Program
Volejbal - 07.04.2023 10:07

Liga majstrov bude mať historické jednonárodné finále

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Edícia 2022/23 v CEV Champions League bude výnimočná, obzvlášť pre poľský volejbal. Prvý raz v histórii si totiž finále najprestížnejšej klubovej súťaže zahrajú dve mužstvá, účinkujúce v lige našich severných susedov. Pôjde o celky Jastrzębski Węgiel a Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle. Finalisti PlusLigy spred roka platia na domácej scéne "daň" za úspešné pôsobenie v pohárovej Európe a do play-off šli z tretieho a štvrtého miesta tabuľky. Liga majstrov im však vychádza oveľa lepšie a cez talianskych, tureckých a nemeckých súperov sa prebili do Superfinále, ktorého dejiskom bude 20. mája Turín.

"Kozli" aj "Jastrabi" majú svoje domovské stánky neďaleko českých hraníc a nachádzajú sa zhruba 90 kilometrov od seba. Obaja roky patria do popredia v európskom klubovom volejbale, no ich spoločné finále bude novinkou. Jastrzębski Węgiel si zahral trikrát semifinále tejto súťaže, Kędzierzyn-Koźle dokonca šesťkrát a v najaktuálnejších dvoch ročníkoch Ligu majstrov dokonca vyhral. Finálovým súperom mu v oboch prípadoch bolo talianske Trentino. Repríza finále sa v tejto sezóne konala už vo štvrťfinále a po dramatickom boji ovládol Kędzierzyn-Koźle zlatý set. V semifinále to bolo proti ďalšiemu talianskemu súperovi, Perugii, dvakrát 3:1. Jastrzębski za ten čas vyradili nemecký Friedrichshafen v dvoch trojsetových zápasoch a v semifinále pretlačili turecký Halkbank výsledkami 3:1 a 2:3.

Mužstvo z lázenského mesta Jastrzębie píše úplne novú kapitolu svojej bohatej histórie, keďže so Superfinále Ligy majstrov skúsenosti nemá. V roku 2009 absolvovalo finále menej prestížneho Challenge Cupu a o dva roky neskôr hralo finále Majstrovstiev sveta klubov. V oboch prípadoch mu v rukách ostalo striebro. O jeho semifinálovú odvetu proti Halkbanku Ankara bol obrovský záujem fanúšikov aj novinárov, pričom Poliaci ukoristili prvý set, no nasledujúce dva prehrali a po víťazstve 3:1 v prvom súboji bola dráma na svete. Zisk štvrtého setu zaistil zverencom Marcela Méndeza postup do Superfinále.

V ňom už čakal ligový konkurent, vedený Tuomasom Sammuelvuom. Kędzierzyn-Koźle si brúsi zuby na zlatý hetrik a zároveň tretí triumf v Champions League v histórii. V jeho prípade prinieslo väčšie komplikácie štvrťfinálové predstavenie. S Trentinom Volley sa obhajca titulu stretol už v základnej skupine, za prítomnosti Karlovych Varov, a po osemfinálovom víťazstve nad Zawiercim mohol absolvovať ďalších 277 minút boja so štvornásobným talianskym šampiónom. Štvrtkový postup cez Perugiu bol istý už po druhom sete odvety. Druhá polovica zápasu sa tak dohrávala v obmenených zostavách a v úspornejšom režime.

Jednonárodné finále bude mať volejbalová Liga majstrov siedmy raz v histórii, po devätnástich rokoch. Naposledy sa niečo podobné podarilo na začiatku milénia ruským tímom Lokomotiv Belgorod a Iskra Odincovo. Zároveň šlo o jediný prípad v novodobej histórii súťaže. Tie predošlé sú z 80. a 90. rokov, pričom na svedomí to mali bukureštianske tímy a talianske mužstvá Ravenny, Parmy a Trevisa. Od roku 2010 sme v Superfinále sledovali súboj ruského mužstva s talianskym, poľským aj tureckým a v najaktuálnejších dvoch ročníkoch šlo o spomenutú taliansko-poľskú bitku Trentina s Kędzierzynom-Koźle.