať. Veľmi bohatú a úspešnú volejbalovú históriu majú ich mužskí kolegovia.

Motivačným prvkom pre VKP bude rozhodne februárové finále Pohára, v ktorom svoje mestské rivalky sfúkli v troch setoch. Dokázali tak, že Slávia sa síce pravidelne poráža veľmi ťažko, ale zdolať sa dá. Teraz musí stratég Pavel Bernáth svoj tím pripraviť nielen na jeden kľúčový a rozhodujúci zápas, ale na celú sériu s možným päťzápasovým trvaním. Pohár však môže byť pre tím Michala Matušova zároveň varovaním, ktoré prišlo veľmi vhod, a na finále bude o to lepšie pripravené. Veď obhajkyne titulu v tejto sezóne z 29 ligových duelov vyhrali 27. Ich vyzývateľky majú na konte 24 víťazstiev.

Slávia sa do finálovej série dostala o čosi ľahšou cestou. Už pár kôl vopred mala istú pozíciu najvyššie nasadeného tímu a mohla prejsť na úspornejší režim. Vážny problém jej nenarobil ani Pezinok vo štvrťfinále a Nové Mesto nad Váhom v semifinále. Na tejto ceste dokonca stratila jediný set, kým Trnava semifinálový boj s VKP poriadne zdramatizovala a rozhodoval až piaty duel. Bratislavský tím pritom viedol 2:0 na zápasy, no následne prehral v domácom prostredí a rovnako aj v domovskom stánku Hit UCM. Náročnejšie absolvované zápasy môžu byť pre Bernáthov tím výhodou aj nevýhodou, keďže môžu byť rozohranejšie a unavenejšie zároveň. Vzájomné zápasy odtrhnutej top trojky boli celú sezónu o poznanie náročnejšie ako duely s tímami slabšej nadstavbovej skupiny. Práve Slávistky však v predchádzajúcich dvoch play-off ukázali, že dlhšie semifinále problémom byť nemusí. Mali za sebou dlhšie semifinále ako Pezinok respektíve Nitra, v minulej sezóne dokonca zdolali Brusno 3:2, no napriek tomu finále zvládli.

Zaujímavosťou série je aj zmazaná výhoda domáceho prostredia. Po štyroch rokoch a ôsmy raz v histórii sa vo finále stretávajú dva tímy z jedného mesta. V minulosti to boli súboje Slávie s Doprastavom či BVK, teraz sa im postaví Volejbalový klub polície, s ktorým počas sezóny zdieľali „nový Dom Športu“ na Junáckej ulici. Výborne sa v ňom zabývali oba tímy, keďže za celý doterajší priebeh sezóny prehrali doma iba s Trnavčankami. Hráčky, vyznávajúce červenú farbu, doma padli vo februári, ich vyzývateľky okrem decembrového mestského derby v play-off rovnako dvakrát s tým istým družstvom. Všetky stretnutia by sa tak mohli hrať vo výbornej atmosfére s pričinením oboch fanklubov a protagonistky môžu dostať to najlepšie zo seba bez komplikácií s presunmi a ubytovaním.

Program finálovej série ženskej volejbalovej extraligy:
sobota 15. apríla o 19:30: Slávia EU - VKP
utorok 18. apríla o 20:00: VKP - Slávia EU (live na Joj Šport)
streda 26. apríla o 19:00: Slávia EU - VKP
*29. apríla o 19:00: VKP - Slávia EU
*1. mája o 19:00: Slávia EU - VKP