Program
Volejbal - 22.01.2023 09:34

Ženská volejbalová základná časť je na konci. Kraľuje jej Slávia

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Záverečné kolo základnej časti ženskej volejbalovej extraligy spečatilo to, kto sa zmestí do nadstavbovej "top štvorky" a kto si bude musieť zahrať vo výkonnostne slabšej partii. Na čele sa pritom už nič zásadné zmeniť nemohlo a dvadsaťnásobný šampión Slávia Bratislava zaznamenala v súboji prvého s posledným svoje sedemnáste víťazstvo z osemnástich tohtosezónnych vystúpení. Bratislavčanky navyše v druhom zápase po sebe nestratili ani set. Ich najbližšími prenasledovateľkami sú mestské rivalky VKP a s odstupom tretia je Trnava. Tá si drží honor najpríjemnejšieho prekvapenia sezóny a po minuloročnom poslednom mieste má tento rok výrazne na viac. Štvrté miesto berie reprezentačný výber do 17 rokov, ktorý v posledný hrací deň cez päť setov zlomil práve trnavský Hit UCM a uhájil štvrté miesto pred Nitrou. Nitrianky v súboji tabuľkových susedov zmietli Nové Mesto nad Váhom 3:0.

Dominantná Slávia EU Bratislava v dlhodobej časti stratila len osem setov zo 61 absolvovaných a suverénne sa vyhrieva na čele tabuľky. Všetko aj napriek tomu, že pred týždňom prišla o svoju neporaziteľnosť a cenný skalp putoval do štatistík Trnavy. Volejbalový klub polície zaostáva za obhajkyňami titulu o päť bodov, keďže padol v oboch tohtosezónnych vzájomných zápasoch pomerom 1:3. Bratislavčanky majú zdatnú konkurenciu aj v podobe Hit UCM Trnava, ktorý bol pred rokom najslabším tímom extraligy, no výborné výkony smečiarok Michaely Rosinskej a Zuzany Konárovej či libera Lucie Poláčkovej im vyniesli už trinásť víťazstiev. Prvé dve sú najlepšie bodujúcimi hráčkami ligy, zatiaľ čo bývalý nitriansky defenzívny pilier patrí medzi najlepšie hodnotené hráčky ligy na svojom poste.

Podobne, ako v sezóne 2021/22, ligu teraz čaká nadstavbová fáza, kde v každej skupine družstvá proti sebe zohrajú po dva vzájomné zápasy. Bratislavsko-trnavskú top trojku doplní Projekt RD SVF, ktorý o dve pozície vylepšil svoje minulosezónne umiestnenie. Mladé reprezentantky majú bilanciu jedenástich víťazstiev a siedmich prehier, pričom zdolať dokázali Trnavu v oboch vzájomných zápasoch a rovnako stopercentné boli aj proti Brusnu, Prešovu, Novému Mestu a Žiline. Pozornosť púta smečiarka Deana Valentová, Marína Siládiová a Nina Dreisigová na diagonále aj blokárka Kristína Kartíková.

V "dolnej šestke" sa nečakane umiestnil Volley Project UKF Nitra, strieborný tím a víťazky pohára z minulej sezóny. Zverenkyne Františka Bočkaya proti bratislavským súperkám v štyroch zápasoch ukoristili jediný set, v novembri popri povinnostiach v pohárovej Európe prehrali s Novým Mestom a v januári doma podľahli Brusnu. Stratené body sa im už nepodarilo dohnať aj napriek tomu, že vo vzájomných zápasoch s RD SVF dvakrát vyhrali pomerom 3:2. Na konte majú o jedenásť bodov viac ako šieste Novomešťanky a za nimi sa radí Brusno, Prešov a Pezinok so šiestimi, piatimi respektíve štyrmi víťaznými zápasmi. Na chvoste poradia je Žilina, ktorá v polovici októbra doma zdolala Brusno a ide o jej jedinú tohtosezónnu výhru. Zmar podčiarklo aj posledné kolo, v ktorom padla so Sláviou po setoch 5:25, 8:25 a 13:25. Štart nadstavbovej fázy je naplánovaný na 28. januára, prvé zápasy play-off sa odohrajú 18. marca.