Program
Volejbal - 30.04.2021 21:38

Slovensko vyhralo nad Českom

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: SVF

Presne o týždeň odštartujú slovenskí volejbalisti boj o postup na majstrovstvá Európy 2021. Ešte skôr, ako sa v konfrontácii Rumunska, Albánska a Švajčiarska pobijú na dvoch turnajoch o miestenku na kontinentálny šampionát, čaká tím Mareka Kardoša v závere tohto týždňa herná previerka s Českom. Slováci sa so západnými susedmi stretnú v Nitre v piatok, v sobotu (oba o 17.00) a napokon aj v modelovanom zápase v nedeľu doobeda. Piatkový duel odvysielala v priamom prenose internetová televízia Huste.tv.

Slováci v piatok zvíťazili v prvom z dvojice prípravných zápasov nad Čechmi 3:1. Pre trénera Mareka Kardoša to bola víťazná premiéra na lavičke národného tímu v pozícii hlavného kormidelníka.

​Po víťaznom zápase sme sa porozprávali aj s Tomášom Kriškom. 


Prípravu na kvalifikáciu odštartovali Slováci pod Zoborom v stredu 14. apríla, hráči prichádzali do kempu postupne podľa vývoja v kluboch a v širšej nominácii bolo 20 hráčov. Ešte pred zápasmi s Českom však tréneri zúžili káder na šestnástku, z tímu v tejto fáze prípravy vypadli univerzál Patrik Lamanec (Košice), smečiari Marek Mečiar (Beskydy/ČR) s Michalom Petrášom (Svidník) a blokár Lukáš Kyjanica (Kladno/ČR). "Štrnásťčlenný káder na prvý kvalifikačný turnaj uzavrieme po zápasoch s Českom," prezradil tréner Kardoš.

S Českom sa slovenskí volejbalisti stretnú po necelých dvoch rokoch, piatkový duel bude už 49. a sobotňajší jubilejným 50. vzájomným zápasom. Z doterajších 48 zápasoch vyhrali Slováci 20. "Chcem vidieť chalanov v akej sú forme a nastavení na blížiaci sa začiatok kvalifikácie. Pokúsime sa do zápasu aplikovať veci z tréningu. Samozrejme bude dôležitý aj výsledok, aby sa hráči dobre naladili na boj o Európu, ale zaujíma ma najmä hra," povedal tréner Kardoš, ktorý bol s prvými dvomi týždňami prípravy spokojný. "Chalani v tréningu pracovali veľmi dobre, ale je iné tréning a zápas. Každý prišiel po klubovej sezóne v inom stave, snažili sme sa to zosynchronizovať a verím, že sa nám to podarilo. Zatiaľ to funguje dobre, máme vytvorené veľmi kvalitné podmienky na prípravu," dodal Kardoš, ktorý si odkrúti premiéru na lavičke Slovenska.

Štyridsaťsedemročný slovenský tréner, ktorý na klubovej úrovni viedol Prešov a vyhral s ním Slovenský pohár, víta konfrontáciu s kvalitným súperom. "Česi patria už dlhšie k európskej špičke, je to zdatný súper. Čakajú ich domáce majstrovstvá Európy a tak kvalifikáciu hrať nemusia, ale pripravujú sa na Zlatú európsku ligu. Verím, že to budú dobre zápasy," dodal bývalý nahrávač, ktorý za Slovensko počas hráčskej kariéry nastúpil 130-krát.

V boji o postup na ME odohrajú Slováci dva turnaje - najskôr v Nitre (6. - 8. 5.) a o týždeň v rumunskej Ploješti (14. - 16. 5.). V E-skupine sú okrem Slovákov a Rumunov aj Albánci a Švajčiari. Na septembrový šampionát do Poľska, Česka, Estónska a Fínska (1. - 19. 9.) postúpi víťaz skupiny a päť zo siedmich tímov z druhých priečok. Slovenskí volejbalisti budú bojovať o celkovo jedenástu účasť na európskom šampionáte a ôsmu za sebou.

Vlani absolvovali Slováci pod vedením nového realizačného tímu len letný kemp v Nitre, keďže súťažný program zmaril koronavírus, posledným oficiálnym podujatím bol šampionát EuroVolley 2019 v Belgicku.

Program prípravy s ČR:
piatok 30. 4.:
17.00 Slovensko - Česko (priamy prenos na Huste.tv)

sobota 1. 5.:
17.00 Slovensko - Česko

16-členná nominácia slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Českom:

nahrávači: Juraj Zaťko (VKP Bratislava), Filip Palgut (Kladno/ČR), Peter Porubský (Prešov)

smečiari: Matej Paták (Lvi Praha/ČR), Tomáš Kriško (Liberec/ČR), Jakub Ihnát (Ostrava/ČR), Július Firkaľ (Al-Ittihad/S. Arábia), Patrik Pokopec (Myjava)

blokári: Šimon Krajčovič (Liberec/ČR), Peter Ondrovič (České Budějovice/ČR), Jakub Kováč (Netzhoppers/Nem.), Michal Zeman (Myjava)

univerzáli: Peter Michalovič (Nantes/Fr.), Filip Gavenda (Teruel/Šp.)

liberá: Ľuboš Nemec (VKP Bratislava), Martin Turis (Komárno)

Realizačný tím:
tréner: Marek Kardoš, asistenti trénera: Richard Vlkolinský, Gabriel Chochoľak, manažér tímu: Jozef Chudý, štatistici: Martin Dobiaš, Veronika Mihaliková, fyzioterapeut: Krzysztof Jakubiak, masér: Dušan Szabo, kondičný tréner: Wojciech Sibiga

Nominácia ČR na zápasy so Slovenskom:

nahrávači: Pavel Bartoš (Waldviertel, Rak.), Jakub Janouch (Lvi Praha), Luboš Bartůněk (Ústí nad Labem)

smečiari: Petr Michálek (České Budějovice), Martin Licek (Waldviertel, Rak.), Adam Bartoš (Nantes-Rezé, Fr.), Lukáš Vašina (Karlovarsko)

blokári: Vojtěch Patočka (Karlovarsko), Petr Špulák (Lvi Praha), Oliver Sedláček (Ostrava), Josef Polák (České Budějovice)

univerzáli: Marek Šotola (Poitiers, Fr.), Patrik Indra (Karlovarsko)

liberá: Milan Moník (Black Volley Beskydy), Daniel Pfeffer (Karlovarsko)

Realizačný tím: Jiří Novák, asistenti trénera: Martin Kop, Mauricio Paes, manažér tímu: Miloslav Javůrek, štatistik: Zdeněk Sklenář.

KVALIFIKÁCIA ME 2021 - E-SKUPINA

prvý turnaj - Nitra:
štvrtok 6. 5.: Slovensko - Švajčiarsko (16.00) - LIVE v RTVS
piatok 7. 5.: Slovensko - Rumunsko (17.00) - LIVE v RTVS
sobota 8. 5.: Albánsko - Slovensko (20.30) - LIVE v RTVS

druhý turnaj - Ploješť (Rum.) /časy sú SELČ/:
piatok 14. 5.: Slovensko - Švajčiarsko (19.00)
sobota 15. 5.: Albánsko - Slovensko (19.00)
nedeľa 16. 5.: Rumunsko - Slovensko (16.00)

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora