Program
Volejbal - 22.08.2022 09:13

Volejbalový šampionát bez Slovákov. Poslednú nádej zhasli Švajčiari

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Európsky volejbalový šampionát sa po šestnástich rokoch odohrá bez účasti slovenského mužstva. Náš tím už po stredajšej domácej prehre so Španielskom 1:3 vedel, že situácia nie je dobrá a nič na tom nezmenilo ani presvedčivé víťazstvo v Gruzínsku. Zo siedmich kvalifikačných skupín si pritom postup na ME zabezpečili všetci víťazi a aj päť najlepších tímov na druhých miestach. Susedné skupiny sa však vyvinuli veľmi nevyhovujúco a plné bodové zisky proti Maďarom a Gruzíncom nestačili. Jednotlivé skupiny totiž mali rôzny počet mužstiev a body na poslednom Gruzínsku sa preto do spoločnej "tabuľky druhých" nepočítali. V konečnom súčte mrzelo, že sme na prvých Španieloch nezískali ani bod.

Po dohraní všetkých svojich zápasov ešte zverenci Mareka Kardoša svoj osud nepoznali a netrpezlivo hľadeli na vývoj ostatných kvalifikačných skupín. V "áčku" si postupujúci Turci a Dáni podelili vzájomné zápasy pomerom 1:1, rovnako ako Portugalsko s Čiernou Horou v D-skupine a Rumuni so Švajčiarmi v G-skupine. Estónsko síce Belgicku dvakrát podľahlo, no doma výsledkom 2:3 a získali tak jeden rozdielový bodík naviac. Do top päťky sa pred nás zmestilo aj Chorvátsko, ktoré stratilo o jeden set menej ako Slováci. Posledným duelom, ktorý Slovensko držal v nádeji, bola konfrontácia Švajčiarska s Bosnou a Hercegovinou. Favorizovaní Helvéti potrebovali získať aspoň bod a zvládli to veľmi presvedčivo, keď Balkáncov zdolali v troch setoch.

Náš tím končí kvalifikáciu so štyrmi víťazstvami a dvomi prehrami. To je bilancia, ktorá na postup stačiť môže, ale aj nemusí. Pred rokom s ňou cestovali na Majstrovstvá Európy Španieli aj Bielorusi, kým napríklad nášmu vtedajšiemu kvalifikačnému súperovi zo Švajčiarska ostal v konsolidačnej tabuľke v rukách čierny Peter. Slováci budú medzi kontinentálnou špičkou chýbať prvý raz od roku 2007. To v Rusku brali konečné 12. miesto a o štyri roky prišiel vrchol danej reprezentačnej generácie so štvrťfinálovou účasťou. V tom čase sa náš tím zmestil medzi šestnástich účastníkov turnaja, od roku 2019 sa už počíta s 24 mužstvami.