Novinky - 03.05.2020 09:11

Slovan ho angažoval pre tento moment! Bitka Harveyho s Bačom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Hokejovú rivalitu medzi bratislavským Slovanom a Nitrou by máloktorý nestranný pozorovateľ radil medzi najväčšie na Slovensku. Keď sa o titul preťahoval Slovan s Košicami či Zvolenom, nitriansky tím sa nachádzal prevažne v spodnej polovici ligového poradia. Vyšvihol sa po odchode belasých do KHL, čiže na priame súboje o ligové prvenstvo medzi nimi nedošlo. Napriek tomu by sme našli jedno krátke obdobie, kedy boli vzťahy skutočne vypätá a podiel na tom malo najmä trio Miroslav Šatan, Martin Bača a Kevin Harvey. Šlo konkrétne o prelom kalendárnych rokov 2011 a 2012.

Počas decembrového stretnutia v hlavnom mesta sa už v prvej tretine zaiskrilo medzi domácim kapitánom a hosťujúcim obrancom, ktorí sa dokonca pustili do pästného súboja. Miroslavovi Šatanovi a Martinovi Bačovi boli do štatistík zapísané vyššie tresty, no podobné veci v hokejovom svete neprechádzajú. Bolo zrejmé, že na rodáka z Liptovského Mikuláša si súper ešte bude chcieť posvietiť a spravil to celkom okázalým spôsobom. Tesne pred najbližším vzájomným zápasom angažoval do tímu kanadského útočníka Kevina Harveyho. Už len štandardný priemer zhruba desiatich bodov za sezónu a vyše dvoch stoviek trestných minút jasne definoval, o aký typ hráča ide a čo bude v Slovane jeho úlohou.

​Harvey absolvoval debut práve proti Nitre, no v januárovom zápase Bača v zostave chýbal. Kanaďan tak mohol absolvovať "prípravný súboj" a vo februári si poradil s Košičanom Michalom Novákom. Deň "D" pre očakávaný konflikt prišiel na začiatku marca pod Zoborom a aktéri si všetko nechali na absolútny záver. Bolo to síce trošku kostrbaté a rozhodcovia nemali úplne jasno v tom, či bitku umožniť alebo nie. Nakoniec sa však zrodil súboj dvoch kvalitných pästiarov, v ktorom síce Harvey Baču vyzliekol z dresu, no počtom uštedrených úderov mal navrch nitriansky hokejista. Harvey ostal v Slovane do konca sezóny, ktorá priniesla titul majstra Slovenska a sám k tomu pomohol tromi strelenými gólmi. Martin Bača sa v Nitre zdržal do roku 2014, následne odišiel na dva roky do Česka a naposledy hral v sezóne 2017/18 za HC Košice.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora