Program
Volejbal - 04.03.2021 09:07

Historický postup do play-off zmarila kontumácia za prepadnuté testy

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/idnes.cz

Sezóny poznačené koronavírusom sú naozaj svojské a dobré výsledky zďaleka nie sú tým jediným, čo treba riešiť. Dokonca občas ani tým najdôležitejším. Nie v dobrom bude spomínať český volejbalový klub Black Volley Beskydy, ktorý si v pondelok vybojoval víťazstvom na palubovke Odolenej Vody historicky prvú účasť v play-off najvyššej súťaže. Radosť však netrvala ani dva dni a nakoniec je všetko inak. Mužstvo z Frýdku-Mítsku pred rozhodujúcou treťou predkolovou konfrontáciou nedoložilo doklad o absolvovaní testov na Covid, čím nesplnilo jednu zo základných stanovených podmienok pre dohranie ligovej sezóny. Športovo-disciplinárna komisia to vyhodnotila ako zásadné porušenie pravidiel a výsledkom bola kontumačná prehra. Medzi najlepšiu osemfinálovú osmičku tak prenikla partia z pražského okresu.

Beskydy po fantastickom výkone strhli tretí osemfinálový zápas na svoju stranu výsledkom 3:1 na sety a oslavovať mohli najlepšie umiestnenie v histórii klubu. Už počas samotného stretnutia však existovali veľké pochybnosti o nevyriešených administratívnych záležitostiach. Ráno v deň zápasu totiž vypršala lehota na vydokladovanie negatívnych antigénových testov všetkých členov tímu, ktoré nesmeli byť staršie ako päť dní. Klub odmieta, že by sa tohto nedostatku dopustil úmyselne a tendenčne. Zároveň však priznal, že vo väčšine extraligových duelov sa nad podobnými situáciami zvyklo prižmúriť oko a skončenie platnosti v deň zápasu nik neriešil. Rozhodujúci zápas o play-off však bol iný.

Black Volley sa nedostal do nemocnice, kde boli testovacie kapacity plné, preto si údajne nakúpil samotesty, schválené Ministerstvom zdravotníctva. Všetci boli negatívni, avšak administratívne to nedoložili. Možnosťou mohlo byť napríklad čestné prehlásenie každého hráča o tom, že bol negatívne testovaný a vedúci tímu by v prípade potreby vedel daný počet testov doložiť. Či by takáto alternatíva cez disciplinárku prešla, sa už nedozvieme. "Nejasnosti okolo dokladov poskytnutých Black Volley Beskydy sa nepodarilo deň po zápase odstrániť, tak športovo-technická komisia v súlade s predpismi volejbalového zväzu rozhodla o kontumácii v prospech Odolenej Vody," citujú české médiá verdikt.

Hoci za nešťastných okolností, ale siedmy tím po základnej časti cez seba desiaty celok nepustil a zahrá si play-off. Odolená Voda odmieta, že by po prehre apelovala na orgány a snažila sa výsledok zvrátiť spoza zeleného stola. Na každom zápase českej extraligy sú prítomní covidoví manažéri, ktorí presne na tieto veci dohliadajú a finančnou pokutou dokonca potrestali aj ich. Súpera bez negatívneho testu teoreticky nemali vôbec pustiť do haly a zápas sa po správnosti ani nemal uskutočniť. Informácia o postupe navyše tím nachytala nepripravený. Legionári už plánovali cestu domov, no všetko je inak a vo štvrtok hrajú prvý štvrťfinálový zápas v Českých Budějoviciach.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora