Program
Volejbal - 20.01.2023 20:46

Skupiny Champions League idú do tuhého, stopercentní ešte šiesti

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Elitný európsky klubový volejbal patrí na obrazovky televízie Joj Šport aj v januári, kedy vrcholia základné skupiny Champions League medzi mužmi aj ženami. Kým zápasy nežnejšieho pokolenia len v utorok a stredu vstúpili do druhej polovice svojho programu, muži majú pred sebou záverečné skupinové kolo a o viacerých postupujúcich tak je rozhodnuté. Vieme  že v play-off nebudú chýbať dva najlepšie poľské tímy Jastrzebski Wegiel a Kedzierzyn-Koźle ani talianski giganti Lube Civitanova, Trentino a Perugia. Spomedzi ženských družstiev má nateraz všetky tromfy v rukách talianske Conegliano a turecký Eczacibasi Dynavit.

Slovenský fanúšik je v ženskej Champions League zvedavý na vystúpenia našich reprezentantiek Karolíny Fričovej a Lenky Ovečkovej. Prvá menovaná háji farby maďarského Vasasu, ktorý zatiaľ zaostáva za nabitou taliansko-poľsko-francúzskou konkurenciou vo svojej základnej skupine. Ovečková je súčasťou zostavy poľského Chemiku Police, ktorý sa o jedno priame postupové miesto podľa očakávaní pasuje s istanbulskym Eczacibasi. Formát ženskej skupinovej fázy sa oproti mužom líši tým, že z piatich základných skupín postupujú do play-off len ich víťazi a zoznam štvťfinalistov doplnia tri celky z druhých miest. Problémy to spôsobuje napríklad minuloročnému semifinalistovi Fenerbahce Istanbul, ktorý má na konte prehru so Stuttgartom aj Lodžom, čo ho nateraz drží mimo postupových miest. Ich krajanky a obhajkyne prvenstva v Lige majstrov Vakifbank Ankara síce nateraz zvládajú súboj s Novarou, no prehra s nemeckým Postupimom je komplikáciou, pokiaľ s Taliankami druhý vzájomný zápas prehrajú.

Päť mužských základných skupín ponúka desať priamych miest do play-off a k nim jedno naviac cez tabuľku tretích tímov. Víťazi idú do štvrťfinále, horšie postavené celky oň budú musieť zabojovať v osemfinále. Minuloroční finalisti Trentino a Kedzierzyn-Kožle sa stretli v D-skupine a podľa očakávaní si vytvorili výrazný odstup od Karlovych Varov a belgického Menenu. Český zástupca doma Belgičanov zdolal 3:0 a Poliakom dokonca vo dvoch zápasoch zobral tri sety. Na postup je to však nateraz stále málo. Veľmi dominantní sú vo svojich skupinách aj volejbalisti Jastrzebskeho a Perugie. Obaja majú po piatich zápasoch na konte plný počet bodov. Poľský celok dokonca stratil iba dva sety, Taliani o jeden viac. Mimoriadne zamotaná a dramatická je B-skupina s tureckým Halkbankom, poľským Zawiercim a nemeckým Berlínom. Radia sa aktuálne v tomto poradí. Turci hrajú v poslednom kole doma s bulharským Hebarom a majú tak o poznanie ľahšiu pozíciu ako ostávajúca dvojica. Tá sa v Berlíne stretne v rozhodujúcom súboji. Priamy súboj o postup v posledný hrací deň zvedie aj Ľubľana so Ziraatom Bankasi v "E-čku".

Vo vysielaní Joj Šport ste počas januára mohli sledovať sedem skvelých volejbalových bitiek. Samostatne možno vypichnúť parádny obrat dievčat z Le Cannetu proti Monze, vďaka čomu sa Francúzky výrazne prihlásili o postupovú miestenku. Maďarský Vasas aj vďaka dobrému výkonu Slovenky Fričovej ukoristil jeden set v hale poľského Rzeszówa a Chemik Police s Lenkou Ovečkovou sa poriadne natrápil, aby v piatich setoch zlomil odpor rumunského Targovišťa. Obrazom sme boli aj pri karlovarskom päťsetovom odolávaní proti Kedzierynu, na konci ktorého bola tesná prehra českého vicemajstra. V akcii bolo aj slovenské duo Ihnát - Lamanec.

Najbližší program volejbalovej Champions League 2022/23 na Joj Šport:
25. januára o 21:00:  Kedzierzyn-Koźle - Trentino Itas (muži)
31. januára o 20:00:  Vasas Óbuda - A. Carraro Imoco Conegliano (ženy) - relive