Novinky - 18.03.2020 17:09

Víťaz základnej časti víťazom play-off? Zhruba v polovici prípadov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Utorok priniesol v slovenskom hokejovom prostredí zaujímavú slovnú prestrelku medzi poprednými celkami. Rezonujúcou témou je stále udelenie titulu šampióna Banskej Bystrici na základne umiestnenia po základnej časti, zatiaľ čo striebro putovalo do Bratislavy a bronz do Košíc. Zvyšné dva tímy na medailových pozíciách ocenenie za sezónu odmietli prevziať a v ich očiach je sezóna 2019/20 nedohraná. Pod Urpínom však rozhodnutie Ligovej rady rešpektujú a zo štvrtého majstrovského titulu po sebe, čo sa pred nimi nepodarilo žiadnemu inému celku, sa úprimne tešia.

Šéf súťaže Richard Lintner tvrdí, že súčasná podoba Súťažného poriadku nedala inú možnosť a zakotvená v nej je povinnosť vyhodnotiť záverečné poradie družstiev po ukončení súťaže, a to bez ohľadu na spôsob ukončenia. Na mieste preto nemalo byť žiadne rozhodovanie, ale povinný proces. Košice a Slovan sa však ako bronzový respektíve strieborný celok rozhodne necítia. "Vedenie klubu, realizačný tím a hráči klubu HC Košice sa jednohlasne zhodli, že si bronzové medaily neprevezmú. Klub ich dnes ráno posiela späť spoločnosti PRO-HOKEJ, a.s.. Vzniknutú situáciu považujeme za bezprecedentnú a stotožňujeme sa s riešením, ktoré prijali viaceré renomované a situáciou dotknuté ligy," píšu "Oceliari" poukazujúc na to, že majstra nevyhlásila česká, nemecká, švajčiarska liga ani nadnárodná EBEL. Bratislavský celok dal svoj nezáujem vedieť vopred a cenný kov mu preto zaslaný ani nebol. "HC Slovan Bratislava sa v atmosfére všeobecného sklamania, smútku a obáv, v ktorej sa momentálne nachádza celá slovenská hokejová komunita, necíti ani zďaleka - napriek dosiahnutému 2. miestu po 55 kolách - ako vicemajster a už vôbec by si nedovolil verejne sa prezentovať striebornými medailami," odôvodnil.

Odlišný názor má obhajca titulu. Tréner Dan Ceman označil v rozhovore pre Hokej.sk ocenenie za zaslúžené: "Je to divný pocit, ale stále krásny. Opäť sme majstri. Síce sme nehrali play off a vieme, že to nie je rovnaké, no určite to môžeme svojím spôsobom osláviť. Aj keby sme titul nemali oficiálne, tak môžeme oslavovať sezónu, ktorú sme zažili, pretože sme išli správnou cestou. Zaslúžili sme si to my aj celá organizácia," Z tábora "Baranov" zároveň vyšlo stanovisko, že za vzniknutú situáciu nemôžu a zisk trofeje ich prekvapil aj dostal do rozpakov. To nehnevalo šéfa zvolenského hokeja Dušana Mráza. "Po ukončení dlhšej diskusie a následnom hlasovaní o doporučení pre Ligovú radu ukončiť ročník Tipsport ligy s okamžitou platnosťou, sa o slovo prihlásil zástupca HC´05 Banská Bystrica, pán JUDr. Juraj Koval. Citoval nám nejaké 'paragrafy' z hokejovej legislatívy, ktoré údajne ukladajú povinnosť určiť víťaza ročníka súťaže. Kluby zjavne neboli tento bod pripravené riešiť a takto sa javil aj Richard Lintner. Osobne som hneď reagoval s tým, že HC´05 si zaslúži, aby získal pohár Dušana Pašeka za víťazstvo v základnej časti. Pán Koval však tvrdil, že v žiadnych predpisoch sa nehovorí o pohári za víťazstvo v základnej časti, ale hovorí sa len o povinnosti udeliť zlaté, strieborné a bronzové medaily a pohár víťazovi. Spýtal som sa teda, či tým myslí aj pohár Vladimíra Dzurillu a titul majstra. Odpoveď prezidenta HC´05 bola jednoznačná: 'Áno'" odkryl časť diskusií na zvolenskom zimnom štadióne o osude sezóny.

Zvolenčania hneď dvakrát zažili pocit, keď napriek prvenstvu po základnej časti majstrovský titul nezískali. Nie nadarmo sa hovorí, že play-off je novou súťažou a dlhodobá časť tam nič negarantuje. Za ostatných desať rokov v slovenskej lige je štatistika taká, že v šesťdesiatich percentách prípadov ostal líder od konca základnej časti do konečného poradia nezmenený. Dva z troch svojich titulov dosiahla Banská Bystrica práve takýmto spôsobom, kým v roku 2017 zosadila z priebežného čela Nitru, ktorá pred ňou mala náskok dvoch bodov. V roku 2016 nebol Košiciam nič platný deväťbodový náskok, keď stroskotali už v semifinále. Ročník 2011/12 opanoval Slovan, keď vo finále zdolal víťaza dlhodobej časti z Košíc a v play-off 2010 bola situácia medzi týmito odvekými rivalmi vymenená.

Ak sa pozrieme na sezónu 2018/19 v popredných desiatich súťažiach Európy, Banská Bystrica je len jedným zo štyroch celkov, ktoré dotiahli play-off k zlatu po prvom mieste v základnej časti. Podobný kúsok vyšiel aj CSKA Moskva, Adleru Mannheim a dánskemu Rungstedu. V EBEL alebo českej lige sa podobný kúsok nikomu nepodaril už nejaký čas. V Tipsport Extralige naposledy v roku 2016 Libercu, na rakúskej scéne v roku 2017 Viedni. Naopak, 62-kolová základná časť Kontinentálnej hokejovej ligy evidentne vytvára veľmi konkrétnu predstavu o tom, kto je jej najsilnejším celkom. Či už minuloročný CSKA alebo AK Bars Kazaň pred ním opanovali aj jej program aj play-off. Podobná krátkodobá "tradícia" je budovaná aj v nemeckej DEL, vďaka Mannheimu a Red Bullu Mníchov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora