Program
Volejbal - 04.02.2022 09:43

Ženská Liga majstrov v týždni doplnila zoznam istých postupujúcich

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Družstvá ženskej volejbalovej Ligy majstrov hrajú svoje posledné respektíve posledné dva zápasy v tohtosezónnej skupinovej fáze. Týka sa to aj Sloveniek Nikoly Kvapilovej a Nikoly Radosovej. Prvá menovaná háji farby Dukly Liberec, druhá sa radí medzi kľúčové hráčky maďarského Fatumu Nyiregyhaza. Oba celky čakajú vo svojej kvalitne obsadenej skupine na prvý vybojovaný set, čo platí aj po stredajšom a štvrtkovom programe. Maďarský tím doma padol proti poľskému Chemiku Police, avšak český tím dokázal spôsobiť mimoriadny rozruch, keď zaznamenal kontumačné víťazstvo nad vysoko favorizovaným Dinamom Moskva, ktorému sa tak značne skomplikovali postupové vyhliadky.

Nyiregyhaza v maďarsko-poľskej konfrontácii v piatom skupinovom kole tuho bojovala, no v prvých dvoch setoch dočiahla "len" na osemnásť bodov a tretí prehrala pomerom 13:25. Radosová sa pritom prezentovala výborným výkonom, svojmu tímu získala desať bodov, čo bolo druhé najvyššie číslo spomedzi domácich volejbalistiek. V nabitom hosťujúcom tíme sa však našlo viac hráčok s dvojciferným počtom nahraných bodov a tomu zodpovedal aj konečný výsledok. Fatum už nemá šancu na postup do osemčlennej vyraďovacej fázy a so svojím účinkovaním sa rozlúči domácim duelom proti srbskému Ubu. Papierovo najľahšiemu súperovi vonku podľahol v troch vyrovnaných setoch.

Historicky prvé víťazstvo v Lige majstrov Liberčaniek ja pokryté veľkou kauzou. Česká diplomacia totiž odmietla udeliť víza členom realizačného tímu Moskovčaniek a do krajiny vpustila len "nevyhnutných" členov tímu, čo sa obmedzilo na hráčky a hlavného trénera. Dôvodom mala byť vakcinácia Sputnikom, ktorý vo väčšine krajín Európskej únie nie je prijatý ako platné očkovanie. Ruský veľkoklub v administratívou oklieštenej zostave odmietol pricestovať a organizátori Champions League udelili domácim kontumačné víťazstvo 3:0 so skóre 25:0 v každom sete. Liberec je napriek tomu bez šance na postup ďalej, avšak Dinamu môžu tieto body veľmi chýbať. Okrem víťazov skupín, čo je v "Céčku" talianska Novara, postupujú aj najlepšie tímy z druhých miest. THY Istanbul tak dostal šancu Moskovčanky predbehnúť a aj ak by sa tak nestalo, stratené body na outsiderovi môžu byť v porovnaní na diaľku problémom oproti Monze či Policiam.

Postup vo svojich rukách má v ženskej časti CEV Champions League už poľský Rzeszow, ktorý sa stredajšou výhrou nad Drážďanmi definitívne udržal pred nemeckým klubom aj ruským Kaliningradom. Suverénom B-skupiny je VakifBank Istanbul, ktorý zvládol dôležitý zápas na pôde Monzy a Talianky sa budú na diaľku pasovať o postup z druhej priečky. Play-off si s určitosťou zahrá aj dvojica talianskych tímov - Novara a Conegliano.