Program
Volejbal - 20.03.2023 17:41

Boje o vynovené trofeje začali bez senzácie, no s jedným prekvapením

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Predposledný marcový víkend nám rozohral vyraďovaciu fázu v najvyššej volejbalovej súťaži mužov aj žien. Kým v ženskej extralige ide o štandardné play-off s ôsmimi účastníkmi, mužská súťaž má len šesť plnohodnotných členov a najlepší dvaja zo základnej časti tak dostali voľno a čakajú na svojich semifinálových súperov. Sobotné výsledky možno zhodnotiť tak, že sa žiadne veľké prekvapenie nezrodilo. Pri niektorých dvojiciach bookmakeri ani nevypisovali kurzy na výhru domáceho tímu, zatiaľ čo trafenie "dvojky" mohlo byť odmenené desať či jedenásťnásobkom vkladu. Takýto šťastlivec sa nenašiel, pretože Prievidza ani Pezinok nezískali ani set.

Mužské play-off je zatiaľ bez Myjavy a Komárna. Kopaničiari boli pri svojom prvom prvenstve v základnej časti veľmi presvedčiví a prehrali len dvakrát. Rieker UJS uhájil svoju druhú priečku, hoci od nešťastného zranenia Maroša Kasperkeviča vo finále pohára zbiera viac prehier ako by mu bolo milé. Absencia kľúčového nahrávača môže byť pre play-off fatálnym problémom.

Tesne tretí Prešov sa v tejto sezóne do istej miery hľadal, ale pohárový triumf ho môže nakopnúť a vo štvrťfinále play-off má "zahrievacie kolo" proti Prievidzi. Tej slúži ku cti, že napriek obrovským existenčným problémom sezónu dohráva a na prešovskej pôde padla 0:3. Až vo dvoch setoch sa pritom dostala na dvadsaťbodovú métu, no favorit žiadne komplikácie nepripustil.

VKP Bratislava má tento rok mimoriadne skúsených hráčov a duo Zaťko - Kubš z neho robí v očiach expertov čierneho koňa. Do série so Svidníkom vstúpil ako jasný favorit a výsledok 3:0 v hlavnom meste tomu dal za pravdu. Po presvedčivejšom prvom sete kládli Šarišania väčší odpor a prehrali dvakrát 22:25.

Na ženskej extraligovej scéne toho bolo k videniu viac. Slávia, Trnava a VKP sú vo svojich štvrťfinále jednoznačnými favoritmi, no medzi Nitrou a Novým Mestom sa nejaká zápletka rozhodne očakávať dala. Začnime teda súbojom piateho so šiestym, kde UKF vstúpil do akcie prehrou s Novomešťankami 0:3. Už v nadstavbe sa družstvo z Považia kvalitne naštartovalo a do vrcholu sezónu si viezlo veľmi dobrú formu. Tá sa pod Zoborom prejavila a už v šiestom zápase platí zaujímavá postupnosť, kedy si Nitra a Nové Mesto striedajú víťazstvá vo vzájomných zápasoch.

Väčším šokom by bolo, ak by na úvod vyraďovacích bojov padol niektorý z bratislavských tímov. Slávia EU základnej časti absolútne dominovala s bilanciou 17-1 a vo štvrťfinále si tak zaslúžila za súpera papierovo najslabší Pezinok. Ten v prvom zápase série uhral len 31 lôpt a padol po rýchlom priebehu v troch setoch.

VKP vo finále pohára svoje mestské rivalky zdolal, no podobné finále v lige si treba zaslúžiť. Pirane Brusno zásadnou prekážkou, podľa papierových prognóz, byť nemali. Séria netradične začala u papierovo slabšieho tímu, no hráčky z Banskobystrického kraja prehrali 0:3. V žiadnom zo setov pritom nenahrali viac ako pätnásť bodov.

Primerané očakávania určite môžu byť aj od trnavských volejbalistiek, ktoré v tejto sezóne prežívajú "znovuzrodenie" a na úvod štvrťfinále nesklamali. Šlo pritom o jediný štvorsetový zápas, pretože Prešovčanky využili výborný vstup na to, aby sa ujali vedenia 1:0. Nasledovala však dominancia domácich v druhom dejstve a potom zvládnutý set číslo tri a štyri.

Motiváciou pre kluby v oboch týchto ligách sú aj nové trofeje, ktoré predstavila Slovenská volejbalová federácia a pomenovala ich po tuzemských legendách tohto športu. Najlepšiemu mužskému tímu za sezónu 2022/23 pripadne okrem majstrovského pohára aj putovný Pohár Bohumila Goliana, najlepšieho slovenského volejbalistu 20. storočia, ktorý bol lídrom reprezentácie pri olympijských medailách na olympiádach 1964 a 1968. Najlepšie družstvo ženskej extraligy bude nad hlavu dvíhať Pohár Hildy Mazúrovej, ktorej najväčšími kariérnymi momentami sú bronz z MS 1967 a olympijské účasti v Mexiku a v Mníchove. Majstrov Slovenska spoznáme najneskôr 29. apríla v mužskej lige a 1. mája v ženskej súťaži.

Prvé štvrťfinálové zápasy ženskej volejbalovej extraligy:
VK Slávia EU Bratislava - ŠVK Pezinok 3:0 (25:13, 25:9, 25:9)
Volley Project UKF Nitra - VK Nové Mesto nad Váhom 0:3 (15:25, 23:25, 26:28)
VK Pirane Brusno - VKP Bratislava 0:3 (10:25, 12:25, 15:25)
Hit UCM Trnava - VK Prešov 3:1 (19:25, 25:8, 25:22, 25:16)

Prvé štvrťfinálové zápasy mužskej volejbalovej extraligy:
VK Mirad Unipo Prešov - VolleyTeam Prievidza 3:0 (25:20, 25:13, 25:22)
VKP Bratislava - TJ Slávia Svidník 3:0 (25:19, 25:23, 25:23)