Program
Volejbal - 24.05.2022 20:01

Titul obhajujú Turci a Bulharky. Sledujte u nás Zlatú európsku ligu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Volejbalová Zlatá európska liga vstupuje do svojho 18. ročníka a dvanásť ženských aj dvanásť mužských národných tímov zabojuje o cennú trofej v nabitej dlhodobej súťaži. Chýbať nebudú ani tímy Slovenska, pričom nášmu mužstvu ročník 2021 vôbec nevyšiel optimálne, zatiaľ čo ženy skončili vo svojej skupine druhé, no postupová miestenka do semifinále bola len jedna. Keďže šport spod vysokej siete je už pravidelnou a veľkou súčasťou nášho vysielania, chýbať nebudeme ani pri vystúpeniach zverencov Mareka Kardoša a zverenkýň Michala Mašeka.

Sezóna 2021 medzi mužmi vyšla najlepšie Turecku, pre ktoré šlo o druhý triumf v rade. Osemnásty celok svetového poradia zvládol šesť zápasov základnej skupiny bez jedinej prehry a v play-off si následne poradil s Estónskom a Ukrajinou. Turci budú tohtosezónnymi súpermi Slovenska a partiu v skupine A dopĺňa Portugalsko. To je v aktuálnom svetovom renkingu na pozícii 34, čiže o šesť miest vyššie ako náš tím. Turecko je zároveň so šiestimi medailovými umiestneniami najúspešnejším tímom v histórii mužskej sekcie Európskej zlatej ligy, nasledované Holanďanmi a dvojicou Estónsko-Slovensko. Náš tím turnaj ovládol v rokoch 2008 a 2011, kedy zostava s Martinom Sopkom, Tomášom Kmeťom, Richardom Nemcom či Michalom Masným prežívala zlatú éru nášho volejbalu. Tú zdokumentovala napríklad aj účasť vo štvrťfinále ME.

Podobnú výzvu majú zároveň pred sebou aj naše dievčatá. Tie vo svetovom renkingu otvárajú štvrtú desiatku poradia, no v kontinentálnej konkurencii sú schopné trápiť aj popredné tímy. Potvrdili to aj v minulých sezónach Európskej ligy, kedy pokorili Ukrajinu, Švédsko, Španielsko či Česko a v roku 2021 obsadili v základnej skupine druhé miesto za suverénnymi Bulharkami. Tie sú obhajkyňami titulu a majú celkovo na svojom konte sedem medailí z tejto súťaže, no vyšší počet prvenstiev (3) pred ne v historickej tabuľke radí Srbky. Slovensko si tento rok v skupine zahrá s Češkami a Chorvátkami. Topfavoritom je výber z Balkánu, s ktorým sa naše družstvo stretlo už v augustovej kvalifikácii majstrovstiev Európy a podľahlo mu hladko 0:3 na sety.

Program Slovákov v Zlatej európskej lige:
25.5. o 16:30:  Turecko - Slovensko
29.5. o 18:00:  Portugalsko - Slovensko
8.6. o 19:30:  Slovensko - Portugalsko (Poprad)
11.6. o 17:00:  Slovensko - Turecko (Poprad)

Program Sloveniek z Zlatej európskej lige:
28.5. o 17:00:  Chorvátsko - Slovensko
1.6. o 17:00:  Slovensko - Česko (Nitra)
4.6. o 19:00:  Česko - Slovensko
8.6. o 16:30:  Slovensko - Chorvátsko (Poprad)