Program
Volejbal - 30.01.2023 18:46

Mužskú volejbalovú extraligu čaká záverečných päť kôl

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Záverečných šesť týždňov akcie je naplánovaných v mužskej volejbalovej extralige. V porovnaní s ročníkom 2021/22, črtá sa vyvrcholenie s podobným pomerom rozloženia síl, hoci obsadenie jednotlivých priečok je odlišné. V predchádzajúcej edícii totiž bol Prešov s Komárnom jedinými dvomi tímami s viac ako štyridsiatimi získanými bodmi a odpútali sa od zvyšku konkurencie. Celok z Nitrianskeho kraja potom v play-off nestratil ani set, kým Šarišania po presvedčivom semifinálovom postupe cez Svidník brali striebro. V súčasnosti nejde o dva najlepšie tímy ligy a podobní top adepti na finále sa vyfarbili z Myjavy a Komárna.

Počas leta sa najviac hovorilo o trojici favoritov Rieker UJS Komárno, Mirad Unipo Prešov a Spartak Myjava, medzi ktorých sa šikovne vložil Volejbalový klub polície. Ten sa na prelome januára a februára trikrát popasuje s Projektom RD SVF, čím svoje bodové konto môže citeľne rozšíriť a zaujal aj svojimi výsledkami s "plnohodnotnými" extraligistami. V prvom kole pokoril domácu Myjavu, v októbri zaznamenal víťazstvo nad Prešovom a o mesiac neskôr si v domácej hale poradil aj s Komárnom. Vďaka tomu sa drží na priebežnej tretej pozícii. Vyššie sú len Komárňania s 13 víťazstvami a štyrmi prehrami a lige dominuje myjavské mužstvo, ktoré počas sedemnástich duelov padlo len dvakrát. Piaty je Svidník a so zvyškami síl sa snaží sezónu so cťou dohrať Prievidza.

Spartak si poradil s Komárnom vo dvoch z troch doterajších vzájomných zápasov, v oboch prípadoch doma. V súperovej hale padol 0:3, podobne ako v Pohári MEVZA. Ich štvrtá konfrontácia sa uskutoční 18. februára, tri kolá pred koncom a súboj o "pole position" pre play-off preto môže byť zaujímavý. Matematickú šancu na dostihnutie priebežného lídra stále má aj Bratislava a Prešov, no obaja majú horšiu bilanciu vzájomných zápasov s Kopaničiarmi. Sústrediť sa budú na vzájomné preteky, nakoľko ich oddeľuje jeden bod. Lepší z dvojice si vo štvrťfinálovom predkole play-off zahrá s utrápenou Prievidzou, slabší narazí na ambicióznejší Svidník.

Vyraďovacia časť mužskej volejbalovej extraligy by mala začať v nasledujúci víkend po konci základnej časti. V praxi to znamená dátum 18. marec, kedy celky z tretieho až šiesteho miesta zabojujú o miestenku do play-off. Niektoré tímy musia stále myslieť aj na svoje pohárové povinnosti, či už ide o medzinárodnú súťaž alebo domácu scénu. Na 11. februára je naplánované semifinále Slovenského pohára, ktorého súčasťou sú zároveň štyri najlepšie celky ligy. Myjava a Komárno popri tom účinkujú aj vo MEVZA Cupe, kde im ostáva odohrať jeden respektíve dva zápasy turnaja so slovinsko-chorvátsko-rakúsko-slovenským obsadením.