Program
Volejbal - 24.09.2022 08:31

Očakáva sa vyrovnaná sezóna. Štartuje ženská volejbalová extraliga

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Vytúženého dátumu 24. septembra sa dočkali fanúšikovia ženského volejbalu. Začína najvyššia domáca súťaž žien, ktorej historicky najúspešnejším tímom je Slávia EU Bratislava, zároveň obhajca titulu. Zoznam ašpirantov na zlato by mohol byť v novom ročníku veľmi podobný, ako tomu bolo v predošlej edícii. Po početných zmenách v jednotlivých zostavách sa to však nedá tvrdiť so skalopevným presvedčením a jasného favorita sezóna 2022/23 nemá. Ide pritom už o jubilejný tridsiaty ročník najvyššej domácej súťaže a teší rozšírenie počtu družstiev na desať. Do akcie sa vrátili Žilinčanky, ktoré v minulosti ligu dvakrát vyhrali.

Otvárací zápas novej sezóny Slávia EU Bratislava - Volley Project UKF Nitra sledujte 24. septembra od 15:30 na JOJ ŠPORT.

Posledný septembrový víkend ponúkne úvodné kolo novej sezóny ženskej extraligy a aj v našom priamom prenose bude k videniu repríza minuloročného finále, v ktorom sa bratislavskej Slávii postaví UKF Nitra. Dievčatá spod Zobora naposledy vyhrali základnú časť, o bod pred súperkami z hlavného mesta, no vo finále prehrali 1:3. Systém súťaže bude aj teraz rovnaký. Po 18-kolovej základnej časti sa pokračuje nadstavbovými skupinami pre prvú štvorku a tímy na 5. až 10. mieste. Osmička najvyššie postavených tímov postúpi do play-off. Tím RD SVF, zložený z hráčok do osemnásť rokov, bude mimo štandardného ligového poradia.

Zaujímavosťou je, že až polovica družstiev zo štartového poľa počas leta zmenila trénera. Nového šéfa lavičky má Brusno, Prešov, Pezinok, VKP Bratislava a VA UNIZA Žilina. Prvé tri spomenuté dokonca dali šancu trénerskému nováčikovi bez predošlých skúseností v pozícii "headcoacha". Menovite ide o Martina Nemca, Martina Sopka staršieho a Róberta Andu. Rezonovali aj početné hráčske zmeny, nakoľko tábor Slávie, Nitry aj Brusna opustili prakticky všetky legionárky. Z domácej ligy odchádza aj Romana Hudecová, Paula Kubová, Alexandra Vajdová či Lucia Poláčiková.

O Slávii Bratislava sa vie, že aj po rušnej sezóne a zmenách zostavy je schopná na play-off zmobilizovať to najlepšie, čo v nej je. Dvadsaťnásobný šampión pustil od roku 2011 na domáci trón niekoho iného len trikrát. Experti očakávajú posun nahor od VKP Bratislava, ktorý šiel naposledy do play-off z 5. miesta a stroskotal v prvom vyraďovacom kole. Pomôcť tomu majú juhoamerické posily aj mládežnícke reprezentantky. Keď však pôjde do tuhého, počítať rozhodne treba aj s víťazkami Pohára z Nitry, Brusnom a Novým Mestom nad Váhom, ktoré dotvárali minulosezónne semifinálové kvarteto.