Novinky - 29.04.2021 15:06

Zvolen vo finále s 33-percentnou úspešnosťou, Poprad s nulovou

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Už tento týždeň sa rozbieha finále slovenskej hokejovej Tipos extraligy a v ňom na seba narazia dva tímy, ktoré vo finále vôbec nemajú dobrú úspešnosť. Kým Košice, Slovan či Banská Bystrica väčšinu svojich finálových sérií pretavili na zisk zlata, Zvolenčania uspeli len vo dvoch z doterajších šiestich a Poprad bol dvakrát zdolaný. To je však uchopenie konfrontácie z nesprávnej strany. Zverenci Petra Oremusa aj Petra Mikulu si svoju účasť rozhodne zaslúžili, prakticky celý rok sa držali v popredí tabuľky dlhodobej časti. Jeden z nich bude majstrom Slovenska v sezóne 2020/21.

HKM Zvolen za celú základnú časť prehral len pätnásť zápasov, čo je najmenej spomedzi všetkých extraligistov. Oveľa väčšie problémy nemal ani v play-off, kde najprv potvrdil úlohu veľkého favorita proti Novým Zámkom výsledkom 4:0 a následne pokoril Slovan Bratislava 4:1. Hoci sa v semifinálovej sérii až trikrát predlžovalo, stredoslováci mali navrch strelecky, herne a presvedčivo vyznieva aj štatistika gólov v rovnovážnom stave - 11:2. HK Poprad ešte tri kolá pred koncom zvádzal priamy súboj o prvé miesto so Zvolenčanmi. Prehral a rozbehnuté Michalovce ho dokázali odsunúť až na tretiu priečku. Nič to však nováčikovi platné nebolo. "Kamzíci" vo štvrťfinále zdolali Detvu 4:0 a po nej vyradili aj Michalovčanov 4:2 napriek tomu, že prvé dva zápasy vonku prehrali.


Popradčania nezačali semifinále dobre, ale zomkli sa a fanúšikovia to náležite oslávili

Pohľad na tohtosezónne ligové vzájomné zápasy medzi Zvolenom a Popradom favorita nedefinuje. Bilancia je vyrovnaná 2-2, pričom oba celky raz vyhrali doma a raz vonku. Zvolenčania pritom sú mužstvom s najlepšou domácou bilanciou, no Poprad bol po základnej časti druhým najsilnejším celkom vonku. Práve na to sa hodlá spoliehať aj teraz pri túžbe po svojom prvom majstrovskom titule v histórii. Podtatranci prehrali vo finále 2006 so Žilinou a 2011 s Košicami. Spoločne so Skalicou tak ide o jediné dve slovenské mužstvá, ktoré v ére samostatnosti hrali finálovú sériu, no napriek tomu sa nikdy nestali šampiónom. Pre Zvolen pôde o siedme finále a dvakrát bral titul. Premiérový v roku 2001, ten aktuálnejší v sezóne 2012/13. Zhodou okolností ich vtedy trénoval Peter Mikula, ktorý bude teraz stáť na opačnej lavičke.


Zvolen dva zápasy v Bratislave vyhral v riadnej hracej dobe, doma trikrát predlžoval

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora