Program
Volejbal - 19.08.2022 15:12

Pred dvomi rokmi boli suverénne. Volejbalistky vstupujú do kvalifikácie ME

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Budapeštianskou generálkou proti Česku a Maďarsku sa naše volejbalistky pripravili na ostré kvalifikačné boje o Majstrovstvá Európy 2023. Od 20. augusta do 11. septembra sa postupne budú v dvoch vzájomných zápasoch konfrontovať s Lotyšskom, Španielskom a Dánskom. Ambícia je pritom jasná - postup na šampionát. Najvýraznejším súperom by z tejto skupiny malo byť Španielsko, ktoré bolo do žrebu nasadené len o štyri priečky nižšie ako Slovenky. Proti Dánsku a Lotyšsku by už tieto družstvá mali byť favoritmi a z každej zo šiestich skupín sú v hre dve postupové miestenky.

"Videl som v akcii všetky hráčky, lebo viacero z nich malo dlhší herný výpadok. Bolo dôležité dať ich do zápasovej konfrontácie. Veľké medzery sme mali pri podaní a taktiež pri kontraútoku, ale počas týždňa sme pracovali práve na týchto činnostiach. Veľký pokrok urobili nahrávačky a stabilne hrali aj obe liberky. Pochvalu si zaslúžia aj blokárky a smečiarky," hodnotil svoj tím zhruba týždeň pred štartom kvalifikácie kouč Michal Mašek. V predchádzajúcom kvalifikačnom cykle naše dievčatá prešli bez najmenších problémov, keď proti Fínkam, Čiernohorkám a Kosovčankám pozbierali šesť víťazstiev. Na samotnom turnaji však v piatich zápasoch vyhrali len raz.

Majstrovstvá Európy 2023 sa budú hrať v štyroch krajinách. Hostiteľské Belgicko, Taliansko, Estónsko a Nemecko sú tak istými účastníkmi, rovnako ako osem najvyššie umiestnených celkov z predchádzajúceho šampionátu. Tam spadá aj Rusko, ku ktorého šampionátovej účasti pre budúci kalendárny rok sa zatiaľ Európska volejbalová konfederácia nevyjadrila. Slovenská reprezentácia svoju cestu na ME začína 20. augusta v Poprade proti Lotyškám, následne navštívi Gijón, zohrá dvojzápas s Dánskom a potom čelí Španielsku a Lotyšsku v obrátenom domácom prostredí.

Ženská nominácia pred kvalifikáciou na ME 2023
Nahrávačky: Lenka Ovečková (Chemik Police/Poľ.), Barbora Koseková (Terville-Florance OC/Fr.)
Smečiarky: Mária Žernovič (Sm´Aesch Pfeffingen/Švaj.), Karolína Fričová (Vasas Budapešť/Maď.), Nikola Radosová (Nilüfer Belediyespor/Tur.), Karin Palgutová (SF Paris Saint-Cloud)/Fr.)
Blokárky: Tereza Hrušecká (VK KP Brno/ČR), Ema Smiešková (VKP Bratislava), Michaela Abrhámová (Olympique Mougins/Fr.), Katarína Körmendyová (VK UP Olomouc/ČR)
Univerzálka: Karin Šunderlíková (VK Prostějov/ČR)
Liberá: Skarleta Jančová (VK Ostrava/ČR), Michaela Španková (Volley project UKF Nitra)

Kvalifikačný program Sloveniek v bojoch o ME 2023:
20. augusta o 18:00: Slovensko - Lotyšsko
24. augusta o 19:30: Španielsko - Slovensko
27. augusta o 18:00: Slovensko - Dánsko
4. septembra o 17:00: Dánsko - Slovensko 17:00
7. septembra o 18:00: Slovensko - Španielsko
11. septembra o 17:00: Lotyšsko - Slovensko