Program
Volejbal - 16.06.2022 21:23

Finále ženskej Zlatej európskej ligy si zahrá Česko a Francúzsko

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Prestížna volejbalová Zlatá Európska liga žien smeruje do finále a miestenku v ňom si zabezpečili tímy Českej republiky a Francúzska. Pre obe družstvá je to splnenie vysokých cieľov, stanovených pre tento ročník a zároveň jedinečná možnosť posunúť sa nahor poschodiami reprezentačného volejbalu. Tým najvyšším stupienkom totiž je celosvetová Nations League a vďaka svojim štvrtkovým víťazstvám budú môcť na konci júna zabojovať o účasť medzi touto šestnásťčlennou smotánkou. Ešte predtým však absolvujú spoločné francúzsko-české finále, ktorého dejiskom má byť krajina galského kohúta. Minuloročnými víťazkami boli Bulharky, ktoré sa do Nations League dostali bez nutnosti absolvovať "baráž" pre administratívne vyradenie Rusiek.

Česká republika bola v domácom prostredí v Prostějove výrazným favoritom proti Rumunsku, keď do semifinále dokráčala tromi víťazstvami zo štyroch skupinových zápasov a z prvého miesta. Lenže Rumunsko, ktoré prešlo papierovo o čosi ľahšou základnou C-skupinou, kládlo mimoriadny odpor. Hoci prehrávalo 0:1 aj 1:2 na sety, dianie dostalo do rozhodujúceho piateho setu, no v ňom zbytočne pokazilo niekoľko lôpt a prehralo 15:11. O dve hodiny neskôr sa v Orléans rozbehol duel medzi Francúzskom a Chorvátskom, pričom motivovanejšie boli domáce dievčatá. Chorvátsko bude na Challenger Cupe domácim družstvom a v bojoch o účasť v interkontinentálnej Nations League tak má istú účasť. Ďalšie miestenky pripadajú práve finalistom zlatej kategórie. Francúzky nezačali ideálne a v prvom sete rýchlo prehrávali 3:9. Potom však prišiel famózny obrat štrnástimi získanými loptami v rade a od tej chvíle mali navrch. S pribúdajúcimi loptami sa zlepšovala atmosféra a na ihrisku bol prakticky už len jeden tím. 25:16, 25:17 a 25:13 vyznelo presvedčivé a zaslúžené víťazstvo.

Naše západné susedky majú tento rok poriadne nabitý s účasťou na majstrovstvách sveta aj s kvalifikáciou európskeho šampionátu. K tomu pridávajú Challenger Cupe, cez ktorý sa v minulosti už do Ligy národov snažili prepracovať, no neúspešne. Zverenkyne Giannisa Athanasopoulosa neskrývali vysoké ambície pred štartom tejto sezóny a nateraz sa zdá, že sú schopné ich potvrdiť. Z piatich turnajových duelov prehrali len jediný a stratili celkom sedem setov. Okrem nich si v Zadare zahrajú aj francúzske dievčatá, ktoré boli doma proti Chorvátsku favoritkami, ale i tak sa očakával o čosi vyrovnanejší boj ako výhra 3:0.

Ku svojmu záveru smeruje aj mužská Zlatá liga, ktorej semifinálové duely sú na programe v sobotu. Česká republika si zahrá s Ukrajinou a Turecko nastúpi proti Chorvátsku. V ich prípade bude dejiskom Challenger Cupu kórejský Soul, takže istotu účasti nemá v rukách žiadne z mužstiev. Vyvrcholenie mužskej kategórie tejto reprezentačnej kontinentálnej súťaže vám ponúkneme v priamom prenose, ženské finále si budete môcť pozrieť formou záznamu.