Program
Volejbal - 16.12.2022 18:23

Volejbalové reprezentácie v ZEL so známymi súpermi

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Náš národný volejbalový tím mužov aj žien spoznal svojich súperov pre nadchádzajúcu sezónu Zlatej európskej ligy. Žreb prebehol v sídle Európskej volejbalovej konfederácie v Luxembourgu a obe naše družstvá jeho výsledok hodnotia relatívne spokojne. Vychádzalo sa navyše z vopred nastaveného modelu, ktorý zohľadňoval svetový renking. Preto sa veľké prekvapenia očakávať nedali. Ženský tím sa bude v B-skupine konfrontovať s Češkami a Rumunkami, muži si zahrajú v C-skupine proti Česku, Fínsku a Estónsku.

"Žreb Zlatej Európskej ligy ma veľmi neprekvapil. Losovanie bolo nastavené podľa postavenia v rankingu CEV. Po účastníkoch VNL sa do ZEL dostáva medzi mužmi ďalších dvanásť a medzi ženami deväť najlepších tímov. Vyberať si tam veľmi nebolo z čoho. Pri mužoch sme dostali súperov, na ktorých si športovo môžeme trúfať, ale aj takých, ktorí sú od nás lepší. Pri ženách by sme boli veľmi radi, ak by sme mohli hrať o prvenstvo v skupine proti Česku. Uvidíme, akú budeme mať v tejto časti sezóny športovú formu. Čo sa týka Rumuniek, na ne reálne máme. Češky sú účastníčky posledných majstrovstiev sveta a Zlatá Európska liga poslúži ako zápasový test k ME. Pri mužoch uvidíme, akú stratégiu zvolí nový hlavný tréner. Čakajú nás súperi, ktorí budú štartovať na ME, ale sú aj na našej výkonnostnej úrovni," zhodnotil zloženie skupín Marek Rojko, prezident Slovenskej volejbalovej federácie.

Slováci v minulej sezóne Zlatej Európskej ligy prehrali všetky štyri svoje zápasy, keď dvakrát podľahli Turecku a dvakrát Portugalsku. Turci sa prebili až do finále turnaja, v ktorom podľahli Českej republike. Ženy rovnako nepochodili v chorvátskej a českej konkurencii, keď s obomi súperkami prehrali doma aj vonku. Ženskú časť ligy opanovali Francúzky po finálovom triumfe nad Českom.

V tohtoročnej skupine sa naše mužstvo stretne so súpermi, s ktorými má absolvované relatívne nedávne konfrontácie. Estónsku podľahlo 2:3 na Majstrovstvách Európy 2021, s Čechmi zohralo počas kalendárneho roka 2021 až štyri medzištátne zápasy. "Neznámou" sú akurát Fíni, s ktorými sme sa stretli naposledy pred piatimi rokmi. Naše reprezentantky si duely s Českou republikou na fóre Zlatej Európskej ligy zopakujú po roku. V minulej edícii jej vo dvoch zápasoch vzali len dva sety. Po najaktuálnejšie zápasy s Rumunskom by bolo treba ísť do roku 2017.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: žreb