Program
Volejbal - 12.02.2023 21:49

Finále ponúklo obrat Prešovčanov a premiérové víťazstvo žien VKP

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Domáca pohárová súťaž vo volejbale vyvrcholila tromi víkendovými zápasmi v Aréne Poprad. Slušná divácka kulisa mohla sledovať zápolenia mužov aj žien, na ktorých konci bol nečakaný dominantný triumf VKP Bratislava a nešťastné zranenie v mužskom finále, ktoré sa stalo kľúčovým bodom pre obrat VK Mirad Unipo Prešov z 0:2. Bratislavské policajtky sa stali premiérovo víťazkami Pohára, pričom v poslednom zápase pokorili historicky najúspešnejší tím. Slávia vyšla na trón naposledy v roku 2021. Prešovský tím si oslavy pripomenul po dvoch rokoch.

Ženské finále obstarali dva bratislavské celky, ktoré v sobotu zvládli svoje konfrontácie s Trnavou respektíve Novým Mestom nad Váhom. Slávia pritom proti Trnavčankám nestratila ani set, hoci dvakrát súperky lámala tesným pomerom 25:23. VKP jeden set na Novomešťankách stratil, dokonca prehrával 0:1. Následné tri dejstvá však strhol na svoju stranu, čím si zabezpečil finálovú účasť. Policajtky boli v sobotu v akcii o čosi skôr, mali viac času na oddych, no rolu favoritiek rozhodne neplnili. Slávia v dvadsiatich ligových zápasoch okúsila chuť prehry jediný raz, a preto sa očakávalo jej víťazstvo. Lenže súper od úvodnej lopty poctivo drel a v každom zo setov súperkám dovolil zhodne 17 bodov. Kým mužskí kolegovia už túto súťaž v minulosti vyhrali osemkrát, pre ženské družstvo šlo o premiérový triumf.

"Mám fantastické pocity. Zápas sme od prvej po poslednú loptu oddreli. Vsadili sme na jednoduchú taktiku a vysoké emócie. V prvom aj treťom sete sme prehrávali, ale vďaka nim sme vývoj otočili a to podľa mňa rozhodlo. Nemáme také rozloženie síl ako Slávia EU, že by sme ju mohli zdolávať každý deň, takže o to viac to je cenné. Založili sme hru na bloku a podaní a to nám vyšlo excelentne," zhodnotil výkon svojho tímu kouč Pavel Bernáth, ktorý emotívne prežíval celý priebeh finále.

VKP Bratislava - VK Slávia EU Bratislava 3:0 (17, 17, 18)
VKP: Kohútová 7, Ta. Hrušecká 6, Smiešková 13, Z. Písečná 5, Fartelová 12, Boledovičová 5, liberka Pelozo (Dreisigová 0, Návratová 3). Tréner: P. Bernáth.
Slávia: A. Fričová 13, K. Slivková 1, Doluda 12, Hašková 6, Páneková 2, S. Slivková 1, liberka Magdinová (Földesiová 0, Kánová 2, Cibulová 0, Pavlíková 0). Tréner: M. Matušov.
MVP hráčka Superfinále: María Pelozo (VKP Bratislava)
Rozhodovali: Höger a Malík, 650 divákov.

Mužské "final four" ponúklo kvalitný päťsetový zápas už v sobotu medzi Prešovom a VKP. Šarišania, ktorých fanúšikovia to mali do popradskej haly najbližšie, vtedy vyhrali prvý a tretí set, aby následne získali na svoju stranu aj super tajbrejk. Sľúbili však, že kondične sú pripravení dobre a v nedeľnom finále sily chýbať nebudú napriek tomu, že súper odohral svoj duel výrazne skôr a na hracej ploche sa zdržal kratšie. Komárno mierne nečakane vyhralo nad Myjavou 3:1. Pred očami ôsmich stoviek divákov Komárňania vo finále viedli už 2:0 a schyľovalo sa ku jednoznačnej záležitosti. Lenže potom vyradilo zranenie Maroša Kasperkeviča z ďalšieho priebehu a situácia sa razom otočila. Mimoriadnou drámou bol hlavne štvrtý set, ktorý Prešov vyhral 32:30 a v piatom sete už súperovi dovolili iba päť bodov.

"Úprimne, na jednej strane sa teším z víťazstva, na druhej ma to veľmi mrzí. Ak by sa Komárnu nezranil nahrávač Kasperkevič, zrejme by vyhralo. Komárno bolo lepšie. Verím, že Maroš sa dá čoskoro do poriadku a ešte si proti sebe zahráme. Postupne sme sa rozohrali, chlapci chceli vyhrať. Bolo to na nich vidieť. Viacero hráčov hralo so sebazaprením, a preto som za nich rád, že sa im podarilo vyhrať," skromne zhrnul po stretnutí svoje zmiešané pocity kouč Erik Digaňa. Trofej Štefana Pipu putuje do prešovských rúk piaty raz.

Rieker UJS Komárno - VK Mirad Unipo Prešov 2:3 (13, 17, -19, -30, -5)
Komárno: Ogurčák 16, Mačuha 10, Szarek 17, Gergely 21, Kohút 13, Kasperkevič 0, libero Krajčo (Forró 0, Százvai 0, Gabko 0). Tréner: G. Chochoľak.
Prešov: Smolej 17, Mikovčík 7, Gulák 11, Ščerba 16, Jendrejčák 8, Goč 5, libero Turis (M. Hudák 0, Šiket 0, V. Rzyman 0). Tréner: E. Digaňa.
MVP hráč Superfinále: Michal Ščerba (VK MIRAD UNIPO Prešov)
Rozhodovali: Porvazník a Mokrý, 800 divákov.

Tagy: Finále